Analytiker etter Nels tapte storavtale: – Aksjen kommer til å krakke

5 days ago 5


Analytiker spår Nel-nedtur etter at mulig storkontrakt falt i fisk.

Analytiker i Nordea Markets, Andreas Nibe Nygård Foto: Adrian Nielsen

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

Saken oppdateres..

Hydrogenselskapet Nel varslet mandag kveld at den potensielle storkontrakten med Hy Stor Energy glapp etter at kunden terminerte avtalen som ble inngått i april.

– Det er unektelig veldig uheldig for Nel at denne kontrakten ikke materialiserer seg, skriver analytiker Andreas Nibe Nygård i Nordea Markets i en e-post til E24.

– Jeg tror ikke det lå en sannsynlighetsovervekt i estimatene til konsensus at den skulle materialisere seg, men noe impact får du uansett. Aksjen kommer til å krakke, det er det lite tvil om uansett, skriver han.

– Stort tilbakeslag

Hydrogenselskapet Hy Stor Energy hadde reservert kapasitet på mer enn én gigawatt alkaliske elektrolysøreralkaliske elektrolysørerElektrolysører bruker strøm til å skille ut hydrogen fra vann. Nel-sjef Håkon Volldal kalte avtalen en «gamechanger», etter at selskapet har slitt med ordretørke.

Les på E24+

Nels tapte storkontrakt er et alvorlig tilbakeslag

Avtalen var likevel ikke bokført som ordrereserve.

– Selv om dette aldri var en fast ordre og derfor ikke påvirker ordreboken, er det etter vår mening et stort tilbakeslag, skriver Pareto Securities-analytiker Gard Aarvik i et notat.

– Elektrolysørene skulle gå til SSABs planlagte grønne stålanlegg i Mississippi, USA, og kunne ha hatt en ordreverdi på omtrent 2,5 milliarder norske kroner etter våre estimater, skriver han.

Viktig avtale

Skulle avtalen blitt til endelige ordrer, så ville det tilsvart et helt års produksjon ved Nels fabrikk i Porsgrunn. I 2022 var kapasiteten i den nyåpnede fabrikken på 500 megawatt, men siden varslet selskapet en utvidelse til én gigawatt.

Hvis det hadde blitt tatt en investeringsbeslutning for dette prosjektet, så ville produksjonen på Herøya etter planen pågå gjennom 2025, 2026 og 2027, skrev Nel da avtalen ble inngått i april.

Nel vil nå motta en kompensasjon for å ha holdt av kapasiteten.

Read Entire Article