Akademiet saksøker staten etter fagskole-nei

1 week ago 4


Skolekjeden Akademiet tar staten til retten etter at Nokut satte foten ned for at de kunne kalle seg fagskole.

 AOF var fagforeningenes skole- og utdanningsinstitusjon. Foto: Karl Biehl

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

Akademiet kjøpte opp i sommer opp boet etter at foreningen AOF, som drev med kursvirksomhet for fagforeningene og fagskoleutdanning, gikk konkurs.

Tidligere denne måneden meldte E24 at staten satte foten ned for at Akademiet kunne kalle seg en fagskole.

Derfor har Akademiet nå tatt staten ved Kunnskapsdepartementet til retten, opplyser skolekjeden i en pressemelding torsdag.

– Vi sendte en begjæring om midlertidig forføyning på onsdag fordi Nokut mener at det ikke er en fagskole. Det er vi uenig i, og vi har ikke sett noen annen utvei enn å gå til rettslige skritt, sier Akademiet-styreleder Kjetil Eide til E24.

Les på E24+

Rentegrepet sparer Nils 36.000 kroner i året

Kritiske til håndtering

I brevet informerte Nokut Akademiet om at de ikke får lov til å kalle seg en fagskole, ei heller den delen av fagskolen AOF de kjøpte opp i sommer.

«Det foreligger ingen hjemmel for at en akkreditering kan selges som et selvstendig gode mellom private aktører», het det i brevet.

– Før en institusjon kan tilby fagskoleutdanninger, må den søke Nokut om akkreditering, vi vil da vurdere kvaliteten opp mot regelverket, sa Nokut-direktør Kristin Vinje.

Hun la til at dette skal sikre at studentene får en utdanning som tilfredsstiller visse kvalitetskrav og at de får den kompetansen de er forespeilet.

Akademiet stiller seg svært kritiske til myndighetenes håndtering av saken.

– Nokuts avgjørelse fremstår som ren vrangvilje, og fremmer ikke lovens formål og intensjon, og de interesser Nokut skal ivareta, sier rektor ved fagskolen, Martha Dirdal.

– Denne tolkningen har ikke hjemmel i lov, og vil kunne sende 500 studenter ut på gaten, sier hun.

Kunnskapsdepartementet har foreløpig ikke besvart E24s spørsmål om saken.

– Studiene er godt i gang

Akademiet står imidlertid fast på at de har rett til å drive fagskolevirksomheten og fortsetter driften på tross av myndighetenes beslutning.

– Fagskolen drives med de samme ansatte, det samme fagmiljø og de samme studiesteder som før. Studiene er godt i gang, og Akademiet har over 500 studenter i fagskoleutdanningen. I tillegg venter 180 studenter på vitnemål etter å ha fullført og bestått sin utdanning våren 2024, sier Eide.

Da konkursen til AOF, som hadde LO som største eier, var et faktum, sto over 200 studenter uten vitnemål og mange uten studiested.

– Disse har vi ivaretatt, sier Eide.

AOF ble opprettet som Arbeidernes opplysningsforbund i 1931, og AOFs første generalsekretær var politiker og partisekretær Haakon Lie.

Read Entire Article