Zelenskyj takket Norge

2 weeks ago 13



Kortversjonen

  • Ukrainas president og forsvarssjef innrømmer at situasjonen ved fronten har forverret seg og blir enda vanskeligere.
  • Ukraina har mangel på artilleri og artilleriammunisjon, men forsvarer seg med droner og panservernraketter.
  • Russland prøver å ta terreng, men møter store tap, forteller Palle Ydstebø.
  • Ukrainerne trenger leveranser av granater for å nekte russerne større framgang.
  • Ydstebø mener det blir et produksjonskappløp mellom russisk og vestlig krigsindustri i 2024.

Ukrainas president har i sin daglige oppdatering gitt oppmerksomhet til besøket fra Norges utenriksminister Espen Barth Eide.

Besøket resulterte i enighet om en sikkerhetsavavtale de to landene i mellom. Den skal underskrives senere av statsminister Jonas Gahr Støre og Zelenskyj.

– Norge forsikrer Ukraina om langsiktig militær, politisk, økonomisk og humanitær støtte, sa Barth Eide mandag.

Eide møtte både utenriksminister Dmytro Kuleba og president Zelenskyj.

Zelenskyj takket Norge for den ifølge ham svært viktige og prinsippielle støtten til Ukraina.

– Vi jobber også med å utvide forsvarssamarbeidet, spesielt med tanke på luftforsvaret. Vi setter også pris på at Norge bidrar med langsiktig økonomisk støtte.

– Enda verre

Dagen før innrømmet den ukrainske presidenten at landet sliter ved fronten. Dette sa han ifølge Radio Svoboda:

– Situasjonen ved fronten under en så intens krig er alltid vanskelig. Men de siste dagene har den blitt enda verre, særlig langs Donetsk-fronten, sier han i sin kveldstale til ukrainerne.

Også øverstkommanderende for de ukrainske væpnede styrkene, Oleksandr Syrskyj, uttaler at situasjonen ved fronten har forverret seg, melder Radio Svoboda.

Volodymyr Zelenskyj fotografert under et møte i Vilnius sist uke. Foto: PETRAS MALUKAS / AFP / NTB

Palle Ydstebø er hovedlærer ved seksjon for landmakt ved Krigsskolen, som hører til Forsvarets høgskole. Slik svarer han på VGs spørsmål når vi skriver midt i april og jorden begynner å tørke opp i krigsområdet i Ukraina:

– Ser vi nå en russisk våroffensiv?

– Det er mer et russisk press langs fronten, med vekt på å presse seg videre fra Avdijivka. Russerne skal ha bygget opp noen reserver, men en større offensiv er tidligst ventet etter at bakken er tørket opp. Så langt så klarer de russiske angrepene å ta litt terreng enkelte steder, men hele tiden med store tap.

EKSPERT: Palle Ydstebø. Foto: Hanna Kristin Hjardar / VG

– Hvordan forsvarer Ukraina seg?

– Til tross for mangel på artilleri og artilleriammunisjon, så klarer de ukrainske styrkene å stanse eller ødelegge de russiske panservognene, mest med droner og panservernraketter. Russerne har et lite overtak, men om ikke Ukraina får artilleriammunisjon, kan overtaket bli så stort i løpet av uker eller et par måneder, at de russiske styrkene kan konsentrere styrker til en større offensiv utpå våren eller forsommeren.

Ukrainerne viser fram et ubemannet marinefartøy på ukjent sted i Ukraina. Foto: Valentyn Ogirenko / Reuters / NTB

– Hva vil være målet for russerne?

– De kortsiktige russiske målene er å okkupere de ukrainske fylkene de har annektert, der de virker å satse på Donetsk fylke. En offensiv i vår og sommer vi sannsynligvis utnytte den framgangen de fikk ved Bakhmut til først å ta byen Tsjasiv Jar fem km lenger vest, som et utgangspunkt for å ta hele Donetsk fylke. Tsjasiv Jar ligger i godt forsvarsterreng, så det vil bli et krevende oppdrag. Russerne prøver samtidig å presse seg vestover fra Avdijivka. Det er en del av samme operasjonen.

– Hvor viktig er det som har skjedd de siste ukene?

– Det som har skjedd etter Avdijivka har i beste fall en taktisk betydning og betyr lite i det store bildet. De russiske tapene er så pass store at russerne klarer ikke annet enn å erstatte tapene og ikke bygge opp større avdelinger med kampkraft til en storoffensiv enda.

– Men Ukraina ber om mer granater?

– Ja, det kommer også an på om ukrainerne fortsatt må slite med artilleritørke, eller om de vil få leveranser av granater de neste ukene fra det tsjekkiskledede europeiske initiativet til å kjøpe artilleriammunisjon utenfor EU. De skal ha lokalisert en 2,5 millioner granater, og det vil gi Ukraina ildkraft på bakken til å nekte russerne større framganger.

Ukrainsk soldat styrer et ubemannet militært kjøretøy på ukjent sted i Ukraina. Foto: Valentyn Ogirenko / Reuters / NTB

– Kan Russland sette i gang en offensiv á la det vi forventet fra Ukraina for et år siden? Zelenskyj har selv sagt at man ikke kan forvente noen offensiv fra dem nå i 2024.

– Jeg er usikker på om det vil bli en større russisk offensiv fordi det er uklart om de klarer å bygge opp store nok samkjørte avdelinger med godt trente soldater og godt materiell. De angrepene vi har sett de siste månedene virker å ha bestått av uvanlig mange typer stridsvogner og andre panservogner i mindre avdelinger. Det kan tyde på at russerne erstatter tapt materiell og personell fortløpende, uten å ta seg tid til å trene de i avdeling og standardisere materiellet.

– Hva blir avgjørende?

– Hvordan en eventuell russisk offensiv vil utvikle seg, kommer også an på om ukrainerne klarer å stabilisere fronten med de befestningene og sperringene de har arbeidet med de siste månedene og ikke minst om de får mer tunge våpen og ammunisjon. Jeg tror 2024 handler mest om et produksjonskappløp mellom russisk og vestlig krigsindustri, som i beste fall kan gi den ene parten avgjørende fordeler i 2025. Da blir det økonomisk og industriell kraft som blir avgjørende.

PS: The Washington Post skriver søndag at området på begge sider av frontlinjen nå er så mettet av droner i luftrommet at det stort sett forhindrer begge sider i å kunne gjøre store gjennombrudd. De som tør å bevege seg dag eller natt under motstanderens droners årvåkne øye, kan raskt bli drept.

Read Entire Article