Parolene vekker oppsikt: – Handler om frustrasjon

2 weeks ago 24



Å FY F ...: Nordlendinger er kjent både for saftig språk, og at de ikke er redde for å bruke det. Det var tydelig under årets 1. mai-tog i Tromsø. Foto: Morten Ottosønn Aune

Hva i h ... er det slags paroler folk går bak i Tromsø egentlig?

  • Bilde av Preben Sørensen Olsen
torsdag 2. mai kl. 15:18

1. mai-toget i Tromsø er ikke som andre 1. mai-tog.

– Det handler om å målbære en frustrasjon vi opplever i Nord-Norge når det gjelder mange ting, sier Amund Sjølie Sveen.

Amund Sjølie Sveen<-Amund Sjølie Sveen

Kunstner og skribent

Han er primus motor i bevegelsen Nordting – som er både et kunstnerisk og et politisk prosjekt som har pågått siden 2014.

De sto bak flere av parolene i Tromsø på arbeidernes dag.

Blant annet:

«Hællvettes føkkings føkk!!»

Og ikke minst:

«Nå får det Satan i Hælvette være nok. Kjøss mæ midt i ræva, arme hæstkuka. Vi skal ha fesken vårres tilbake».

Foto: Foto: Sebastian Wilches / Vårscenefest

Rødt-leder og hovedtaler i Tromsø, Marie Sneve Martinussen, forteller at hun gikk rett bak sistnevnte parole under deler av toget. Og hun er entusiastisk.

– Jeg stiller meg fullt og helt bak både kraftuttrykkene og budskapet! Ingen grunn til å legge noe mellom når man snakker om noe så viktig som selve livsgrunnlaget på kysten, fisken i havet, sier hun til VG.

Marie Sneve Martinussen<-Marie Sneve Martinussen

Leder i Rødt

– Det er kanskje særlig aktuelt nå om kvotemeldingene og de aksjonene som foregår på kysten av Finnmark. Lokale kystfiskeri får ikke gehør for at en større andel av fiskerverdiene må komme på land og må komme kystsamfunnene til gode, sier Sveen.

Den første parolen er inspirert av islendingen Gunnar Már Pétursson som demonstrerte med skiltet «Helvítis fokking fokk» utenfor Alltinget under finanskrisen i 2008.

– Det er en frustrasjon med makthavere som ikke lytter, og sitter langt unna vanlige folk, sier Amund Sjølie Sveen til VG.

– Det er veldig miljøvennlig å trykke opp et tydelig og allment standardbudskap som kan gjenbrukes hvert eneste år, for det er garantert noe jævelskap som fortjener kraftig reaksjon også til neste år, sier Rødt-leder Sneve Martinussen.

«Fesken vårres»-parolen er et nesten ordrett sitat fra et leserinnlegg skrevet av fisker Vegard Bangsund.

Foto: Foto: Sebastian Wilches / Vårscenefest

– Politikken oppleves som ekstremt snever, mener Sveen.

Og kommenterer sitt eget politiske prosjekt.

– Nordting forsøker å løfte problemstilling som handler om makt mellom sør og nord. Eierskap til naturressurser – hvor pengene havner. Det er et forsøk på å ta makten tilbake, sier han.

– Hvordan reagerte folk på paralone?

– Folk kjenner seg igjen i dem. Jeg synes de vekker en slags glede og entusiasme, som jeg tror er viktig når det handler politikk. Det er lett å henge seg opp i alt som går gærent, men engasjementet må også være gledesfullt. Vi så smilene bre seg i ansiktet til dem som stå langs veiene.

Foto: Foto: Sebastian Wilches / Vårscenefest

Kunstner Niko Valkeapää var fanebærer helt i front. Han forteller at han ikke tenkte veldig mye på hvilken av Nordtings paroler han plukket opp, men han er likevel fornøyd med den han valgte.

– Men når jeg nå tenker på det, er det mange ting men han si om «Hællvettes føkkings føkk!!».

Han forteller at det er en frustrasjon over maktubalanse og forskjellsbehandling som ligger bak slagordet for ham.

– Boligprisene i Tromsø gir utslag i store klasseforskjeller. Andre eksempler kan være at staten ikke respekterer Høyesterettsdommen i Fosen. Det er mange slike ting, sier han.

Read Entire Article