Ytre høyre-parti ligger an til valgseier i Thüringen

1 month ago 13



Valgdagsmålingen i den tyske delstaten Thüringen viser at ytre høyre-partiet AfD for første gang blir størst i en tysk delstatsforsamling.

Björn Höcke er leder for AfD i Thüringen. Foto: Swen Pfortner / DPA via AP / NTB

Publisert: 01.09.2024 18:36

Valgdagsmålingene til kringkasterne ARD og ZDF viser at partiet får mellom 30 og 33 prosent i delstaten.

Ifølge ZDFs måling får AfD 33,5 prosent, opp 10 prosentpoeng fra forrige valg i 2019. Kristendemokratiske CDU ligger på 24,5 prosent, mens nykommeren BSW på ytre venstreside får 14,5 prosent.

Sosialdemokratene (SPD), De grønne og Fridemokratene (FDP), som alle sitter i statsminister Olaf Scholz' føderale regjering, gjør det svært dårlig. Både De grønne og Fridemokratene ligger an til å falle under sperregrensen.

Dette kan skape ytterligere spenninger i koalisjonen foran det nasjonale parlamentsvalget neste år.

Kristendemokratene størst i Sachsen

I nabostaten Sachsen, som også hadde valg til delstatsforsamlingen søndag, ligger CDU så vidt foran AfD på valgdagsmålingene, som likevel blir nest største partiet i delstaten.

ARDs valgdagsmåling for delstaten viser CDU på 31,5 prosent, AfD på 30, og BSW på 12 prosent. Også her ligger FDP an til å falle under sperregrensen.

Senere i september er det delstatsvalg i Brandenburg, og også her ligger AfD an til et brakvalg.

Har fått bøter for nazislagord

Andre partier har gjort det klart at de ikke ønsker å samarbeide med AfD, og det er lite sannsynlig at partiet får dannet delstatsregjering.

AfD i Thüringen og Sachsen blir begge overvåket av den tyske etterretningstjenesten BfV og klassifiseres som høyreekstreme. Partiets delstatsleder i Thüringen, Björn Höcke, har ved to anledninger fått bøter for bruk av nazislagord.

Höcke har også forsøkt å utestenge enkelte medier fra partiets valgvake. Da disse mediene gikk til retten og vant frem, svarte partiet med å utestenge samtlige medier fra valgvaken.

Dramatisk tid

Ytre venstre-partiet BSW ble dannet av Sahra Wagenknecht, en utbryter fra venstrepartiet Die Linke, som faller kraftig.

Både AfD og BSW har tjent mye på innvandringsmotstand og skepsis til støtte til Ukraina. Begge er uglesett av de mer etablerte partiene i Tyskland. Særlig i Thüringen blir det vanskelig for andre partier å danne et flertall uten å ta med en av dem.

Delstatsvalgene ble holdt en drøy uke etter knivangrepet i Solingen, der en 26 år gammel syrisk mann er siktet for å ha drept tre personer og såret åtte andre under en byfest.

Valgene holdes også i en tid der den tyske økonomien har bremset opp, og det er mye misnøye med den føderale regjeringen.

Read Entire Article