– Han hater Haaland-sammenligningen

2 hours ago 5



Benjamin Sesko (21) er Slovenias juvel som Norge må stoppe på Ullevaal stadion torsdag kveld.

 RB Leipzig-angriper Benjamin Sesko har ankommet Norge. Foto: FILIP SINGER / EPA / NTB
  • Joachim Baardsen, VG

    Joachim Baardsen, VG

Publisert: 10.10.2024 18:36

Sesko har scoret samtlige av Slovenias fire mål i Nations League så langt. I forrige kamp mot Kasakhstan blåste den 195 centimetere høye kraftpakken inn tre nettkjenninger på 40 minutter.

– Han en av de beste spissene i Europa. Han har ingen svakheter. Han er rask, har nydelig teknikk, er høy, sterk, god på hodet og har et fantastisk skudd, beskriver Robert Schreier over VG.

Den tyske reporteren følger Seskos prestasjoner i Bundesliga-klubben RB Leipzig ukentlig for storavisen Bild.

Landslagssjef Ståle Solbakken deler analysen.

– Han har egentlig hele pakken. Han har et voldsomt driv, han er et oppspillspunkt, en kontringsspiller og en innleggsspiller, sier Solbakken, som har bedt forsvaret passe nøye på 21-åringen du får presentert her:

Gjennombruddet i Tyskland kom på tampen av forrige sesong for Sesko, da han scoret i alle de syv siste serierundene. Etter en litt trøblete inngang på den nåværende sesongen har den slovenske nasjonalskatten igjen funnet tilbake til storformen.

I Leipzig er Sesko lagkamerat med Norges Antonio Nusa (19), men karrieren startet i den lille slovenske byen Radece. Som en av under 2000 innbyggere viste Sesko tidlig sitt talent.

15 år gammel scoret spissen 59 mål på 23 kamper for guttelaget til Krsko. Ikke ulikt måten Erling Braut Haaland (24) herjet på for Bryne i tenårene.

Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN

Året etterpå ble Sesko hentet til Østerrike og Red Bull Salzburg. Da hadde Haaland nylig gjort seg bemerket som Europas heteste spisstalent i samme klubb.

Med Haaland på plass i Borussia Dortmund ble Sesko lansert som et mulig nytt stjerneskudd.

– Han hater Haaland-sammenligningen, sier tyske Schreier til VG i dag.

 Haaland slo gjennom med et hattrick i Champions League-debuten for RB Salzburg høsten 2019 i et oppgjør mot belgiske Genk. Fem måneder senere ble jærbuen kjøpt av Borussia Dortmund. Foto: JOE KLAMAR / AFP / NTB

I 2022 uttalte imidlertid Sesko at han studerte Haalands bevegelser på YouTube. Norges kaptein torsdag kveld har åpenbart vært en inspirasjon.

– Mine lagkamerater sier at jeg ligner veldig mye på Haaland, spesielt med tanke på farten. Mange av dem mener også at jeg er bedre enn ham, uttalte Sesko mens han var i Salzburg i 2022, ifølge Bundesligas offisielle hjemmeside.

 Sesko har gått lignende rute som Haaland – først til Østerrike og deretter til tysk Bundesliga. Her i aksjon for Salzburg i 2022. Foto: LEONHARD FOEGER / Reuters / NTB

Nå skal derimot Sesko ikke like sammenligningen.

– Jeg tror det ble et problem for Sesko. Han var ikke like sterk mentalt som Erling tidligere, men det har endret seg det siste året, mener Schreier.

Han er dypt imponert over Seskos prestasjoner i Leipzig og for det slovenske landslaget, hvor 21-åringen har 15 mål på 35 opptredener.

– Han er den mest komplette spissen i Bundesliga, bedre enn Harry Kane (Bayern München), og en av de beste i Europa.

Se VGs dokumentar om Antonio Nusas vei til RB Leipzig her:

Onsdag kveld ankom det slovenske mannskapet Norge noe forsinket. Nærmere klokken 20.30 stilte landslagssjef Matjaz Kek (63) til pressekonferanse i kjelleren på Ullevaal stadion.

Da VG videreformidlet uttalelsene fra Solbakken om Sesko, begynte 63-åringen å smile.

– Jeg kan bare si at jeg har det samme problemet og navnet er Haaland! Hehe. Så vi får se i morgen. Men vi kan ikke sammenligne dem. Sesko er Sesko og Haaland er Haaland. Begge er veldig gode spillere, sier den slovenske landslagssjefen til VG.

 Matjaz Kek er landslagssjef for Sesko. Foto: Martin Rickett / Pa Photos / NTB

Kek er inne i sin andre periode som trener for Slovenia. I 2010 ledet han landet til VM i Sør-Afrika etter å ha beseiret Russland i playoffen til mesterskapet.

I sommer var Slovenia med i EM for første gang på 24 år, igjen under Keks ledelse. Det endte med 8-delsfinaletap for Portugal i en dramatisk straffesparkkonkurranse.

– Vi spilte bra i EM, men det er glemt nå. Vi må sørge for å vinne denne kampen mot Norge, sier Slovenias landslagssjef til VG.

Nasjonen har et innbyggertall på drøyt to millioner, mens vi i Norge er rundt 5,55 millioner mennesker. Likevel har Slovenia vært i tre store mesterskap i perioden 2000–2024, hvor Norge har null deltagelser.

Oppgjøret sparkes i gang klokken 20.45. Matchen vises på TV 2.

Read Entire Article