Byrådet vil ha 6000 ekstra elsparkesykler i Oslo

2 hours ago 5



Etter at Oslo ble oversvømt av elsparkesykler i 2021, ble over 12.000 av dem fjernet. Nå vil byrådet ha 6000 nye elsparkesykler.

I 2021 gikk Oslo fra 20.000 til 8000 elsparkesykler i Oslos gater. Her er hundrevis av sparkesykler samlet inn og parkert etter at de nye reglene trådte i kraft. Nå skal Oslo øke antall elsparkesykler kraftig. Foto: Maria T. Pettrém
  • Wasim Riaz

Publisert: 10.10.2024 17:51

Kortversjonen

På det meste hadde Oslo over 20.000 utleie-elsparkesykler i tjeneste for byens befolkning. I tillegg var det fritt frem for kjøring hele døgnet.

I 2021 ble det innført nye regler: Det totale antallet tillatte elsparkesykler ble redusert til 8000 og disse ble nattestengt fra klokken 23. Nå sender byrådet et forslag om å øke antall tillatte utleiekjøretøy med 6000. Dette for å gjøre tilbudet bedre i ytre by.

Dermed ligger det an til å bli 14.000 elsparkesykler i Oslo.

– I mange områder i byen er ikke kollektivtilbudet bra nok. Sparkesyklene er et godt og populært tilbud som gjør det lettere å reise miljøvennlig og få hverdagen til å gå opp. Derfor ønsker vi å forsiktig utvide tilbudet til ytre by. Vi håper at flere vil droppe bilen hvis de vet at det er elsparkesykler i nærheten.

Det sier Marit Kristin Vea (V), byråd for miljø og samferdsel.

Marit Kristin Vea (V) vil øke antall elsparkesykler med hele 6000, men disse må stå utenfor Ring 3. Foto: Stein J. Bjørge

Det foreslås en antallsbegrensning i indre by, fordelt på tre soner slik:

• Sone 1 I all hovedsak innenfor Ring 1, 1200 (i dag 1200).
• Sone 2 I all hovedsak mellom Ring 1 og Ring 2, 3200 (i dag 3200).
• Sone 3 I all hovedsak mellom Ring 2 og Ring 3, 3 200 (i dag 2400).

Dermed vil det være over 6000 elsparkesykler i ytre by. Byrådet ønsker også fullmakt til å beslutte å øke antallet opptil 18 000 utleiekjøretøy, dersom det vurderes som forsvarlig.

Bystyret må behandle saken nå i høst dersom endringene skal kunne gjelde fra neste vår.

Må kjøres tilbake til ytre by

Byråd Vea understreker at det vil være mulig å kjøre elsparkesyklene fra ytre by til Oslo sentrum. Det er selskapene som drifter disse syklene som må sørge for at antallet i Oslo sentrum ikke overstiger det tillatte.

– Det er ekstremt viktig for oss å legge til rette for myke trafikanter, og vi vil ikke ha flere sparkesykler i indre by. Derfor vil selskapene få beskjed om å kjøre syklene til ytre by når antallet i indre by blir høyere enn tillatt. Vi vil også stille klare kriterier til utleieaktørene om å ivareta fremkommeligheten og sikkerheten for myke trafikanter, sier Vea.

Utleieselskapene blir pålagt å rydde og reetablere antall kjøretøy i soner med antallsbegrensning minimum hvert døgn.

Hun ønsker også å få sanntidsdata fra selskapene som eier elsparkesyklene. På denne måten vil kommunen vite hvor de befinner seg. Dette vil også gjøre det mulig for Ruter å fortelle de reisende hvor mange elsparkesykler som finnes på nærmeste holdeplass for buss, trikk og bane.

Skal vurdere utvidet åpningstid

Byrådet vil også vurdere å utvide driftsdøgnet for elsparkesykler. Hvis det blir aktuelt, så blir det i form av en prøveordning kun på ukedager.

– Vi vet at mange jobber ubekvemt og slutter sent på kvelden når kollektivtilbudet er dårligere. Derfor kan det for eksempel være aktuelt å utvide åpningstidene på ukedagene fra 23 til klokken 00 eller 01. Det skal vi bruke god tid til å vurdere, sier Vea.

«Helgeperioder og områder med mye utelivsaktivitet bør unntas fra slik utprøving», heter det i forslaget.

Read Entire Article