WWF tapte mot staten i oppgjøret om havbunnsmineraler

1 month ago 25



Den historiske dommen sier vedtaket om gruvedrift på havbunnen er gyldig.

Publisert 13.02.2025 18:03 Sist oppdatert 15 minutter siden

Miljøkatastrofe eller industrieventyr?

– Dette kan være starten for en ny norsk industrigren som landet og verden trenger, sa olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) og tegnet et bilde av havbunnsmineralene som den nye olja.

– Å gamble så hensynsløst og arrogant med naturen kan få katastrofale konsekvenser, svarte Karoline Andaur, generalsekretær i WWF Verdens naturfond.

 WWF
- ARROGANT: Karoline Andaur utenfor Oslo tingret mener gruvedrift er å gamble med naturen. Foto: WWF

Tok staten til retten

I november startet den historiske rettssaken hvor WWF saksøkte Staten og Energidepartementet. WWF tapte saken i dag.

Oslo tingrett konkluderer med at regjeringens vedtak som åpner områder på den norske kontinentalsokkelen for gruvedrift, er gyldig.

 Sokkeldirektoratet
RESSURS: Havbunnsmineraler er sulfider, manganskorper og mangannoduler som dannes i dypet. Stridens kjerne handler om hvor skadelig utvinningen vil være. Foto: Sokkeldirektoratet

Stridens kjerne handler om at Staten har åpnet for å drive med mineralvirksomhet – gruvedrift på havbunnen – i et område av Grønlandshavet og Norskehavet.

WWF ba retten gjøre Stortingsvedtaket ugyldig, og mener kartleggingen som ble gjort av området i forkant av vedtaket var altfor dårlig.

Historisk rettssak

Saken er helt unik. Aldri før har en domstol blitt bedt om å stanse en politisk prosess knyttet til en ny etablering av en næring.

I tillegg til dette, er loven om Havbunnsmineraler fra 2019 for aller første gang prøvd i retten.

WWF mener utredningene ikke engang møter minstekravene i loven, i § 2–2.

– Hele prosessen bærer preg av hastverk som gjør det umulig å sikre en forsvarlig prosess, skriver de.

 Sokkeldirektoratet
Et område på 281.000 kvadratkilometer i Norskehavet og Grønlandshavet er åpnet for leting etter havbunnsmineraler. Foto: Sokkeldirektoratet

Også Miljødirektoratet uttalte i et høringssvar at det var umulig å gi tilstrekkelige vurderinger av konsekvensene fordi man manglet kunnskap. 

Oslo tingrett skulle derfor avgjøre om konsekvensutredningen var god nok, om mineralvirksomheten kan foregå på en forsvarlig måte og om staten alene har rett til å forvalte disse ressursene.

Tingretten konkluderer med at regjeringens vedtak som åpner områder på den norske kontinentalsokkelen for gruvedrift, er gyldig.

Verdensomspennende 

Norge er et av de første landene i verden som har åpnet for mineralvirksomhet på havbunnen, og det kontroversielle vedtaket har skapt stort engasjement i hele Europa.

 Geoffroy van der Hasselt / Scanpix
PARIS: Greenpeace-aktivister foran Eiffeltårnet i Paris, november 2023, bare måneder før Stortingsvedtaket. Foto: Geoffroy van der Hasselt / Scanpix
 Chris Ratcliffe / Greenpeace
LONDON: I desember protesterte Greenpeace i London. Foto: Chris Ratcliffe / Greenpeace
 Javad Parsa / Scanpix
Den franske skuespilleren Lucas Bravo til stede under markeringen mot gruvedrift på havbunnen utenfor Stortinget i januar 2024. Foto: Javad Parsa / Scanpix

Staten har på sin side uttalt flere ganger at en utvinning kun skal skje når man har sikret seg mer kunnskap. 

– Det er ikke lov å starte utvinning av havbruksmineraler i Norge uten at det er miljømessig forsvarlig, sa advokat Karen Mellingen hos Regjeringsadvokaten til VG i november. 

– Men det er lov å fatte politiske beslutninger, som åpner dette havområdet for leting og utforske en mulig næring, selv om det foreligger usikkerhet og trengs mer kunnskap. 

 Jan Helge Rambjor / TV 2
DEMONSTRASJONER: Det har vært flere demonstrasjoner mot gruvedrift på havbunnen. Foto: Jan Helge Rambjor / TV 2

Midlertidig stans 

Bare uker etter at Staten og WWF klinsjet sammen i retten, varslet regjeringen stans i planene om gruvedrift på havbunnen.

Stansen var et av SVs gjennomslag i forhandlingene rundt statsbudsjettet for 2025, og SV-leder Kirsti Bergstø lovet at inngrepet ikke kom til å se dagens lys så lenge SV hadde en hånd på rattet.

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) understreket at dette slett ikke var slutten for gruvedrift på havbunnen – kun er en pause.

Read Entire Article