Therese Johaug (36) mener norsk langrenn må gå i seg selv, by mer på seg selv og bli mer synlige. Heidi Weng (33) ser det på en helt annen måte.
Publisert: 02.10.2024 17:43
– Nå er det om å gjøre å skryte av andre idretter og om å gjøre å rakke ned på langrenn, av en eller annen merkelig grunn. Jeg vet ikke hva vi har gjort feil. Er vi ikke hyggelige nok? spør Heidi Weng – og fortsetter:
– Hva er greia? Da jeg stilte opp for media før, så følte jeg at jeg nesten gledet meg litt. Men nå synes jeg ikke alltid det er like hyggelig.
VG har nettopp spurt den rutinerte dameprofilen hva hun synes om debatten som har rast de siste ukene.
- Equinor og Sparebank1 tar fra og med 2025 med seg 17 millioner sponsorkroner og forlater samarbeidet med Norges Skiforbund.
- Martin Johnsrud Sundby har etterlyst langrennsløpere som byr mer på seg selv.
- En sponsorsjef mener langrenn må forstå at de har havnet bak i kampen om oppmerksomheten og erkjenner at de liker utøvere som er mer synlige i sosiale medier.
- Therese Johaug sa i et lengre VG-intervju at utøvere og forbund i dagens sponsormarked må gi mer, tørre å vise sterke og svake sider, vise vilje til endring og gå i seg selv.
- I flere år har det kommet flere advarsler om langrenns posisjon. Den franske profilen Lucas Chanavat følte høsten 2022 at «sporten var døende».
Heidi Weng føler at hun er flink til å gi av seg selv, spesielt etter skirenn.
– Men jeg føler det ikke er helt meg å dele noe hele tiden. Jeg liker å prate i intervju etter skirenn. Der har jeg mye å gi. Men jeg er litt introvert, sier Weng.
Før hun påpeker at for eksempel mediedagermediedagerFor eksempel at langrennslandslaget får besøk av pressen som filmer/tar bilder under treningsøkt, pluss at det gjøres intervjuer. , der utøverne møter pressen, var ekstremt hyggelig før i tiden.
– Det synes jeg ikke lenger. Alt var positivt før. Det var en dans på roser. Folk var blide, hyggelige og det var ofte bare positive saker om langrenn. I det siste er det om å gjøre å ha mest mulig kritikk mot langrenn. Man sier også at langrenn ikke er populært lengre, men jeg føler stadig at trynet mitt eller andres dukker opp.
Anne Kjersti Kalvå sier at hun «er veldig enig» med Weng.
– Jeg tror det er grunnen til at du ikke ser at så mange profiler blomstrer. Dere er krasse, negative, det blir ofte sutresaker. Ofte har dere en agenda, det er vanskelig å styre hvilken retning intervjuene blir. Da får dere kjedelige utøvere og kjedelige svar.
– Men er det ikke sånn at et stort forbund og store profiler skal tåle kritiske spørsmål?
– Jo, selvfølgelig gjør vi feil, vi også. Men det er sjelden jeg stiller opp til et intervju og det blir noe positivt ut av det. Men på våre egne plattformer, så kunne vi absolutt blitt flinkere, sier Kalvå.
– Men to sponsorer blir borte nå, hva signaliserer det, tror du?
– Jeg tenker sånn at alt til sin tid. Alle kommer og går. Utøvere også. Skal man sponse fotball i 50 år? Det skjer jo ikke, uansett hvilken idrett, svarer Heidi Weng.
Kalvå kaller det trist at det blir sånn, men påpeker at Equinor og Sparebank1 har vært med i mange, mange år.
– Vi er takknemlige for at de har hjulpet oss. Så er det en tid for alt. Man kan ikke være med i evigheten, heller. Store sponsorer har gått ut før, da har det kommet inn nye. Vi stoler på at markedsavdelingen jobber for å få inn nye som har lyst til å samarbeide med oss. Vi får prøve å by på oss selv, gi resultater og god underholdning å se på, slik at noen vil det.