Walz bak fasaden

5 days ago 8



MANKATO (TV 2): Hvem er Tim Walz bak den folkelige fasaden? Slik var hans vei fra klasserommet til visepresidentkandidat.

 Robyn Beck / AFP / NTB
GUVERNØR OG VISEPRESIDENTKANDIDAT: Tim Walz på scenen under Demokratenes landsmøte i Chicago i august. Foto: Robyn Beck / AFP / NTB

Publisert 01.10.2024 15:55

Mange ble overrasket da presidentkandidat Kamala Harris pekte på den relativt ukjente Minnesota-guvernøren Tim Walz som sin makker i presidentløpet.

60-åringen er en tidligere fotballtrener og lærer som gikk inn i politikken for 17 år siden. Tidligere ble han regnet som en fornuftig sentrumspolitiker. 

Ifølge Politico innrømmet Walz i 2020 at selv kona hans, Gwen Walz, var bekymret for at hans vennlige vesen og instinkt for kompromisser kunne få politiske motstandere til å se på ham som en ettergivende politiker.

Ti fakta om Tim Walz

1. Walz ble født i byen West Point i Nebraska i 1964.

2. Han vokste opp i Butte, et landbrukssamfunn med 400 innbyggere.

3. Som 17-åring vervet Walz seg til nasjonalgarden.

4. Walz studerte statsvitenskap ved Chadron State College in 1989, og tok en mastergrad utdanning ved Minnesota State University, Mankato i 2001.

5. Walz og kona Gwen underviste ett år i Kina, som en del av et statlig amerikansk program. Begge snakker fremdeles mandarin.

6. Walz møtte kona, Gwen Whipple, da de begge underviste i midlertidige klasserom. Ifølge Gwen forstyrret av Walz´ høylydte undervisning klassen hennes.

7. Begge ekteparets barn ble unnfanget etter kunstig befrukting. –Det er en grunn til at vi gav henne navnet Hope, har Walz sagt flere ganger.

8. Walz var en del av trenerteamet for Mankato West High School som sikret seieren i delstatscupen 1999, for aller første gang.

9. Walz er selv en aktiv jeger, men har etter flere masseskytinger gått inn for strengere våpenlover for anskaffelse av angrepsvåpen.

10. Walz høstet krass kritikk fra republikanerne for å ha nølt med å sette inn mer politi og nasjonalgarden, for å stanse plyndring og opptøyer som følge av drapet på George Floyd i Minneapolis i 2020.

Kilde: Politico

Nå beskriver samme avis Walz som «den flanellskjortekledde glade krigeren fra Midtvesten» og at han er en progressiv politiker som slår hardt for seg.

– To taleføre kandidater

Selv om han har en imponerende karriere bak seg i politikken, er det lite som kommer opp mot det som har skjedd de siste par månedene.

Natt til 2. oktober (norsk tid) topper det seg når han skal møte republikanernes visepresidentkandidat J. D. Vance til debatt. 

Dette er en debatt TV 2s USA-kommentator Eirik Bergesen har store forventninger til.

– Det er to taleføre visepresidentkandidater, sier Bergesen.

 Jan Helge Rambjør / TV 2
EKSPERT: Eirik Bergesen er TV 2s USA-kommentator, og podcaster for «Det store bildet». Foto: Jan Helge Rambjør / TV 2

Vanligvis har ikke visepresidentdebatter så mye å si i USA, men dette er ikke en vanlig valgkamp. 

– Siden duoen Harris/Walz ikke er så kjent, er denne debatten viktig. Valget av Walz sier noe om Harris. Han skal fylle noen hull i hennes politiske profil.

– Walz er fra Midtvesten, har lang erfaring som guvernør i en stat som har en demografi som ligner på den i flere av vippestatene. Han har arbeiderklasseappell, er mer progressiv enn Harris og har mer støtte på venstresiden i partiet, forklarer Bergesen.

 Frode Hoff / TV 2
LÆRER: Tim Walz og kona Gwen jobbet begge som lærere i hjembyen Mankato i Minnesota. Foto: Frode Hoff / TV 2

Pågripelse utløste engasjement

Da Walz ble valgt inn i Kongressen som demokrat, var det fra et sterkt republikansk-vennlig distrikt i Minnesota.

Hjemme i Mankato i Minnesota, beskriver folk Walz som jordnær, jovial og genuin. 

Tidligere kollegaer og elever forteller at han var en svært engasjert lærer og fotballtrener, lenge før han hadde politikerambisjoner. 

– Han brakte virkelig verden inn i klasserommet, og nå når han selv skal ut på den internasjonale scenen, er ringen sluttet, fortalte tidligere elev, Tracy Frederick Corcoran, til TV 2 i sommer. 

 Frode Hoff / TV 2
TIDLIGERE ELEV: Tracy Frederick Cocoran forteller at Walz fulgte opp elevene sine etter skolen. Foto: Frode Hoff / TV 2

Ifølge henne brydde Walz seg om elevene langt utover det å lykkes på skolen. Han var opptatt av å gi elevene det beste grunnlaget for å gjøre det godt i arbeidslivet og livet for øvrig. 

Den avgjørende hendelsen

Men det var en helt spesiell hendelse som gjorde at Tim Walz forlot lærerjobben for å bli politiker, forteller rektor Sherri Blasing til TV 2. 

– Under presidentvalgkampen i 2004 skulle nemlig sittende president George W. Bush ha et valgkampmøte i Mankato. Flere av skolens elever ville delta på møtet, sammen med lærere.

 Frode Hoff / TV 2
REKTOR: Sherri Blasing på Tim Walz gamle skole i Mankato i Minnesota, forteller hvordan Walz havnet i politikken. Foto: Frode Hoff / TV 2

– Men da Secret Sevice oppdaget at en elev hadde et klistremerke med motkandidat John Kerry på lommeboken, ble eleven nektet adgang, forteller rektoren.

Det fikk lærer Tim Walz til å tenne på alle pluggene – og også han ble nektet adgang, og anholdt av Secret Service. 

Hendelsen er beskrevet av mange medier, blant annet The Guardian og The Atlantic. 

 Frode Hoff/TV 2

Se «Uforente stater» på Play

TV 2 Play

Hendelsen gjorde angivelig så sterkt inntrykk på Walz at han bestemte seg for å bli politiker og stilte til valg til Kongressen. Noe han klarte i 2007.

Folkelig og progressiv

Med sin bakgrunn som lærer har Walz et svært folkelig image som kan brukes effektivt for å tiltrekke seg velgere, som til vanlig er skeptiske til eliten og politikere. 

Som guvernør har Walz presset på for en progressiv agenda i amerikansk målestokk. Han har fått innført gratis skolemåltider, skattekutt for middelklassen og utvidet betalt fravær for arbeidere i Minnesota.

Tiltak som har fått visse republikanere til å sette ham i bås med kommunister.

Når det braker løs i visepresidentdebatten, vil Walz trolig prøve å stille Vance til veggs. Slik Harris etter manges mening gjorde i sin debatt med Trump.

– Han vil nok også på en eller annen måte få fram ulikheten mellom ham og Harris som normale og folkelige, og Trump og Vance som «rare» og radikale, sier Bergesen.

– Det er elitenes mann mot folkets mann.

Walz' bakgrunn fra et vanlig arbeidsliv står i kontrast til Vance, som er utdannet ved prestisjeuniversitetet Yale og fikk sin politiske karriere finansiert av Silicone Valley-milliardærer. 

Slik blir visepresidentdebatten

  • Den 90 minutter lange debatten, arrangeres av CBS News og vil finne sted klokken 03 natt til 2. oktober i New York City.
  • Debatten vil bli moderert av CBS «Evening News»-anker Norah O'Donnell og «Face the Nation»-moderator Margaret Brennan.
  • Arrangementet vil bli sendt live på TV 2 Play, tv2.no og TV 2 Nyheter
  • Du kan se den i opptak på alle CBS sine plattformer og Paramount+.
  • Reglene for debatten er ennå ikke offentliggjort.
  • Under presidentdebatten i september ble kandidatenes mikrofoner slått av når det ikke var deres tur til å snakke, og det var ikke noe studiopublikum.

Men også Vance har kjennskap til fattigdom, noe han har beskrevet i oppvekstskildringen «Hillbilly Elegy».

Debatten mellom presidentkandidatene Donald Trump og Kamala Harris ble sett av 61,7 millioner seere. Nesten to tredeler av de spurte amerikanerne mente Harris gjorde best figur.

Trump har avvist at det blir flere debatter med Harris, og dermed er visepresidentdebatten den eneste gjenstående debatten før valget 5. november. 

Read Entire Article