Vy tar over Sørlandsbanen fra 2027 – regjeringen vraker Go-Ahead

2 hours ago 4



Regjeringen vraker avtalen med Go-Ahead om togtrafikken på Sørlandsbanen og andre strekninger i Trafikkpakke 1 Sør fra 2027.

 Berit Roald/NTB
TAR OVER: Vy tar over Sørlandsbanen, Jærbanen og Arendalsbanen fra 2027. Foto: Berit Roald/NTB

Publisert 22.10.2024 18:42 Sist oppdatert 9 minutter siden

Regjeringen inngår i stedet en direkteavtale med Vy, som dermed kommer tilbake igjen på Sørlandsbanen.

Strekningene inkluderer Stavanger-Oslo, Stavanger-Egersund og Nelaug-Arendal.

Jernbanedirektoratet skal gjøre en grundig vurdering av både omfang og inndeling av dagens trafikkavtaler for persontogtransport, skriver regjeringen i en pressemelding.

– Inngåelse av ny ordinær avtale for togtrafikken i sør, som Go-Ahead i dag kjører, blir derfor utsatt. I en mellomperiode vil Jernbanedirektoratet sikre trafikken gjennom en kortsiktig direktetildeling til Vy i inntil fem år, skriver de. 

Vil vurdere avtalene samlet

Trafikkavtalene som Jernbanedirektoratet har inngått med SJ Norge om togtilbudene i nord og med Vy om togtilbudene i vest, utløper i henholdsvis 2028 og 2029. Den gjeldende trafikkavtalen med Go-Ahead Nordic om togtilbudet i sør utløper i desember 2027.

– Dersom inngåelse av en ny langsiktig trafikkavtale for togtilbudet i sør kan utsettes til tidligst 2029, kan dette gi Jernbanedirektoratet mulighet til å vurdere trafikkavtalene samlet, heter det i pressemeldingen. 

– Mens Jernbanedirektoratet gjennomfører de nødvendige vurderingene, er det behov for å sikre togtilbudet for Sørlandsbanen, Arendalsbanen og Jærbanen. Derfor direktetildeles kontrakten til vårt statlige persontogselskap Vy i denne mellomperioden, sier samferdselsminister Jon-Ivar Nygård.

Regjeringen mener at statlig kontroll over togtilbudet er viktig for å kunne sikre stabile og gode tjenester.

– Vi mener dessuten at vi kan få bedre kvalitet på togtjenestene ved direktetildeling av togtilbud enn ved konkurranse. I påvente av Jernbanedirektoratets trafikkavtalegjennomgang, er det ønskelig at vårt statlige persontogselskap Vy blir tildelt trafikkavtalen i denne mellomperioden, sier samferdselsministeren.

Det britiske selskapet Go-Ahead har driftet persontogene på strekningene siden 2019. 

Read Entire Article