Vy har noe viktig å lære av Ruter

1 month ago 19



Peder Jørgensen skulle til Bogen. I Hurdal. Foto: Siri Øverland Eriksen / Aftenposten

Skjønn ved billettkontroll er en god ting.

Publisert: 23.08.2024 13:08

Dette er en lederartikkel. Lederen gir uttrykk for Aftenpostens syn. Sjefredaktør og politisk redaktør har ansvar for innholdet.

Aftenposten fortalte nylig om Peder Jørgensen som skulle ta tog til Bogen i Hurdal. Ved billettkontroll kom det frem at han hadde kjøpt billett til Bogen i Vestby i stedet. Prisen var den samme. Bot på 1749 kroner ble det likevel. Da han nektet å oppgi personalia, ble politiet involvert. Toget ble forsinket med åtte minutter.

Slik må det være, mener Vy.

– Ute i togene er det veldig binært. Enten har man gyldig billett eller ikke gyldig billett, sier kommunikasjonssjef Åge Christoffer Lundeby.

Et tredje alternativ er at man har gyldig billett til feil sted, men åpenbart ikke har forsøkt å snike. I slike tilfeller vil kontrollører i et annet transportselskap, nemlig Ruter, bruke skjønn. Men Vy er mot skjønn. Skjønn kan nemlig «føre til at man gir seg i noen saker, men ikke i andre. At det ikke blir en så rettferdig behandling som man ellers ville gjort».

Dette poenget var viktig også for Ruter den gang selskapet het Oslo Sporveier. Snikere på trikken skulle hales over i det som på folkemunne ble kalt «terrorbusser». Det ga konflikter og håndgemeng. Bussjåførene i Oslo skulle også kontrollere billettene, slik at alle måtte gå inn foran på bussen. Siden har selskapet endret praksis.

Det er riktig at skjønn hos kontrollører øker risikoen for forskjellsbehandling. Men det er likevel å foretrekke fremfor urimelig, men rettferdig behandling. Så skal det sies at dokumentasjon, som betalingshistorikk i app, reduserer denne risikoen. Det samme gjør profesjonelle konduktører som er bevisst denne faren.

Billettkontroll er et viktig kundemøte for Ruter og Vy. Hvordan kundene behandles, påvirker lojaliteten og tilfredsheten. Til syvende og sist er det et holdningsspørsmål om man vil snike. Da har Ruter skjønt at en altfor rigid billettkontroll uten bruk av skjønn er negativt for selskapet.

Det har Vy foreløpig ikke skjønt. Først i en klageprosess kan åpenbart urimelige bøter bli ettergitt.

I 2024 havnet Vy på 147. plass av 155 i Norsk kundebarometer. Signalfeil, dårlig infrastruktur og andre frustrasjonsmomenter for de reisende er ikke alltid selskapets feil alene. Men akkurat hvordan man møter kunder i en billettkontroll, har Vy full kontroll over selv.

Peder Jørgensen trykket på feil Bogen og fikk bot på 1749 kroner av Vy. Foto: Siri Øverland Eriksen
Read Entire Article