Viruset endrer seg fortere enn forventet

1 month ago 21



Forskere som studerer den nye mpox-stammen som har spredt seg fra Den demokratiske republikken Kongo, sier at viruset endrer seg raskere enn ventet, melder Reuters. 

Mange ukjente faktorer

Det problematiserer situasjonen at smitten ofte rammer områder hvor det mangler finansiering og utstyr for å få god nok oversikt over smittebildet. 

Det betyr at det er mange ukjente faktorer rundt selve viruset, hvor alvorlig det er og hvordan det overføres. Det gjør arbeidet med å stanse utbruddene vanskelig.

Det forteller et titalls forskere i Afrika, Europa og USA til Reuters.

FHI: Viktig å stoppe utbruddene

Overlege Preben Aavitsland i Folkehelseinstituttet er ikke overrasket over meldingene om at viruset endrer seg raskt.

– Vi pekte allerede i 2022 i vår risikivurdering på at endringer i viruset er en ukjent faktor, sier Aavitsland til TV 2.

Han mener imidlertid at det ikke påvirker hvordan norske helsemyndigheter håndterer utbruddet. FHI har tidligere sagt at de er godt forberedt på dette.

Aavitsland mener det er naturlig at det kommer mange endringer i viruset nå.

 Tor Erik Schrøder / NTB
VIKTIG: Preben Aavitsland i FHI mener det er viktig å stoppe utbruddene i Kongo. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB

– Da jeg ledet WHOs mpox-komité i fjor sommer, pekte jeg også på at faren for mutasjoner blir større jo flere som smittes, sier han.

Smitten mellom mennesker er imidlertid noe som gjør saken alvorlig.

– Nettopp på grunn av faren for at dette dyreviruset nå kanskje lærer seg å smitte lettere mellom mennesker, gjør det viktig å stoppe utbruddene i Kongo, sier Aavitsland.

Mutasjoner

Mpox kalles også m-kopper og er tidligere kjent som apekoppeviruset.

Viruset har vært et folkehelseproblem i deler av Afrika siden 1970, men fikk lite global oppmerksomhet før det spredte seg internasjonalt i 2022. 

Den gang erklærte Verdens helseorganisasjon (WHO) en global helsekrise som varte i ti måneder. 

To år etter har WHO igjen erklært global helsekrise. En mutert stamme av viruset, kjent som «clade Ib», sprer seg raskt, blant annet gjennom kontakt med smittede dyr. 

Mpox forårsaker vanligvis influensalignende symptomer og lesjoner fylt med puss, og kan være dødelig.

Kongo har hatt over 18.000 mistenkte tilfeller mpox og 615 dødsfall hittil i år, ifølge WHO. Majoriteten av de døde er barn under fem år, ifølge Unicef.

– Famler i blinde

Det har også vært 222 bekreftede tilfeller av clade Ib i fire afrikanske land i løpet av den siste måneden, pluss ett tilfelle hver i Sverige og Thailand. Begge disse ble smittet i Afrika. 

 YASUYOSHI CHIBA / AFP / NTB
SMITTEFARE: Et skilt på Soekarno-Hatta International Airport i Tangerang i Indonesia advarer mot smittefare. Foto: YASUYOSHI CHIBA / AFP / NTB

– Jeg er bekymret for at vi i Afrika famler i blinde, sier ekspert på infeksjonssykdommer i Nigeria, Dimie Ogoina.

Han var den første som slo alarm om potensiell seksuell overføring av mpox i 2017, og leder i dag WHOs mpox-krisekomité.

– Vi forstår ikke utbruddet godt nok, og det kan gjøre det problematisk å forstå hvordan viruset spres, hvor alvorlig det er og andre risikofaktorer for sykdommen, sier Ogoina. 

– Og jeg bekymrer meg for at viruset ser ut til å mutere og produsere nye stammer, sier han. 

Den siste mutasjonen av viruset har spredd seg like raskt på ett år, som den tidligere varianten spredte seg på fem år. 

Mpox er et orthopoxvirus, fra familien som forårsaker kopper. 

 GLODY MURHABAZI / AFP / NTB
KOPPESYKDOM: En pasient som er hardt rammet av mpox i republikken Kongo. Foto: GLODY MURHABAZI / AFP / NTB

Beskyttelse i befolkningen fra en global vaksinasjonskamp mot kopper for 50 år siden blitt redusert, ettersom vaksineringen stoppet da sykdommen ble utryddet.

LES: Frykter vaksine-tabbe

Tilpasser seg mennesker

Clade Ib-viruset, som WHO anslår oppsto midt i september 2023, viser at de bærer en mutasjon kjent som APOBEC3, som indikerer at det tilpasser seg mennesker og raskere evolusjon. 

– Alle menneske-til-menneske-tilfellene av mpox har denne mutasjonen, som betyr at det muterer litt raskere enn vi ville forventet, sier lege Miguel Paredes ved Fred Hutchison Cancer Center i Seattle, til Reuters.

Tidligere smittet mpox hovedsakelig gjennom menneskelig kontakt med smittede dyr. 

– De muterte versjonene, clade Ib og IIb, kan nå i utgangspunktet betraktes som en seksuelt overførbar sykdom, sier lege Salim Abdool Karim fra Sør-Afrika. 

Han er leder av Africa CDCs mpox-rådgivningskomité. 

Men det er ikke bare seksuelt overførbart. Nær hudkontakt har også smittet grupper med barn, spesielt i trangbodde flyktningleirer i Burundi og Øst-Kongo. 

 GLODY MURHABAZI
MPOX: M-kopper smitter fra mennesker til dyr og kan også smitte mellom mennesker gjennom seksuell eller nær fysisk kontakt. Foto: GLODY MURHABAZI

Barn, gravide kvinner og personer med svekket immunforsvar eller andre sykdommer kan være mer utsatt for et alvorlig sykdomsforløp og død, sier WHO og mpox-forskere.

Usikkert om dødelighet

Clade I har typisk forårsaket mer alvorlig sykdom, med dødelighetsrater på fire til elleve prosent, sammenlignet med clade II som bare har rundt én prosent dødelighet. 

Ogoina er imidlertid urolig for at data blir blandet, og at man ikke har fått reelle tall over dødeligheten av det muterte viruset. 

Det er kun tre team som sporer mpox-utbrudd i Afrika, og de opplyser at de ikke engang klarer å skaffe nok kjemikalier som trengs for å bekrefte smitte, ifølge Reuters. 

WHO mener de trenger 135 millioner dollar for å bekjempe det pågående utbruddet. 

– Utbruddet kan kontrolleres og stoppes, sa WHOs generaldirektør Tedros Adhanom Ghebreyesus da han kunngjorde en handlingsplan nylig.

Read Entire Article