Ville du tatt denne testen hjemme? Den kan avsløre om du har demens.

1 month ago 52



Snart kommer testene til Norge.

Legene (f.h.) Anne-Brita Knapskog, Hanneke Rhodius-Meester og Marianne Linnerud Krogstad skal prøve ut den digitale demenstesten cCOG på norske pasienter neste år. Foto: Marte Gundersen

Publisert: 18.08.2024 07:10

Kortversjonen

Digitale, kognitive tester kan nå gjøre det mulig for langt flere å få stilt en demensdiagnose tidlig i forløpet. Testene er laget slik at de kan tas hjemme.

Fra nyttår skal de prøves ut i Norge.

Noen tester er enkle. Andre er mer interaktive: Du går for eksempel gjennom et hus og ser gjenstander. Etterpå skal du huske dem.

Forskere ved Hukommelsesklinikken ved Oslo universitetssykehus skal bruke digitaltesten som heter cCOG, på norske pasienter neste år.

Foto: Marte Gundersen

Foto: Marte Gundersen

Man kan velge om man vil ta en digital kognitiv test hjemme eller på legekontoret.

De tre geriaterne og forskerne tror det er viktig at den som tar en digital demenstest, ikke sitter alene og får testresultatene selv.

Slik kan de finne ut om demens

Resultatene kan kombineres med å se på bilder av hjernen i et digitalt verktøy som heter cNeuro. I 2026 skal 14 fastleger og to hukommelsesklinikker være med i en pilotstudie. Der skal de bruke dette verktøyet på pasientene, ifølge Anne-Brita Knapskog.

Hun er geriater og en av forskerne.

Testene har gitt gode resultater i utlandet. De kan nemlig skille mellom normal kognisjon kognisjonKognisjon er tankevirksomhet, for eksempel evnen til å løse oppgaver. og mild kognitiv svikt og demens.

De kan også peke på den underliggende årsaken til demenssykdommen, ifølge forskerne.

I 2023 foretok Hukommelsesklinikken til sammen 900 kontroller – og 500 utredninger av nye pasienter

– Digitale tester gjør det lettere å få stilt en diagnose hos et større antall pasienter. Det er viktig, spesielt fordi vi vet det blir flere personer med kognitiv svikt i fremtiden. En digital kognitiv test kan være til hjelp i screening for å kartlegge hvem som trenger videre utredning. Da kan vi fortsette å se alle som trenger oss, selv om antallet personer i helsevesenet reduseres, sier Hanneke Rhodius-Meester.

Er det så lurt å ta testene hjemme?

Hun har en deltidsstilling som forsker ved Alzheimer Center Amsterdam i Nederland. Der brukes testene allerede. Hun sier at de også hjelper henne å forklare sykdommen bedre for pasienten.

– Det er viktig å få forklart hva sykdommen betyr og hvordan den kan utvikle seg. For de fleste er det en stor sorg å få en slik diagnose, selv om det forklarer hvorfor de har hatt det vanskelig lenge, sier hun.

– Blir folk mer stresset av å ta en slik test hjemme?

– Nei. Vi har sett at det å ta en digital test hjemme og den samme testen en gang til på sykehuset gir samme resultat. De fleste sier det er fint å ta testen hjemme i trygge omgivelser, men at det er viktig å få oppmuntring underveis. Mange bekymrer seg for at testresultatene skal komme ut på nettet eller at forsikringsselskapet eller arbeidsgiver vil se det.

– De bør sendes rett fra PC til fastlegen eller hukommelsesklinikken. Man bør ikke motta en demensdiagnose alene og rett fra en PC, sier Rhodius-Meester.

Anne-Brita Knapskog tilføyer at man ikke kan stille en demenssykdom kun basert på en digital test:

– Resultatene må kobles med andre opplysninger legen har om pasienten, sier hun. Men den digitale testen kan altså si hva slags demenssykdom man har.

– Hvilke fordeler har det å ta en slik test i tidlig fase av sykdommen?

– Hukommelsen vår endrer seg i løpet av livet. Jeg tenker det kan være lavere terskel for å gjøre en slik test hjemme enn det er å gå til fastlegen med sin bekymring. Så kan en få bekreftet eller avkreftet om det er noe som bør utredes videre. Å få vite at en har en begynnende demenssykdom tidlig gir personen tid til å forberede seg og planlegge for fremtiden.

I noen tester for demenssykdom skal man huske ord, i andre tester skal man huske bilder. Foto: Marte Gundersen

Forskerne ønsker å skjønne hva som forårsaker demens. Slik kan helsevesenet håndtere plagene, gi riktig hjelp og forebygge en senere krise.

– Vi må derfor finne ut hvordan disse digitale kognitive testene skal implementeres i helsevesenet. Teknologien er klar for bruk, men vi vet ennå ikke om folk er klare for de digitale testene, sier Hanneke Rhodius-Meester.

I dag har kun 30 prosent av mennesker med demens i Norge fått stilt en diagnose.

Read Entire Article