– Vil være viktig i forsvaret av Finnmark

3 weeks ago 9



Ny Nato-styrke i Nord-Finland:

– Tusenvis av soldater fra ulike Nato-land vil binde opp store russiske styrker, sier militærekspert.

 Tore Ellingsen / Forsvaret
FORSVAR I NORD: En HV-soldat fra Finnmark under øvelsen Nordic Response i vinter. Foto: Tore Ellingsen / Forsvaret

Publisert 16.09.2024 11:59 Sist oppdatert 2 minutter siden

I vinter øvde svenske og finske Nato-soldater på å komme Norge til unnsetning.

Under den historiske øvelsen krysset soldatene grensen til Norge, for å «frigjøre» Finnmark. 

Nå styrkes det nordiske samarbeidet ytterligere, med et nytt Nato-hovedkvarter i nord, opplyser forsvarsministrene i Finland og Sverige i en felles pressekonferanse klokken 12, melder SVT.

Finske myndigheter inviterte Norge, Sverige og andre allierte til å etablere en felles Nato-styrke i nord-Finland.

Styrken vil ha et fremskutt Nato-hovedkvarter i Lappland, og vil være viktig i forsvaret av Finnmark, sier militærekspert Tormod Heier.

– Når det nå etableres et landmilitært Nato-hovedkvarter i Lappland, på finsk side av norskegrensen, vil det bli et tettere og mer formalisert samarbeid mellom de norske landstyrkene i Finnmark og det fremskutte Nato-hovedkvarteret i Finland, sier han til TV 2.

Sverige i ledende rolle

Mandag morgen skrev Svenska Dagbladet at Sverige skal ha ansvar for den nye Nato-styrken i Nord-Finland.

– Grunnen til dette er at finnene kan fokusere mer på forsvaret av den sørlige delen, sier en kilde til Svenska Dagbladet.

 Stian Olberg / DSB
KRYSSET GRENSEN: Svenske og finske soldater deltok i vinterens militærøvelse Nordic Response. Foto: Stian Olberg / DSB

Den nye styrken skal bestå av utplasserte landstyrker, ikke ulikt Nato-styrken i Litauen.  

Professor Tormod Heier ved Forsvarets høgskole tror Sverige vil få en ledende rolle, ikke Norge.

Grunnen til dette er at svenskene har en sterk egeninteresse av å bygge opp en robust landmilitær Nato-styrke i Nord-Finland, sier han.

– Allierte forsterkninger til dette frontavsnittet vil nemlig utgjøre en viktig svensk buffer hvis det skulle bryte ut en storkrig med Russland i Nord-Europa, forklarer militæreksperten.

 Mathias Moen / TV 2
EKSPERT: Tormod Heier er professor i militær strategi og operasjoner. Foto: Mathias Moen / TV 2

Disse forsterkningene vil være en viktig avlastning i nord for svenskene, mener Heier. 

Hva blir Norges rolle?

Han tror at Norge antakelig vil få ulike oppgaver i den nye Nato-styrken i nord. 

– En viktig oppgave vil være å sørge for en sømløs forsvarsplanlegging på det nordlige frontavsnittet til Nato slik at allierte styrker som opererer på begge sider av grensen ikke møter på byråkratiske hindringer hvis det oppstår en krise med Russland, sier Heier. 

Allierte forsterkninger som eventuelt kommer sjøveien fra USA til Bjerkvik eller Alta på vei østover til Finland vil trenge nøye forberedelser, fortsetter han. 

 Justin Carnahan / 31st Fighter Wing / US Air Force
ØVDE: Amerikanske og svenske soldater ved Bardufoss under øvelsen Nordic Response. Foto: Justin Carnahan / 31st Fighter Wing / US Air Force

Norge vil være en sentral bidragsyter, særlig på sjø- og luftsiden, i å bygge opp et felles etterretningsbilde av russiske styrker, sier Heier.

– Samtidig vil norske stabsoffiserer ved hovedkvarteret i Lappland også være opptatt av hvordan norske og allierte styrker kan manøvrere på kryss og tvers i terrenget nord for polarsirkelen, og hvordan dette kan øves slik at det nye Nato-hovedkvarteret får best mulig kjennskap til klimaet, terrenget, infrastrukturen og alle de nye kollegaene som sjelden eller aldri har vært nord for polarsirkelen før, sier militæreksperten.

– Viktig i forsvaret av Finnmark

Etableringen av et fremskutt Nato-hovedkvarter i Nord-Finland betyr at norske soldater i en krise kan bli satt inn i Finland for å forsvare Norge, sier Heier.

– Det fremskutte Nato-hovedkvarteret i Lappland vil være viktig i forsvaret av Finnmark. Det er fordi en bred alliert tilstedeværelse med tusenvis av soldater fra ulike Nato-land vil binde opp store russiske styrker, forklarer professoren i militær strategi og operasjoner.

– Dette er soldater som ellers kunne vært frigjort til å forsvare basene til Russlands aller viktigste utenrikspolitiske instrument, nemlig de sjøbaserte atomstyrkene på Kolahalvøya, dersom de utsettes for press fra amerikanske luft- og sjøstyrker i for eksempel Barentshavet. 

 Arnfinn Sjøenden / Forsvaret
SKREV NATO-HISTORIE: I vinter krysset en svensk-finsk Nato-styrke for første gang inn over grensen til Norge, som en del av militærøvelsen Nordic Response. Foto: Arnfinn Sjøenden / Forsvaret

Dersom det oppstår en krise langs den finsk-russiske grensen, kan man ikke se bort ifra at også norske landstyrker kan bli involvert, påpeker han. 

– Dette betyr at også deler av Hæren på kort varsel kan risikere å bli satt inn på finsk side av grensen. Dette kan faktisk bidra til å dempe spenningen i en eventuell Nato-krise med Russland. Årsaken er at nordiske styrkebidrag, sett fra Moskva, ses på som mindre provoserende enn overføringen av store og tunge amerikanske avdelinger tett på den russiske grensen, sier Tormod Heier til TV 2.

Read Entire Article