Dette er mannen som skapte Donald Trump

1 month ago 24



Filmen «The Apprentice» kommer på kino i Norge 18. oktober. Den handler om hvordan en ung Donald Trump kom i gang på eiendomsmarkedet i 1970- og 80-tallets New York.

Det gjorde han hovedsakelig takket være pappa Fred Trump, men også med hjelp fra den beryktede advokaten Roy Cohn.

Fred Trump drev med eiendom allerede før Donald ble født, og han satte mange av verdiene sine i barnas navn. 

Donald var faktisk dollarmillionær allerede som åtteåring, ifølge The New York Times. Som 17-åring fikk han medeierskap i en blokk med 52 boenheter i gave av faren sin.

I alt har The New York Times funnet 295 tilfeller hvor Fred Trump over fem tiår bidro til å gjøre sønnen Donald Trump rikere.

La oss zoome inn på Roy Cohn.

 Nordisk Film Distribusjon
NEW YORK: Filmens handling utspiller seg i New York på 1970- og 1980-tallet. Mens Jeremy Strong spiller Cohn, får vi se Sebastian Stan i rollen som Trump. Foto: Nordisk Film Distribusjon

«Moralsk motbydelig»

I filmen blir Cohn spilt av Jeremy Strong, som mange sikkert vil huske som «Kendall Roy» i TV-serien «Succession».

– Cohn var en veldig ondskapsfull og avskyelig person, av mange ansett som et av de verste menneskene i det 21. århundre, sier Strong i et intervju med Stephen Colbert i «The Late Show».

Sterke ord.

Men på ingen måte sjokkerende. Andre har beskrevet Cohn som «en slange» og «en skurk».

«Hvordan kunne en så moralsk motbydelig mann slippe unna alt?», var spørsmålet journalisten Nicholas von Hoffman satt igjen med etter å ha skrevet en biografi om Cohn.

– I dette skjøre øyeblikket i vår historie, ser vi Roy Cohns lange, mørke skygge. Hans arv av løgner, benektelse, manipulasjon og skamløse avvisning av sannheten bor i stjerneeleven hans, sier Strong ifølge The Wrap.

Med «stjerneeleven» sikter han til Trump. 

I dette klippet fra «The Apprentice» ser vi Cohn – i form av Jeremy Strong – lære Trump (Sebastian Stan) hvordan han bør håndtere media:

Forfulgte amerikanere

Cohn er død og kan ikke forsvare seg selv, men hadde en lang karriere i offentligheten, og vi vet derfor mye om livet hans. 

Han ble kjent allerede i starten av 20-årene.

Først som jurist for Justisdepartementet, hvor han – blant annet ved hjelp av etisk tvilsomme metoder – sørget for å få ekteparet Julius og Ethel Rosenborg dømt til døden for spionasje. De ble henrettet i 1953.

Bare 23 år gammel begynte han å jobbe som juridisk rådgiver for senator Joseph McCarthy, senatoren som fra 1950 til 1954 forfulgte homofile og amerikanere som han anklagde for å ha kommunistiske sympatier.

Deres aggressive stil førte til at både partifeller og befolkningen vendte seg mot McCarthy, og Senatet stemte for å irettesette ham i 1954.

 AP / NTB
HØRING I SENATET: Senator Joe McCarthy sammen med Roy Cohn (27) i mars 1954. Foto: AP / NTB

Advokat for mafiaen

I etterkant av dette fikk også omdømmet til Cohn en smell. Han åpnet privat advokatpraksis i New York og holdt seg unna offentligheten de neste årene.

Selv om han sammen med McCarthy på 50-tallet forfulgte homoseksuelle, var Cohn selv homofil. Cohn benektet dette hele sitt liv, selv om han tok med seg mannlige elskere til offentlige arrangementer.

I New York frekventerte han den berømte nattklubben Studio 54. Han kjørte Rolls-Royce og hadde en yacht han kalte «Trass», men eide ifølge Los Angeles Times på papiret kun en garderobe med dresser i tusendollarklassen, til frustrasjon for skattevesenet.

Han er også blitt beskrevet som karismatisk og vittig. Han var ofte vertskap for overdådige fester med politikere, kjendiser og journalister blant gjestene.

Som advokat fortsatt han med sin kontroversielle stil. 

Hele tre ganger – i 1964, 1969 og 1971 – ble han tiltalt for konspirasjon, bestikkelser eller bedrageri. Hver gang ble han frifunnet.

Blant klientene hans, ifølge CNBC: Mafiabossene Tony Salerno og Carmine Galante, samt mediemogulen Rupert Murdoch.

Og Trump.

 Jonathan Ernst / Reuters / NTB
I DET HVITE HUS: Donald Trump hadde et bilde av sin far Fred i Det ovale kontor da han var president i USA fra 2017 til 2021. Foto: Jonathan Ernst / Reuters / NTB

Roger Stone, en av Trumps fremste forkjempere i dag, ble introdusert for Trump gjennom Roy Cohn. 

Han sier at advokaten fungerte som Trumps «kulturelle guide til Manhattan» når det gjelder kjendiser og maktfigurer.

– Roy var mer enn hans personlige advokat. Og Trump var selvfølgelig en troféklient for Roy, sier Stone til The Washington Post.

Det første møtet mellom Trump og Cohn skjedde i oktober 1973, på en restaurant og nattklubb som het Le Club, som var en lekeplass for de rike og berømte i New York.

Trump var 27 år gammel og en rik arving, men ellers ukjent for folk.

«Dra til helvete»

Inne på Le Club tok Trump kontakt med Cohn for å be om råd.

Eiendomsselskapet Trump drev sammen med faren Fred hadde nettopp blitt saksøkt av Justisdepartementet for diskriminering av svarte.

Cohn hadde et rykte på seg for å krige med myndighetene. 

– Min mening er at du bør be dem dra til helvete, og kjempe imot denne greia i retten, sa Cohn ifølge The Washington Post.

 Faksimile fra The New York Times
FØRSTE AVISOMTALE: Aller første gang Donald Trump ble omtalt i amerikanske medier, var i denne saken på forsiden av The New York Times 16. oktober 1973. Trump var 27 år gammel og president i Trump Management Corporation, som eide mer enn 14.000 leiligheter i New York. Foto: Faksimile fra The New York Times

Trump ansatte Roy Cohn som sin advokat og gikk til et motsøksmål med krav om hundre millioner dollar i oppreising. Dommeren kalte motsøksmålet «bortkastet bruk av papir» og avviste det.

Cohn ga seg ikke. 

Han anklagde Justisdepartementet og FBI for å bruke «Gestapo-taktikker», omtalte etterforskerne som «hemmelige agenter» og «stormsoldater»

Dette var i tråd med Cohns prinsipper:

Angrip alltid.

Si hva som helst.

Si aldri unnskyld.

Og vinn uansett hva det koster.

– Har ikke fått dette fra Roy

Politico har intervjuet mange som kjente både Trump og Cohn på denne tiden. De forteller at Trump ble inspirert av advokatens fremgangsmåte.

I 1975 inngikk Trump-familien et forlik med Justisdepartementet, hvor de forpliktet seg til å ikke diskriminere mot noen og ble pålagt å annonsere i lokale medier som henvendte seg til minoriteter. 

Trump fulgte Cohns prinsipper og kalte dette en seier.

– Trump betraktet Cohn som en mentor, sier Mike Gentile, en aktor i New York som kjempet mot Cohn på 1980-tallet.

Trump er ikke nødvendigvis enig.

– Jeg tror ikke jeg har fått dette fra Roy. Jeg tror jeg har hatt et naturlig instinkt for det, sier Trump til The Washington Post.

 Dave Pickoff / AP / NTB
NFL: Roy Cohn hjalp Donald Trump med det juridiske da han gikk inn på eiersiden i amerikansk fotball. Her hilser han på stjernespilleren Herschel Walker etter at sistnevnte signerte en kontrakt med New Jersey Generals 8. mars 1984. Foto: Dave Pickoff / AP / NTB

Cohns tidligere sekretær Susan Bell støtter både Gentile og Trump i et intervju med Politico.

– Cohn hadde noe ved seg som Trump likte. Cohn bare pløyde igjennom ting. Hvis han ville ha noe, tok han det. Jeg tror Donald allerede hadde mye av dette i seg, men han plukket også opp mye av det fra Cohn, mener Bell.

Døde av aids

Overfor media sa Cohn at han fikk beskjed fra legen sin i oktober 1984 at han hadde kreft i leveren, og at han hadde fått beskjed om at han bare hadde seks til tolv måneder igjen å leve.

I realiteten hadde han blitt smittet av aids.

Samtidig kjempet han for å beholde advokatlisensen, på grunn av nye anklager om bedrageri og uprofesjonell oppførsel, nå også med anklage om misbruk av klientenes penger på toppen av alt.

– De er bare ute etter å sverte meg, kommenterte Cohn i New York Times.

Journalistvenner forsvarte ham.

– Jeg tror Gud allerede har straffet ham, sa TV-personligheten Barbara Walters.

Aktor Mike Gentile kontret med at Cohn ble behandlet rettferdig.

– Han er en fascinerende mann, men jeg mener jeg har bevist at han er en skurk, sa Gentile.

Gentile fikk rett. Cohn ble fratatt advokatlisensen i juni 1986.

Og Trump?

Han brøt kontakten med Cohn da han fikk vite at advokaten var syk av aids.

– Trump fikk vite det og slapp ham som en varm potet, sier Cohns sekretær Susan Bell til Politico.

Roy Cohn døde 2. august 1986.

Read Entire Article