Vil utrydde flere kreftformer: – Det er jo litt sykt å si

1 month ago 52



Norge vil bli best i klassen. Det kan bety at flere kreftformer ikke eksisterer om noen år.

 Science Photo Library / NTB
VIRUS: En lang rekke kreftformer kommer som følge av et virus kalt HPV. Foto: Science Photo Library / NTB

Publisert 14.02.2025 10:58

– Norge har alle forutsetninger for å bli ledende i verden innenfor kreftbehandling og kreftomsorg, og det er den ambisiøse planen vi legger opp til. 

Det er den klare beskjeden fra helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre når han fredag legger frem regjeringens kreftstrategi for de neste ti årene.

Strategien inneholder en lang rekke med mål. Blant dem, en ambisiøs strategi om å utrydde flere kreftformer. 

– Langt foran 

Innen ti år kan derfor livmorhalskreft, analkreft og peniskreft være borte i Norge. I hvert fall hvis helseministeren får det som han vil. 

Tidligere har Norge operert med år 2039 som mål. Det betyr at målet reduseres med hele fire år.

– Med en ny ambisiøs kreftstrategi, hvor vi vil øke oppslutningen om screeningprogrammet, vi har høy vaksinasjonsdekning og vi har satt i gang HPV-hjemmetest, har vi nå lagt inn dette som et av flere ambisiøse tiårsmål, sier helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre til TV 2. 

Kreftforeningen er glad for regjeringens mål. 

– Skal vi lykkes med dette, må flere delta i Livmorhalsprogrammet og flere få tilbud om HPV-vaksine. Nabolandene våre ligger langt foran oss i dette arbeidet. Her har vi en jobb å gjøre, sier generalsekretær Ingrid Stenstadvold Ross.

 Odd Arne Hartvigsen / TV 2
VEI IGJEN Å GÅ: Kreftforeningen er glad for Norges ambisjoner, men mener det er mye jobb som gjenstår for at vi skal klare det. Foto: Odd Arne Hartvigsen / TV 2

– Tenker på Thea 

I 2016 mistet Tonje Steen søsteren sin Thea til livmorhalskreft. For mange ble hun selve ansiktet på kreftdiagnosen, gjennom sitt engasjement for å få flere til å sjekke seg. 

– Dette er jo med på å gi håp, og jeg tenker selvfølgelig på Thea. Hvor alt startet, sier Steen, tydelig preget. 

Det er ikke lett å snakke om søsteren, uten å gråte. Samtidig blir hun stolt over innsatsen Thea har lagt ned. 

– Det er ti år siden sjekk deg-kampanjen startet, og at man ser at det er håp om at dette kan være enden, er jo litt sykt å si, sier Steen.

 Privat
STORT SAVN: Det er snart ni år siden Thea (t.v.) døde. Men jobben hun la ned, har gitt tydelige resultater. Foto: Privat

– Det er kjempestort 

Den dag i dag er det fortsatt folk som tar kontakt med familien Steen, som sier at de er mer obs på HPV-relatert kreft – takket være Thea. 

– Det er kjempestort at hun har vært med å sette så stort fokus på dette. Dette er faktisk en kreftform man kan eliminere, og det er ikke så mange av dem, sier Steen.  

 Jonas Been Henriksen / TV 2
ENGASJERT: Etter at søsteren døde, har Tonje Steen og familien tatt over søsterens engasjement. Foto: Jonas Been Henriksen / TV 2

– Fantastisk 

I 2023 skrev TV 2 om Ingvar Kjørum. Da hadde han nylig fått en kreftdiagnose han ikke trodde eksisterte. Nemlig peniskreft. 

Han ventet for lenge med å gå til legen, og måtte derfor amputere store deler av penis. 

– Det sto igjen kanskje én centimer, sa Kjørum til TV 2. 

I dag er han glad for Norges nye mål.  

– Det er en fantastisk ambisjon. Som tidligere peniskreft-pasient er jeg veldig glad.

Likevel er det noe som skurrer litt for Kjørum.

 Tommy Storhaug / TV 2
KREFTPASIENT: Ingvar Kjørum fortalte ærlig om da han fikk peniskreft. En diagnose han selv aldri hadde hørt om. Foto: Tommy Storhaug / TV 2

– Jeg mener det er selvmotsigende at regjeringen ikke lytter til fagfolk med tydelige anbefalinger om hvilken vaksine som er best, hvis målet er å utrydde HPV-viruset. Samfunnsregnskapet går ikke opp, og det forundrer meg.

– Reagerer kraftig 

Det skapte stor debatt da Norge besluttet å fortsette bruke HPV-vaksinen fra Cervarix. Et samlet fagmiljø mener man burde bytte til en annen vaksine. 

I 2018 fikk Kjørum kreftdiagnosen, men det er fortsatt uvisst om det var HPV-virus som forårsaket sykdommen.

– Vi lever i et land med verdens beste helsevesen, men som tidligere kreftpasient kjenner jeg på at myndighetene kunne prioritert dette enda mer og enda tidligere.

Urolog ved Radiumhospitalet, Andreas Hopland er enig med hans tidligere pasient Ingvar Kjørum om det han kaller en «mismatch» mellom regjeringens kreftstrategi og vaksinevalg.

– I kreftplanen står det at Norge skal være et foregangsland. Det stemmer ikke overens med å ikke gå for den beste vaksinen mot HPV. Det legger vi merke til i miljøet.

Read Entire Article