Vi får mange uhåndterlige prestisjeprosjekter, men ikke mye forsvarsevne.
Publisert: 17.10.2024 08:00
Dette er et debattinnlegg. Eventuelle meninger i teksten står for skribentens regning. Hvis du ønsker å delta i debatten, kan du lese hvordan her.
Norges mest meritterte jagerflyver i dag, oberstløytnant Morten Hanche, har rett i Aftenposten 14. oktober. Og ikke bare rett, han har et massivt flertall i Forsvaret med seg. Men Stortinget ser ikke at særinteresser, endringsmotstand og forretningsforbindelser posisjonerer seg for å ta pengene. Hvis de lykkes, får vi mange uhåndterlige prestisjeprosjekter, men ikke mye forsvarsevne.
Det settes nå inn nær en milliard kroner i forsvarsindustrien. Både Kongsberg og Nammo og flere er fremragende bedrifter. Men vi har ingen forsvarsindustriell strategi lik andre land.
Norge har i 30 år stått utenfor de store europeiske sammenslåingene som har gitt Europa handlekraft overfor USAs tungt politisk støttede og overmektige forsvarsindustri. Nansen-fregattene skal nå erstattes, etter halv normal levetid. Vi ser hvordan USAs forsvarsindustri posisjonerer seg, uten at Stortinget eller mediene spør om vi heller bør søke langsiktig europeisk samarbeid med gjensidige oppkjøp i virksomheter, inkludert at norsk privat kapital går inn med sikte på både flernasjonalt industrielt deleierskap og tett operativt samarbeid.
Hanche peker på at ressursmangel sterkt begrenser utnyttelsen av kampflyet F-35. Men F-35 er ikke bare markedets dyreste kampfly i drift, det er også det mest problematiske. I USA verserer sterk kritikk fra blant andre Riksrevisjonen. Uansett ressurstilgang står flyet for mye på bakken, og utviklingen til ferdig våpenbærer støter på monumentale problemer. Det har vært umulig å få gehør for at vi burde ha kuttet antall F-35 og supplert med svenske Gripen, som flyr for ca. 15 prosent av F-35s driftskostnader. Hvor tett kan vi samarbeide med Sveriges flyvåpen, og kan vi sette penger i den nye, sterkt forbedrede Gripen E-versjonen og fremtidsprosjektet «Vägval Stridsflyg»?
Hanche har fløyet nåværende Gripen-versjon og skrev i 2017 i tidsskriftet «Innsats» blant annet: «Gripen var kort og godt et fint kampfly med flere smarte løsninger i brukergrensesnittet og mye automatisering ...»