Vil legge ned seks videregående skoler

1 day ago 4



Det var knyttet stor spenning til hva fylkeskommunedirektøren ville legge fram fredag.

Fredag klokka 13 ble forslaget om ny skole- og tilbudsstruktur i Innlandet lagt fram. Disse er foreslått lagt ned:

  • Skarnes og Dokka videregående skoler
  • Samt skolestedene Nordstumoen ved Storsteigen videregående skole, Dombås og Lom ved Nord-Gudbrandsdal videregående skole og Flisa ved Solør videregående skole.

I tillegg er det foreslått flere endringer i tilbudene ved flere skoler.

Elever: – Vond dag

Eivind Maurstad Husom er elevrådsleder ved Nord-Gudbrandsdal skole avdeling Lom.

– Dette har vært en veldig vond dag. Vi har vært forberedt på at dette kom, spesielt når det er basert på feil tallgrunnlag. Og dette er etisk betenkelig, spesielt for de av mine medelever som har fysisk og psykiske utfordringer og tilrettelagt undervisning her, sier Husom.

Lom-forslag-nedlagt

ELEVRÅDSLEDER: Eivind Maurstad Husom forteller at elevene i Lom ble svært lei seg etter at beskjeden kom.

Foto: Even Lusæter / NRK

Avdelingsleder i Lom, Tor Olav Mundal, forteller at det var sterke reaksjoner da de gjorde beskjeden kjent fredag morgen i et allmøte.

Det kom ikke helt overraskende, men det er likevel ganske tøft å få det svart på hvitt. De ansatte gråt, mens andre var kjempesinte. Det har vært en veldig tøff dag for oss i Lom, sier Mundal.

Lom-demo

KAN BLI LAGT NED: Saken om nedleggelse av videregående skoler i Innlandet har vakt mye engasjement. Her fra en folkeaksjon i Lom i vår.

Foto: Even Lusæter / NRK

Heller ikke elevrådet ved Dokka videregående skole er imponert over beskjeden som kom fredag.

– Dette er forferdelig for oss som går på skolen og ille for lokalsamfunnet vårt, sier Sunniva Ludvigsen, leder i elevrådet.

Sammen med venninna Linnea Slettum mener de at selv om skolen er liten, er den helt passe stor. Nå må mange fra Dokka reise langt med buss til skolen, og de to jentene frykter at det skal føre til mye større frafall fra skolen og større utenforskap. Elever fra Dokka må nå reise til Gjøvik for å gå på videregående – en strekning på over fire mil.

 Sunniva Ludvigsen og Linnea Slettum fra elevrådet ved Dokka videregående skole frykter lange bussreiser.

TRISTE: Sunniva Ludvigsen og Linnea Slettum fra elevrådet ved Dokka videregående skole frykter lange bussreiser.

Foto: Stine Bækkelien / NRK

Skal spare penger

Fylkeskommunedirektøren skriver i innstillingen at å opprettholde dagens skole- og tilbudsstruktur vil bety dårligere økonomi og strammere rammer for alle de videregående skolene i Innlandet.

– I forslaget som nå legges fram anslår vi at driftskostnadene i en 10-årsperiode vil bli knapt en milliard kroner lavere enn om dagens struktur opprettholdes. Det vil forhåpentligvis bidra til at vi kan holde et godt nivå på tjenestene til elevene og at rammene for skoledrift ikke blir så knappe at det er vanskelig å opprettholde akseptabel kvalitet på utdanningstilbudet, sa Bamrud da han presenterte forslaget fredag.

Frykter mange må på hybel

Ordfører i Lom kommune, Kristian Frisvold, reagerer med vantro på forslaget.

– Jeg synes hele prosessen har vært uryddig og lite profesjonelt håndtert. Det virker som om fylkesordføreren har bestemt seg på forhånd. Om Lom videregående skole blir lagt ned betyr det veldig mye for lokalsamfunnet, sier Frisvold.

Han peker på at elevene vil få en lang reisevei og mange må flytte på hybel.

– Tall fra arbeidsgruppa i Skjåk viser at vi ikke vil spare penger på å legge ned skole i Lom. Heller tvert imot. Derfor stiller jeg store spørsmål med begrunnelsen for å legge ned Lom, sier Frisvold.

Kristian Frisvold, ordførar i Lom

REAGERER: Ordfører i Lom kommune, Kristian Frisvold, reagerer kraftig på forslaget som kom fredag.

Foto: Even Lusæther / NRK

Har levert over 2000 underskrifter

Leder for aksjonsgruppa for å beholde Skarnes videregående skole, Grethe Karlsen, er skuffet etter at forslaget ble lagt fram.

– Skolen er så viktig for hele samfunnet her. Vi kommer til å kjempe videre. Vi sendte 2000 underskrifter til høringa, det må de ta hensyn til. Jeg er overbevist om at skolen vil bestå, sier Karlsen.

Skarnes videregående skole

FORESLÅS LAGT NED: Skarnes videregående skole foreslås lagt ned. Det reagerer Grethe Karlsen i Folkegruppa «La Skarnes videregående skole bestå» på.

Foto: Ann-Kristin Mo / NRK

– Skal sentraliseres koste hva det koste vil

En av de andre som reagerer sterkt er postdoktor på barne- og ungdomsklinikken ved Haukeland Universitetssykehus, Hanna Flækøy Skjåkødegård fra Skjåk. Hun har kjempet hardt for å beholde Lom videregående skole og vurderer fortløpende om hun og familien skal flytte hjem til Skjåk fra Bergen eller ikke.

– Forskning og fakta viser at Lom videregående skole har livets rett, men fylket vil det annerledes. Her skal det sentraliseres koste hva det koste vil, sier Skjåkødegård.

Nå skal fylkespolitikerne diskutere og behandle forslaget, før spørsmålet til slutt skal avgjøres i fylkestinget 23. oktober. Arbeiderpartiet, Høyre og Miljøpartiet de Grønne har flertall i fylkestinget med 30 av 57 representanter. Allerede lørdag kan mye av føringene bli lagt for videre behandling når Innlandet Arbeiderparti skal møtes for å diskutere saken i representantskapet.

Fylkesordfører: – Vanskelig sak

Fylkesordfører i Innlandet, Thomas Breen (Ap), forteller at det ikke kom noen store overraskelser i forslaget som kom fredag.

– Det er store summer det handler om og det er ikke slik at vi sparer de pengene. Staten kommer ikke til å gi pengene på grunn av elevnedgang, sier Breen.

Nå vil prosessen gå over i politisk behandling.

– Det er en vanskelig sak og det betyr veldig mye for de som blir rammet, sier Breen.

Publisert 04.10.2024, kl. 13.05 Oppdatert 04.10.2024, kl. 16.03

Read Entire Article