Vil ikke innvilge ordførerfritak for Hegdal

1 day ago 5



Men det er kommunestyret som til slutt skal bestemme.

 Elias Håvarstein / TV 2
IKKE ULEMPE: Sissel Knutsen Hegdal endret i dag sin søknad om fritak fra vervet som ordfører. Politisk sekretariat mener søknaden ikke bør innvilges. Foto: Elias Håvarstein / TV 2

Publisert 04.10.2024 14:41 Sist oppdatert nå

Politisk sekretariat i Stavanger innvilger ikke Sissel Knutsen Hegdal fritak fra ordførervervet. 

Hegdal søkte i september om å få gå av som ordfører, etter at det ble kjent at hun hadde brukt over 50.000 kroner av partiets penger på private formål.

Det var Stavanger Aftenblad som først meldte om innstillingen fredag.

Det er til syvende og sist kommunestyret som bestemmer om Hegdals søknad blir innvilget.

 Elias Håvarstein  / TV 2
SØKT OM FRITAK: Ordfører i Stavanger, Sissel Knutsen Hegdal, ønsker å trekke seg som ordfører etter det ble kjent at hun har misbrukt partimidler til privat forbruk under valgkampen i 2023. Her fra ONS 2024. Foto: Elias Håvarstein / TV 2

Spent på behandlingen

TV 2 har bedt Hegdal om en kommentar, men det er hennes rådgiver som svarer: 

– Hun ble bedt av politisk sekretariat å legge til noen opplysninger. Det har hun gjort. Fristen var i dag, og den utvidede begrunnelsen leverte hun i dag, sier Knutsen Hegdals kommunikasjonsrådgiver Trond Birkedal til TV 2. 

Slik begrunner hun fritaket:

«I henhold til samarbeidsavtale mellom H, FRP, KRF, V og PP skal Høyre ha ordfører i perioden 2023- 2027. Med virkning fra 12.09.24 er jeg ikke lenger medlem av Høyre og er en uavhengig representant.

Bakgrunnen for søknad om fritak fra vervet som ordfører er å skape ro rundt det svært viktige politiske arbeidet i Stavanger kommune.

Personlig har jeg ingen vesentlig ulempe med å ivareta vervet.»

RA Stavanger meldte i dag at den sittende ordføreren hadde endret sin søknad om fritak. 

Knutsen Hegdal måtte i søknaden svare på om det var en vesentlig ulempe for henne å fortsette i vervet. 

– Personlig for henne er det ikke en vesentlig ulempe, da kan hun heller ikke skrive det i søknaden. Det som står i søknaden er hennes reelle begrunnelse for å søke fritak.

– Hva synes hun om at den foreslås ikke innvilget?

– Det har ikke hun noen mening om, hun regner med at bystyret skal behandle dette 14. oktober og er spent på behandlingen der, sier Birkedal.

Dette gjorde at hun besluttet å gå av:

  • 16. januar: Netthandel med Klarna. Feil bruk av bystyregruppens kort ved fire anledninger samme dag – totalt 8813 kroner.
  • 18. februar: Kjøp av flybillett fra Stavanger til Alicante. Begrunnelse for kjøpet var Hegdal måtte kjøpe ny billett i forbindelse med at Erna Solberg skulle besøke Stavanger. Reiseregningen mangler dokumentasjon som dokumenterer at ny flybillett, kjøpt med bystyregruppens betalingskort, kompenserer for et privat utlegg til opprinnelig reise – 4901 kroner.
  • 21. april: Flybillett til Oslo uten dokumentasjon på jobbrelatert avtale i Oslo – 3479 kroner.
  • 4. mai: Uttak av kontanter uten dokumentasjon – totalt 5000 kroner.
  • 13. juni: Bystyregruppens kort ble brukt til å betale for en gave til et partimedlem, samtidig som det hadde foregått en pengeinnsamling via Spleis til den samme gaven – 3900 kroner.
  • 26.-27. september: Billetter til Utopia og kjøp av åtte festivalpass. Fem av festivalpassene var til Høyre-politikere med følge og var godkjent, men de tre siste festivalpassene, som gikk til familiemedlemmer, var ikke det – totalt 11.996 kroner.
  • 9. september: Middag med familien på Restaurant Vaar som en avslutning på valgkampen – 7500 kroner.
  • 13. september: Middag på Restaurant Harry Pepper på valgdagen med ektefelle og et vennepar – 4000 kroner.
  • 18. september: Kjøp av flybillett fra Oslo til Stavanger til en person uten formell tilknytning til Høyre – 1559 kroner.
  • Bystyregruppen skriver at alle beløp er tilbakebetalt, totalt er det snakk om 51.148 kroner.

Eksempel på bodytext i en faktaboks ...

Kan gis fritak

Knutsen Hegdal har meldt seg ut av Høyre, og viser i sin fritakssøknad til at samarbeidsavtalen forutsetter at Høyre har ordførervervet. 

I tillegg skriver hun at hun ønsker for det politiske arbeidet i kommunen. 

– For å bidra til å gjenopprette ro, og for å gi de folkevalgte tid til å fokusere på den svært viktige oppgaven med å styre byen, vil jeg i dag sende inn søknad om fritak fra vervet som ordfører, skrev Knutsen Hegdal i en uttalelse da hun søkte om fritak. 

Kommunedirektør Per Kristian Vareide viser til kommuneloven, hvor vilkårene for å få fritak fra politiske verv er regulert.

– Det er normalt sett høy terskel for å kunne få fritak. Det kan gis fritak hvis det oppleves særlig byrdefullt for den som har vervet å fortsette å stå i vervet, sier han til NTB

Politiet har åpnet etterforskning

Sør-Vest politidistrikt har åpnet etterforskning av Hegdal og pengebruken. Etterforskningen er begrenset. 

Saken er ikke anmeldt av Bystyregruppen, som er å anse som fornærmet i saken.

Politiet har mottatt dokumenter fra generalsekretæren i Høyre i saken, samt et notat fra et advokatfirma, opplyser politiet. 

– Vi har kommet til fire poster dette gjelder, privat gavekjøp, kontantuttak og to private middager, har politiadvokat Rune Gjertsen sagt til TV 2. 

 Bjarte Fossfjell / TV 2
ETTERFORSKER: Politiadvokat Rune Gjertsen er ansvarlig for etterforskningen av Knutsen Hegdal. Foto: Bjarte Fossfjell / TV 2

Stavanger Høyre hadde i 2023 en budsjettpost på 150.000 kroner som ble kalt «Div. ordførerprofilering». Spørsmålet blir dermed om de aktuelle postene ligger så langt unna dette formålet at det foreligger et klart misbruk, har politet skrevet i en tidligere pressemelding.

– Politiet har gått gjennom hver enkelt disposisjon, og kommet til at det for flere av postene ikke er rimelig grunn til å iverksette etterforskning, fordi disposisjonene vurderes å være disposisjoner politiet mener det er grunn til å være tilbakeholdne med å kontrollere. Dette gjelder ikke alle postene, og det vil av den grunn bli iverksatt etterforskning for enkelte av postene som er omtalt i notatet fra advokatfirmaet Brækhus, har Gjertsen uttalt. 

Read Entire Article