– Skal man gjøre det, må det gjøres skikkelig, sier Espresso House, som har erfaring med et dansk pantesystem
Publisert 28.11.2024 11:04
– I dag bruker kommunen 50 millioner kroner i året bare på å rydde avfall fra gater og parker. Engangskoppene, inkludert lokk, utgjør en stor del av dette. Selv om mye av dette ender i søppeldunken, vet vi at mye også ender i parker, på gata og til slutt i naturen.
Nå ønsker Marit Vea, byråd for miljø og samferdsel i Oslo kommune, å gjøre noe med dette.
Det var i et intervju med Dagsavisen tirsdag at Vea først fortalte om planene om å innføre bruk av gjenbrukbar takeaway-emballasje.
For å oppnå dette må man ta i bruk panteautomater for spesielt tilpassede «beholdere for varme og kalde drikker» som kan brukes flere ganger.
– Det er ingen grunn til at ikke engangskoppene kan erstattes av kopper som kan gjenbrukes. Det behøver ikke å bety at kaffedrikking blir vanskeligere eller dyrere. Det blir bare mer miljøvennlig og ressurseffektivt, sier Vea til TV 2.
– Stor suksess
Det finnes allerede eksempler på byer der et slikt pantesystem er innført, blant annet danske Aarhus
De som velger en flergangskopp når de kjøper kaffe i Aarhus, betaler et depositum på fem danske kroner. Når de leverer tilbake den samme koppen i en av de aktuelle panteautomatene, blir depositumet automatisk tilbakeført til kaffedrikkerens konto.
Prosjektleder i Aarhus kommune, Simon Smedegaard Rossau, forteller at det finnes 27 slike automater rundt omkring i byen med 150.000 innbyggere.
Systemet, som Aarhus har i samarbeid med norske Tomra, gir pant på både kaffekopper og engangsemballasje for andre drikker som brus og øl.
– Det vi ville med prosjektene var å teste om det kan gjøres, og man må si at det er en stor suksess, sier Rossau til TV 2.
Rosau forteller at totalt 700.000 gjenbrukbare kopper er blitt brukt og pantet siden prosjektet startet i februar.
– Returprosenten er på 88 prosent. Det er høyt, men det kan bli høyere. Det er mange som synes de er fine og bruker koppene hjemme, sier han.
– Men vi kan med sikkerhet si at vi ikke lager forsøpling med dette prosjektet. Vi finner ikke slike kopper i søppelet.
Ønsker regulering
Frem til nå har det vært frivillig for kafeer i byen å delta i prosjektet. Enkelte steder har du kunnet velge mellom de nye koppene og tradisjonell engangsemballasje, mens noen steder har valgt å kun tilby den pantbare.
– De fleste har vært positive i tilbakemeldingene. Vi har ikke fått negative, men innspill på ting som kan endres, sier Rossau.
Prosjektlederen sier at de nå ønsker å lovregulere tiltaket.
– Bedriftene ønsker regulering. Så det er ikke dem det står på, sier han om mulighetene for å lovregulere bruken.
Landssjef for Espresso House i Norge, Steffen Greff, forteller at kjeden har gode erfaringer fra Aarhus.
– I Aarhus har de ikke gjort det halvveis, men fullt ut. De har markedsført så alle vet hva det er, og sørget for at automatene er lett tilgjengelige for alle, sier han.
– Må gjøres skikkelig
Greff, som har snakket med sin motpart i Danmark, Mads Holmgaard, mener det vil være viktig at om noe lignende skal innføres i Norge, må det gjøres i samarbeid mellom kommunen og de ulike aktørene.
– Alle initiativ for å minske miljøpåvirkningen vil vi heie på. Men skal man gjøre det, må det gjøres skikkelig, sier Greff.
Også miljøbyråd Vea sier at kampen mot engangsemballasje må tas som en «felles dugnad» mellom kommunen, staten og næringslivet.
– Andre pantesystemer organiseres i regi av næringsaktører og jeg ønsker at bransjen skal være med å ta ansvar for avfallet de bidrar til, sier Vea, som trekker fram både Aarhus og eksempler fra Tyskland og Nederland.
– Der har de fått på plass hele næringskjeder, som står for både produksjon av flergangsemballasje, distribusjon, vask og pant. Vi må nå finne ut hva som vil fungere best i Oslo, sier hun.
– Stor verdi
Greff i Espresso House sier at de gjerne vil være med som samarbeidspartner i et prosjekt tilsvarende det de har i Aarhus.
– Det vil gi prosjektet stor verdi å knytte til seg større aktører som kan få mye læring raskt, sier han.
Han mener det er viktig at det ikke blir opptil hver enkel aktør å finne løsninger for hvordan det skal gjennomføres. Greff får støtte fra Vea.
– Tanken er ikke at hver enkelt kafé skal lage et eget pantesystem, det må bli slik at mange aktører kan koble seg til samme løsning, sier hun.
Også i Starbucks er de positive. De har deltatt i dialogmøter med Oslo kommune om dette.
– Vi er positive til alle tiltak som vil redusere bruken av engangskopper, og vi skal bidra med finne løsninger som fungerer for å oppnå dette målet, og som er bra for forbruker, sier pressekontakt Sofie Oraug-Rygh til TV 2.