Vil bekjempe voldtekt: – En pågående katastrofe

1 month ago 26



– Omfanget av voldtekt i det norske samfunnet er en pågående katastrofe, sier justispolitisk talsperson i SV, Andreas Sjalg Unneland.

Han har printet ut partiets tiltakspakke mot voldtekt. 

 Jan Helge Rambjør / TV 2
TILTAKSPAKKE: Andreas Sjalg Unneland har printet ut pakken med 20 forslag. Foto: Jan Helge Rambjør / TV 2

– Vi håper at hele Stortinget kan samle seg rundt disse forslagene.

Denne uken ble den fremmet. Pakken inneholder 20 forslag som partiet mener det er behov for. 

Forslagene er både forebyggende tiltak, men omhandler også prosessen etter en anmeldt voldtekt. 

– En av fem kvinner opplever voldtekt i løpet av livet. Halvparten før de har fylt 18 år. 

Forskjeller i landet

Ett av forslagene til SV er at alle politidistrikt skal ha egne seksjoner for etterforskning og påtale av voldtekter. 

– Alle politidistrikt må ha en voldtektsseksjon som sørger for at arbeidet får den prioriteringen det fortjener, slår Unneland fast.

 Jan Helge Rambjør / TV 2
POLITIET: Forslag nummer fem er at alle politidistrikt skal ha egen seksjon for etterforskning og påtale av voldtektssaker. Foto: Jan Helge Rambjør / TV 2

Dessuten etterspør de at Kripos skal ha en permanent voldtektsseksjon.

Unneland forteller at kompetansen i politiet, men også ellers i samfunnet er for lav når det kommer til saker som omhandler voldtekt. I tillegg mener han det er forskjeller rundt i landet.

– Det er tilbakemeldingene vi får, og det voldtektskommisjonen også sier, at det er dessverre stor forskjell på hvordan man blir ivaretatt, men også hvordan sakene blir behandlet. 

– Det er mange folk som gjør en bra jobb i dag, men vi er nødt til å gjøre mye mer.

Mener det er ideelt

Hege Salomon er fast bistandsadvokat for Oslo tingrett og Borgarting lagmannsrett. Hun har mange års erfaring med voldtektssaker. 

Hun mener at de som velger å anmeldte en voldtekt stort sett blir møtt og ivaretatt på en god måte. Likevel er ikke dette alltid tilfelle. 

 Torjus Sagenes / TV 2
FORSKJELL: Hege Salomon mener det er forskjell på hvordan man blir ivaretatt basert på hvor man anmelder en voldtekt. Foto: Torjus Sagenes / TV 2

– Det er stor forskjell på det å anmelde på et lite lensmannskontor og det å anmelde enkelte steder i Oslo hvor de har et stort fagmiljø og spesialkompetanse på nettopp disse sakene. Så det vil nok variere ganske mye ut fra hvor i landet man bor, og hvor man anmelder, sier Salomon til TV 2.

Salomon forteller at hun har vært borti et tilfelle på et lite sted i Norge, hvor etterforskeren var uerfaren i forbindelse med en anmeldelse av voldtekt. 

Hun mener han ikke var i stand til å ivareta fornærmede eller gjøre en god nok jobb.

– I den saken måtte vi be om å få en ny etterforsker og et nytt avhør på et senere tidspunkt.

 Torjus Sagenes / TV 2
KUNNSKAP: Hege Salomon mener det er viktig at de som jobber med voldtektssaker har tilstrekkelig kompetanse og erfaring. Foto: Torjus Sagenes / TV 2

Salomon er slett ikke fremmed for ideen om at alle politidistrikt skal ha egen seksjon for etterforskning og påtale i voldtektssaker.

– Jeg tenker at det ville vært ideelt. Det er spørsmål om ressurser og kostnader. Men sett fra vårt perspektiv, for å ivareta de fornærmede i voldtektssaker, mener jeg absolutt at det er et godt forslag.

Hege Salomon var også med på å foreslå et liknende forslag i 2008, da hun var en del av voldtektsutvalget. De skulle utrede tiltak for å sikre bedre oppfølging av personer som blir utsatt for voldtekt. 

I etterkant har det også blitt satt ned et nytt voldtektsutvalg som ble lagt frem i 2024.

Dette er forslagene fra SV

1. Stortinget ber regjeringen igangsette arbeidet med et massivt forebyggingsløft i tråd med anbefalingene fra NOU 2024:4.

2. Stortinget ber regjeringen komme tilbake til Stortinget med et forslag om å inkorporere Istanbulkonvensjonen i menneskerettsloven.

3. Stortinget ber regjeringen etablere en støttekoordinatorordning tilknyttet alle overgrepsmottak, etter modell fra NOU 2024:4.

4. Stortinget ber regjeringen igangsette arbeidet med å få på plass et eget statlig organ med et tydelig tverrsektorielt ansvar for å sikre samordning, langsiktighet og helhetsforståelse i arbeidet mot vold og overgrep.

5. Stortinget ber regjeringen sikre at alle politidistriktene har egne seksjoner for etterforskning og påtale av voldtektssaker. 

6. Stortinget ber regjeringen etablere en permanent voldtektseksjon ved Kripos.

7. Stortinget ber regjeringen igangsette et løft for å ivareta fornærmede i voldtektssaker basert på kunnskap om fornærmedes opplevelse og behov. Som en del av dette arbeidet skal man igangsette arbeidet med egne vente- og avhørsrom for fornærmede i voldtektssaker, sikre rutiner for å holde fornærmede bedre orientert under etterforskningen og utforme retningslinjer for ivaretakelse av fornærmede.

8. Stortinget ber regjeringen iverksette tiltak for å sikre at sikre at alle fornærmede blir informert om retten til å benytte seg av bistandsadvokat, og for å tilrettelegge for at bistandsadvokaten kan være til stede under avhør av fornærmede.

9. Stortinget ber regjeringen utforme en tverrdepartemental stortingsmelding om voldtekt. Meldingen skal legge føringer for det videre arbeidet mot voldtekt, og sikre at arbeidet får en bred politisk forankring.

10. Stortinget ber regjeringen om å etablere et styrket utdanningstilbud til helse- og omsorgspersonell som omfatter forskningsbasert kunnskap om risiko, forekomst og konsekvenser av seksuell vold blant ulike utsatte grupper.

11. Stortinget ber regjeringen utarbeide en langsiktig plan for et kompetanseløft om seksuell vold i det offentlige tjenesteapparatet, som omfatter kunnskap om utsatthet og utsatte gruppers rettigheter og behov, i tråd med forslagene i NOU 2024: 4.

12. Stortinget ber regjeringen etablere krav til maksimal saksbehandlingstid i saker om voldtekt. Disse fristene skal utarbeides i samarbeid mellom Riksadvokaten og Politidirektoratet.

13. Stortinget ber regjeringen etablere et eget forskningsprogram om kjønnsbasert vold, herunder voldtekt.

14. Stortinget ber regjeringen gjennomføre en større undersøkelse i samarbeid med forskere av hvordan voldtektssaker behandles i rettsapparatet.

15. Stortinget ber regjeringen etablere frister for påbegynnelse av hoved- og ankeforhandling i saker som gjelder voldtekt av barn og voksne.

16. Stortinget ber regjeringen etablere et akuttilbud for overgreps og mishandlingssaker ved alle barne- og ungdomsklinikkene, herunder et døgnåpent tilbud innen klinisk rettsmedisin.

17. Stortinget ber regjeringen komme tilbake til Stortinget med forslag til endringer av voldserstatningsloven i tråd med forslagene til endringer i NOU 2023: 4.

18. Stortinget ber regjeringen styrke exit-tiltak for mennesker i prostitusjon.

19. Stortinget ber regjeringen evaluere og forbedre refleksjonsperioden for ofre for menneskehandel, og iverksette tiltak for å sikre ofre for menneskehandel et bedre bo- og helsetilbud.

20. Stortinget ber regjeringen komme tilbake til Stortinget til forslag til endringer i straffelovens bestemmelse om voldtekt som bygger på en “ja-betyr-ja"-modell for samtykke.

Vil vurdere forslagene

Hadia Tajik (Ap) er første nestleder i justiskomiteen på Stortinget. Hun forteller at hun synes det er bra at SV setter politikk mot voldtekt på dagsordenen.

– Vi vil vurdere alle forslagene og se på muligheten for egen seksjon hos Kripos, sier Tajik til TV 2.

 Magnus Nøkland/ TV 2
VURDERE: Hadia Tajik forteller at de vil vurdere alle forslagene fra SV. Foto: Magnus Nøkland/ TV 2

Hun forteller at de er åpne for å vurdere om alle politidistrikt skal ha egen seksjon for etterforskning og påtale av voldtekt. Tajik mener det er et behov for kompetanseløft i politiet. 

– Basert på vurderingene fra voldtektsutvalget, er det nok ganske varierende kompetanse i de ulike distriktene. 

Read Entire Article