Konkurs etter 40 år:
Det haster med å finne ut hva som skal skje med de over 100 dyrene i Namsskogan Familiepark, etter at parken ble begjært konkurs.

Namsskogan Familiepark har Norges største samling av nordiske dyr, med over 30 forskjellige arter som blant annet bjørn, jerv, ulv, gaupe, fjellrev, elg og rådyr.
Tirsdag ble det klart at familieparken, som ligger ved Trones i Namdalen langs E6, begjærte seg konkurs – etter nesten 40 års drift.
Hva som skjer med de over 100 dyrene, er ennå uvisst.
– Boet er overlevert bobestyrer. Så nå er det bobestyrer og Mattilsynet som avgjør hva som skal skje med alle dyrene, om de må avlives eller flyttes, sier daglig leder Øistein Moen.

Haster
Moen sier at en ulv ikke bare kan flyttes fra en park til en annen. Dette er en problemstilling som både artskoordinatorer og Mattilsynet må vurdere.
– Vi tar selvsagt vare på dyrene i dag. Men en beslutning om hva som skal skje med dem videre bør være klar i løpet av kvelden, sier Moen.
Bobestyrer Hege Bjørgum Skillingstad sier at hennes hovedoppgave nå er å finne ut hva som skal skje med dyrene i parken.
– Vi har lagt en foreløpig plan og gjort en avtale med de ansatte i parken at de tar seg av dyrene. Så dyrene vil ikke merke noe til konkursen, sier Skillingstad.

Men de jobber nå intenst for å legge en mer langsiktig plan for dyrene, som trenger mat to til tre ganger i døgnet.
– Det er mer komplisert å være bobestyrer i denne saken enn andre saker. Men vi er nødt til å få på plass en plan i løpet av noen dager, sier Skillingstad.
Tung dag
Daglig leder i familieparken er trist på ansattes og dyrenes vegne, for at styret måtte vedta å melde oppbud og slå den tradisjonsrike reiselivsbedriften konkurs.
Konkursen har ligget i kortene en stund, men Moen innrømmer at det er en svært tung dag.
– Familieparken har vært både et fyrtårn og et eventyr. Så det er klart at dette er trist.

– En livsnerve
Det var Moens foreldre som var med å starte familieparken i 1989. Fire år etter flyttet Moen hjem til Namdalen, og ble en del av styret.
– Familieparken har ikke bare vært en næringsaktør, men også en livsnerve i lokalsamfunnet. Det er noe av grunnen til at dette blir ekstra trist, sier han.
Reduserte besøkstall og inntekter de siste årene har medført at familieparken har kommet i en svært anstrengt økonomisk situasjon.

I fjor ble det gjennomført en aksjeutvidelse som tilførte frisk kapital, men dette var ikke nok til å berge driften.
Styret har siden i fjor høst jobbet med å få på plass en økonomisk pakke som kunne ta parken over sesongen 2026, men mandag kveld ble det klart at det ikke var mulig å komme i mål med dette arbeidet innen de avgjørende fristene.
– Dermed hadde ikke styret noe annet valg enn å melde oppbud, sier Moen.
Daglig leder tror dyrtiden kan han vært en medvirkende årsak til de reduserte besøkstallene de siste årene.
– Dyrtiden har gjort at folk har vært vesentlig mer forsiktige med pengene sine. Mange har prioritert pengene sine på privathusholdningen, framfor attraksjoner, sier Moen.