– Vi må snakke sammen om den religiøse frykten

3 hours ago 2



Muslimer og kristne:

Da muslimske Nadia Asnar møtte kristne Kim og Katarina Aasgaard fra serien «Under Guds øye», skjønte de at kontrollen, undertrykkelsen og frykten de har erfart, er den samme.

 Petter Sørum -Johansen / TV 2
SNAKKE SAMMEN: Forfatteren og psykologen Nadia Asnar møtte Kim og Katarina Aasgaard på konferansen «Krenkelser i Guds navn» i Oslo. Foto: Petter Sørum -Johansen / TV 2

Publisert 25.11.2024 15:14 Sist oppdatert 14 minutter siden

Da forfatteren av boka «Min skam», muslimske Nadia Asnar, snakket om sin egen oppvekst og frykten og skammen som preget henne, satt utbrytere fra Sannhetens ord bibelsenter og gråt. 

For de kjente det igjen. 

Det hun sa om kampen om å få være fri til å være den hun er, fri til å tenke og si det hun vil i et autoritært, patriarkalsk samfunn, var en kamp de selv har kjempet. 

 Petter Sørum -Johansen / TV 2
SKAM: Nadia Asnar snakket om kampen om å få være seg selv på en konferanse i Oslo torsdag. Foto: Petter Sørum -Johansen / TV 2

– Vi har jo lagt livene våre i andres hender. Vi har ikke trodd på oss selv, rett og slett, sier Kim André Aasgaard. 

Mye til felles

Han og kona Katarina er sentrale i dokumentarserien «Under Guds øye». Her beskriver de et liv i menigheten Sannhetens ord bibelsenter i Slemmestad, og hvordan de drevet av frykt for demoner, Satan og Guds vrede adlød et lederskap av pastorer og en profetinne som de trodde hadde direkte kontakt med Gud. 

Nå har de to blitt ettertraktede gjester både i ulike medier og på konferanser om religiøse erfaringer. 

Det var nettopp på stiftelsen Vakes konferanse «Krenkelser i Guds navn» i Oslo de tre møttes. De fant raskt ut at de hadde mye felles. 

– Du snakket jo om alle de følelsene man ikke får vise. Det kjente jeg veldig igjen, sa Katarina Aasgaard da de tre kom i prat. 

– Ja, og så er det jo frykten og smerten, at man ikke kjenner seg god nok. Ikke klarer å mestre livet og føler seg svak. Og den overhengende frykten, at det er noen som passer på og at du vil komme til bøte for det om du gjør feil, sier Nadia Asnar.

Frykten for helvete

Det var lett for Kim Aasgaard å kjenne igjen frykten for å havne i helvete, noe Asnar nevnte flere ganger fra scenen. 

– Det er jo den konstante frykten for helvete, ikke sant, sier han. 

– Og det er så vanskelig å bli kvitt den som voksen også, svarer Asnar. 

– Ja, nikker Kim Aasgaard samtykkende. 

Rørende

De tre er helt enige om at det er grunnlag for at man snakker om frykt og undertrykking i religiøse samfunn, helt uavhengig av bakgrunn. For likhetene er slående mange. 

– Kunne det være nyttig å ha denne samtalen i langt større grad enn vi har i dag, på tvers av religioner og kulturer? 

– Det er akkurat det jeg ønsker dette kan føre til, nettopp en sånn overordnet diskusjon om kontroll og manipulasjon, og frihet ikke minst, sier Kim Aasgaard. 

– Og om hvordan man kommer seg ut av det, og de mekanismene som gjør at man holdes igjen, legger kona Katarina til. 

 Petter Sørum -Johansen / TV 2
ETTERTRAKTEDE: Katarina og Kim Aasgaard intervjues av daglig leder i stiftelsen Vake, Anne Louise Skoland. Foto: Petter Sørum -Johansen / TV 2

Ekteparet Aasgaard, som nå er ettertraktede gjester på konferanser om disse temaene, stiller gjerne opp, selv om også dette krever mot. 

– Vi får jo opp disse vonde tankene og minnene igjen, og ripper opp i noe som er vondt. Det er ikke godt å snakke om, men det er jo viktig, sier Katarina Aasgaard. 

Det er også en stor verdi i å høre andre med erfaringer som ligner på deres egne. 

– Det er noe som rører ved oss. De snakker om krenkelser og overgrep, så det er mye vi kjenner igjen. 

– Vi kjenner det veldig igjen, og sånn sett er jo det godt. Da skjønner vi at vi ikke er alene. Og så er det veldig mange som kommer oss og takker for serien. De sier vi har gått foran, og det er veldig rørende, sier Katarina Aasgaard. 

Read Entire Article