Vi må beskytte jødene

3 hours ago 3



Det er forhøyet fare for terrorangrep mot jødiske mål. Myndighetene må gjøre alt de kan for å sikre en av landets minste minoriteter.

 Hallgeir Vågenes / VGALVORLIG: Inga Bejer Engh er assisterende PST-sjef og sier at hun tar frykten og uroen mange føler på største alvor. Foto: Hallgeir Vågenes / VG
onsdag 9. oktober kl. 19:17

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) har innført det nest høyeste terrortrusselnivået i Norge.

Det er svært alvorlig, særlig fordi trusselen er rettet mot jødiske og israelske mål. Vi har bare 1500 jøder i landet, de må beskyttes med alle tilgjengelige midler.

Det er ikke avdekket konkrete planer om terrorhandlinger i Norge, men situasjonen er uavklart. Det er viktig å være forberedt og på vakt.

PST, politiet og myndighetene har ansvaret for å sikre landets befolkning, særlig minoritetene. Men, også vi som medborgere har et ansvar. Det kan vi ta ved å motarbeide og motsi antisemittisme og jødehat. Og ved å ta på største alvor den frykten og uroen jødene har gitt uttrykk for, spesielt etter at krigen i Midtøsten brøt ut 7. oktober i fjor.

Den frykten er høyst reell.

For bare en uke siden ble det avfyrt skudd mot Israels ambassade i Stockholm. Dagen etter ble det kastet to håndgranater mot Israels ambassade i København. To svensker er siktet for terrorangrepet i Danmark.

Israelsk etterretning mener at svenske kriminelle nettverk som Foxtrot samarbeider med Iran for å fremme terrorisme i Sverige og Europa.

«Vi er kjent med at personer som er forbundet med angrepet i København har hatt aktivitet knyttet til Norge», sa Assisterende PST-sjef Inga Bejer Engh da trusselnivået ble hevet.

 Pressefotos.dk / Ritzau ScanpixSVENSKER SIKTET: Angrepet mot ambassaden i Danmark har ført til strengere grensekontroll for innreisende fra Sverige og Tyskland til Danmark. Dette bildet er tatt 2. oktober i København. Foto: Pressefotos.dk / Ritzau Scanpix

Det er klart at alt dette skaper engstelse, spesielt i den jødiske befolkningen.

Politiet gjør det rette ved å innføre midlertidig bevæpning over hele landet. Det blir også økt tilstedeværelse på utsatte steder og beskyttelse av arrangementer og folkeansamlinger. Dette er tiltak som forhåpentligvis vil bidra til både å senke frykten og terrorfaren.

Denne ukens heving av trusselnivået er en påminnelse på viktigheten av god beredskap og gjennomføringsevne.

Myndighetene må påse at institusjoner som PST har det som trengs for å gjøre jobben sin. Det er blitt trukket i tvil etter at Stortinget tidligere denne uken har krevd svar fra regjeringen om en hemmelig PST-rapport.

I denne rapporten skal det ha fremkommet sterk kritikk mot driften av PST og mangel på ressurser, ifølge Filter Nyheter.

Det er viktig å vite om konklusjonene i rapporten. Trengs det forbedringer i PST må de prioriteres. Norske borgeres sikkerhet må komme først.

Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for VGs holdning. Lederartiklene legger ikke føringer for vår nyhetsdekning.

Read Entire Article