– Vi kjenner alle på frykt, vi kjenner alle på redsel

3 weeks ago 16



Hva krever det egentlig å våge seg inn i bokseringen?

 Emil Meek (t.v.) og Kevin Melhus møtes i bokseringen lørdag 21. september i Oslo Spektrum. Foto: Mikael Bakkeli/Raw Media
  • Andreas Jørgensen, VG

    Andreas Jørgensen, VG

Publisert: 19.09.2024 16:01

– Jeg respekterer alle gutta som går inn i ringen, og det finnes ingen tapere her. Alle sammen ofrer noe for at de skal komme seirende ut, tørre å feile og prøve å få til noe stort.

Det sier Emil Meek få dager før han debuterer som bokser i den prestisjetunge boksekampen mellom ham og Kevin Melhus.

– Det er en idrett som er for spesielt interesserte – en spesiell idrett der man denger løs på hverandre, sier Melhus.

  • Boksestevnet lørdag kveld kan du se med VG+ Sport! Der skal blant annet Frank Løke ut i en showkamp før hovedkampen mellom Meek og Melhus.

De to kjempene har i flere måneder forberedt seg til kun få minutter i ringen, og nå ligger ordkrigen bak dem. Det er nå det gjelder.

– Vi er jo bygget sammen som alle andre mennesker, så vi kjenner alle på frykt, vi kjenner alle på redsel – kanskje ikke nødvendigvis for å bli slått, for det blir vi hver gang og man blir vant til det, men man er redd for ikke å få ut det man har øvd på, forteller Meek.

– Det er over 100 timer lagt ned til bare denne ene kampen, så å få de 100 timene ut i få minutter krever sitt. Det er som en jævla stor eksamen, sier 36-åringen.

Meek er tidligere MMA-utøver og går sin første boksekamp. Melhus debuterte som profesjonell bokser i 2016 og har gått tolv proffkamper. Han har vunnet alle.

– Det er en spesiell uke. Det er så klart et enormt press. Og det får på en måte store konsekvenser hvis man taper. Da er karrieren over, jeg kan legge opp som profesjonell bokser og jeg gjør skam på norsk boksing, forteller Melhus.

– Så det er helt klart at jeg må levere på lørdag. Og det presset må jeg bare stå i, understreker han.

Det ligger ikke bare et enormt press på utøverne i en boksekamp. Gjennom månedsvis med målrettet trening følger både fysiske og mentale påkjenninger med.

– Man sliter mye på kroppen under oppkjøringen. Det er hard sparring. Det er harde kondisjonsøkter. Det er tung styrketrening. Det er klart det tærer på, forteller Melhus.

Tidligere proffbokser Thomas Hansvoll er blant de som best vet hvordan det er å gå gjennom det Meek og Melhus har gjort det siste halve året.

– Det har vært hardkjør fysisk, så klart. Midt under oppkjøringen har man i bakhodet at man skal gå kamp og man har en viss nerve. Den siste uken kommer nervene virkelig og alvoret synker inn. Da er det «no turning back». Den siste uken er vanligvis litt tøff psykisk, sier Thomas Hansvoll.

Thomas Hansvoll

Tidligere norsk proffbokser (32 kamper – 26 seiere, fire tap, to uavgjort)

– Da er det mindre trening og mye tenkning og grubling. Man har mer overskudd til å reflektere over det som skal skje. Etter innveiinginnveiingDet siste bokserne gjør før kamp. Utøverne veier seg før kamp for å kontrollere at de holder den satte vekten i sin vektklasse. Etter innveiing følger vanligvis en "face off" der de to står ansikt til ansikt. pleier det å løsne. Da slipper nervene, forteller Hansvoll basert på egne erfaringer.

Til slutt skal de våge seg inn i ringen alene.

– Når man har kommet dit disse to er nå, så dreier det seg ikke lenger om å tørre. Det er hele livet ditt. Det er alltid skummelt og nervepirrende, med mye som står på spill, men man frykter ikke å bli slått. Det har man kjent på utallige ganger før, sier tidligere MMA-utøver Kenneth Bergh.

Kenneth Bergh

Tidligere MMA-utøver (11 kamper – ni seiere, ett tap, en «no contest»)

Han skal kommentere stevnet for VG sammen med Hansvoll.

– Det dreier seg om frykten for å mislykkes. Det dreier seg om å håndtere de følelsene. Man er ikke redd for motstanderen, det funker ikke helt sånn. De som er ordentlige råtasser bryr seg kun om å vinne, og da koster det det det koster, sier Bergh.

  • Få meg deg dokumentaren «Kevin Melhus: Veien tilbake» her!
Read Entire Article