– Vi har sett denne filmen før. Jeg likte ikke slutten

1 week ago 10



Utenriksminister Espen Barth Eide kom med krass kritikk av Israel og statsminister Benjamin Netanyahu i sin tale til FNs generalforsamling.

 Pamela Smith/AP Photo
KRITISK: Utenriksminister Espen Barth Eide rettet kritikk mot Israel og understreket viktigheten av en snarlig løsning i Midtøsten. Foto: Pamela Smith/AP Photo

Publisert 28.09.2024 18:52

– Dette er en av Midtøstens mørkeste stunder, sa utenriksminister Espen Barth Eide fra talerstolen under FNs generalforsamling lørdag. 

– Vi står på randen av en omfattende regional krig, advarte Norges utenriksminister. 

Samtidig som FNs medlemsland er i New York, øker spenningsnivået i Midtøsten for hver time. Israel har de siste dagene gjennomført flere omfattende angrep mot Hizbollah i Libanon, som blant annet tok livet av leder Hassan Nasrallah. 

 Mathias Ask / TV 2
PROTEST: Flere delegasjoner forlot salen mens Benjamin Netanyahu talte. Norge ble sittende. Foto: Mathias Ask / TV 2

Fredag gjennomførte Israel sitt største angrep mot Libanon siden konflikten startet, kun timer etter at statsminister Benjamin Netanyahu sto på talerstolen i New York. Barth Eide beskrev Netanyahus tale som «mørk» fredag, og fortsatte kritikken foran generalforsamlingen lørdag: 

– Netanyahus hovedbudskap var at vi alle er nødt til å velge – enten står vi med Israel, ellers står vi med Iran og deres støttespillere, sa Barth Eide. 

Paralleller til Bush

Budskapet gir Barth Eide assosiasjoner til George W. Bush sine uttalelser etter terrorangrepene 11. september. Den amerikanske presidenten sa den gang at man enten støttet USA eller terroristene. 

– Vi har sett denne filmen før. Jeg likte ikke slutten, sa Barth Eide. 

Utenriksministeren anklager Netanyahu for å forenkle konflikten. Han mener et slikt svart/hvitt-syn er farlig og trekker USAs håndtering av terroren som et eksempel: 

– Det endte ikke bra. Vi er nødt til å lære fra våre tidligere feil, oppfordret Barth Eide, som igjen trakk frem en tostatsløsning som eneste reelle mulighet for en fredelig løsning på konflikten.

 Ron Edmonds/AP Photo
KLART TALE: President George W. Bush satt hardt mot hardt i etterkant av terrorangrepene 11. september 2001. Foto: Ron Edmonds/AP Photo

Ber andre følge etter

Barth Eide etterlyste en umiddelbar våpenhvile i både Gaza og Libanon, men ba også om mer langvarige løsninger: 

– Jeg ber de statene som ikke enda har gjort det, om å anerkjenne staten Palestina og la dem bli et fullverdig medlem av FN. Vi ber om at alle som har mulighet, bidrar til å etablere Palestinas institusjoner, og at støttespillere i regionen hjelper med å inkorporere et politisk rammeverk, oppfordrer utenriksministeren. 

146 av FNs 193 medlemsland har så langt anerkjent Palestina. 

Rettferdig fred

Mens brorparten av talen var fokusert på situasjonen i Midtøsten, understreket Barth Eide også behovet for fred i Europa. 

– Norge står sammen med Ukraina. Som mange andre venner av et fritt og uavhengig Ukraina, bidrar vi med betydelig militær og sivil hjelp, noe vi er fast bestemt på å gjøre så lenge som nødvendig, sa Norges utenriksminister. 

Han var derimot tydelig på at Norge ikke ønsker seg fred i Ukraina til enhver pris. 

– Det må være en rettmessig fred, i tråd med FN-pakten. En urettmessig fred vil tilsi at vi lever i en verden hvor den sterkeste har rett og hvor grenser kan endres med makt, poengterte Barth Eide. 

Read Entire Article