Steinshei er som Skrelia og er et turområde som er velkjent for de fleste i vårt distrikt.
Det er et lettgått fjellterreng som ligger nær oss, blir brukt av mange og som er spart for naturinngrep. Når du tar turen i fra Skreli og går opp til Sandvann forbi Bergvann og videre til Homsvann og du stopper der og opplever soloppgangen så er det en unik naturopplevelse. Svabergene, vannene, bekkene, toppene og utsikten over Homsknipen, Steinshei og Farsund er slående vakkert. I tillegg så er Homsknipen er et svært populært reisemål med en fantastisk utsikt over hele Skreli området.
På våren hører du orrene ved myrene. Dette er et naturområde som jeg har brukt siden jeg var ung. Jeg har vært flere ganger på orreleik. Også på Steinshei som de planlegger solcelleanlegg. Dette er en gammel plass for orreleik som orrestiller kan bevitne om. Det vil si det er en steinformasjon som de bygget og skjulte seg i for å ta ut orrfugl som matauke i fra gammelt av.
Det bankes i disse dager igjen på dørene til grunneiere. «Vil du bli rik»? Kan vi låne grunnen din? Solkraft Sør har planlagt solcelleanlegg på Steinsheia ved Skreli som det har blitt skrevet om i Lister24.
Steinsheia sol- og batteripark
Åpen
Vil bygge solkraftverk ved turområde
Utplasseringen av solcelleanleggene er motstridende i seg selv til det som er intensjonen ved utbygging av solcelleanlegg. Jeg trodde at plassen for å sette opp solceller var på offentlige bygg eller på industriområder. Men nei, igjen så velger de seg ut de et av de få flotte naturområdene vi har igjen. Hvorfor?
Kan det være at det sjenerer oss så mye at vi ikke ønsker å ha det i våres nærhet? Ja, det vil sjenere oss veldig mye. Hvordan tror dere at det blir med et stort solcelleanlegg på Steinshei? Mange vil feste blikket på dette unaturlige anlegget fordi solcelleanlegget vil danne et veldig stort refleks/ blitz-område. Kan vel et anlegg som ligger på toppen av et fjell skjules?
Også ifra kysten kan dette bli synlig (Farsund). Dette har ingen ting i naturen å gjøre. Det blir et uroelement som blikket vårt automatisk vil bli ført mot. Det vil ta bort hvilen en er vant med å få når en fester blikket på landskapet omkring oss.
Dette har ingen ting i naturen å gjøre.
Planlegger ti solkraftverk i Agder
Utbyggere nedjusterer inngripen ved vei utbygging etc. rundt anlegget. For at en skal komme til med utbyggingen vil det gå utover naturen omkring. Formålet med solkraft er at det skal redde miljøet, men det motsatte skjer. Natur går tapt.
Vi har mistet mye natur i Lister. Skal det aldri ta slutt? Jeg kan ikke skrive om uberørt natur for det har Lyngdal kommune nærmest ikke noe igjen av.
Store veiutbygginger, hytteutbygginger, vindkraftbransjen osv. Alle sier det samme.» Det er jo bare et lite område vi skal ta». «Dette må vi ha nå, det haster, dette er bærekraftig osv» er ord som blir brukt. Totalt er det store arealer som går tapt.
Vi har mistet mye natur i Lister. Skal det aldri ta slutt?
Nå tror jeg politikere må ta inn over seg at naturen som vi har er en begrenset ressurs. Det burde bli slutt på at noen få mennesker skal tjene seg søkkrike på subsidier av skattebetalers penger for å bygge ned vår natur. Til hvilken nytte? Hvor mye natur skal innbyggere ha igjen? Og hvor mye plass blir det igjen til det biologiske mangfoldet? Uten natur så er vi fattige.
Det store pyramidespillet
Åpen
Solcellepark eller solcelleindustri? Lek med ord. Rimer jo godt med ordene som for eksempel vindkraftutbyggere bruker da vindmøllepark er et til sminket ord. Strøm til 300 husstander? La oss si 150 husstander. Trolig så har de regnet med at det blir sol i 365 dager i året. Vil politikerne degradere Steinshei/ Skreli-området for så lite? Dette er et turområde som blir flittig brukt av mennesker fra både fjern og nær pluss mange utenlandske turister.
Solcellekraft, vindkraft, hvor går strømmen hen? Sannsynligvis ut i kablene. Skal vi være med å støtte opp om denne kraftpolitikken som har gått i vår disfavør? Resultatet av det kjenner vi alle på kroppen. Både husholdningene og bedriftene blør. Kraften var vår, men den er blitt tatt fra oss. Derfor synes jeg at det er svært urimelig at vi fortsatt skal gi fra oss mer naturareal for så å bli straffet med høye strømpriser.
Gir vi konsesjon i disse områdene så kan utbyggere si. «Dette er et industriområde så derfor kan vi nå fortsette med å bygge ned mer natur med enda mer kraftutbygging». Disse områdene har mange utbyggere sett på lenge. Skreli, Austad, Steinshei, Homsknipen, Bjørnestad og Seland som er et drømmeområde for både solkraft og vindkraft. De venter bare på et fotfeste.
Her vil jeg også nevne at gjennom disse flotte naturområdene er det planlagt høyspent. Dette anbefaler jeg kommunene om å ta sterk avstand fra. Kommer det høyspent så følger det mye med i kjølvannet av dette som ikke vil gagne verken oss og eller de kommende generasjoner.
Slike sjeldne naturområder som vi har her burde politikere totalfrede for inngrep som solcelleanlegg, vindkraftanlegg og høyspent osv. Steinshei og Skreli-området er Lyngdals perle.
Vennlig hilsen
Svein Hovden