– Vi frykter ingenting

1 month ago 12



SAS ute av konkursbeskyttelse:

Med avsluttet streik og selskapet ute av konkursbeskyttelse ser SAS-sjefen nå fremover. Men én ting kommer ikke til å endre seg.

 Frode Hoff / TV 2
FRI: Etter to år under konkursbeskyttelse i USA er SAS nå fri til å ta over kontrollen av selskapet. Foto: Frode Hoff / TV 2

Publisert 28.08.2024 17:18

– Jeg er veldig glad. Vi er spent på hva dette vil bringe, men først og fremst veldig glade for at vi kom i mål med dette. Det har vært en lang prosess, vi har jobbet veldig hardt, sier Anko van der Werff til TV 2.

Toppsjefen i SAS er i strålende humør under intervjuet med TV 2. Bare noen timer tidligere kom nyheten om at selskapet er ute av konkursbeskyttelse i USA. 

– Dette er en historisk dag og markerer starten på en spennende fremtid for SAS' kunder, partnere og kolleger.

Investeringsfondet Castlelake, flyselskapet Air France-KLM, Lind Invest og den danske stat er blant de nye storeierne i selskapet. De nye eierne har ventet på en konklusjon på konkursbehandlingen før de nå formelt tar over.

 Tommy Storhaug / TV 2
BLID TOPPSJEF: SAS-sjef Anko van der Werff var i strålende humør da han snakket med TV 2 om at SAS nå er ute av konkursbeskyttelse i USA. Nå ser selskapet fremover og jakter stadig flere norske passasjerer. Foto: Tommy Storhaug / TV 2

– Vi har fått inn solide eiere som vil ta selskapet videre. SAS har prøvd siden 90-tallet å være en del av den europeiske konsolideringen, og nå er vi der. Vi er veldig tilfredse med eierstrukturen. I tillegg har vi fått lavere gjeld og lavere kostnader, så nå ser vi fremover, sier van der Werff.

– Hvordan er SAS posisjonert i det norske markedet etter dette? 

– Veldig bra. Det blir veldig interessant å se fremover hva vi kan få til med EuroBonus, Air France og KLM. 

Toppsjefen i SAS tilbrakte selv en uke på ferie i sommer i Norge for å oppleve norske fjell og fjorder. Han er overbevist om at luftfart er og blir viktig for Norge fremover. 

– Norge er et veldig viktig marked for oss. Vi satser på mer langdistanse fra København, men isolert sett er Norge vårt største marked. Jeg kan ikke se at det skal endre seg, sier van der Werff.

Frykter ikke konkurranse

På spørsmålet om SAS skal fortsette å fokusere på forretningsreisende i større grad enn turister fremover, er svaret fra toppsjefen «nei». 

– Jeg tror begge blir viktige. Vi har fokusert mye på forretningsreiser, men det er i endring også internasjonalt med flere på hjemmekontor. Totalt sett vokser antall reisende uansett hva slags reise de bestiller.

– Frykter dere konkurransen fra Norwegian i kampen om de norske kundene? 

– Jeg hadde en mentor en gang som sa at man kan ikke regne med at konkurrentene sitter stille. Slik er det bare. Vi frykter ingenting. 

SAS melder overgang fra flyalliansen Star Alliance til SkyTeam 1. september.

– Vi har vårt eget nettverk med åtte millioner Eurobonus-medlemmer som har tette bånd til SAS, og vi har en spennende fremtid foran oss med SkyTeam-partnerne våre, sier van der Werff. 

 – En god avtale

Nyheten om at SAS er ute av konkursbeskyttelse kommer dagen etter at streiken blant de kabinansatte ble avsluttet

– Er du enig i at kabinansatte har hatt for lav lønn og for tøffe arbeidsforhold i SAS? 

– Nei, vi har vært tydelige på at avtalene som gjaldt har vært forhandlet frem med LO gjennom flere tiår. De avtalene må man holde seg til, men vi har nå gjort justeringer, sier van der Werff og legger til; 

– Det ble en balansert avtale, ellers hadde ikke partene signert. Et godt resultat som gjør at vi kan se fremover. 

– Godt rigget

Flyanalytiker Hans Jørgen Elnæs i Winair tror det vil ha stor betydning for SAS at de nå er ute av konkursbeskyttelsen i USA. 

 Thomas Evensen / TV 2
FREMTIDEN SER LYS UT: Flyanalytiker Hans Jørgen Elnæs tror SAS er godt rustet til konkurransen etter at selskapet slapp ut av konkursbeskyttelse. Foto: Thomas Evensen / TV 2

– SAS har i utgangspunktet vært konkurs. De har vært styrt av en konkursdomstol og en dommer i New York som har hatt kontrollen på selskapet. Nå har de gjennomført en rekke operasjoner, redusert gjeld, kvittet seg med fly og reforhandlet avtaler slik at selskapet er betydeligere lettere og mer konkurransedyktig, sier Elnæs til TV 2. 

Nå som SAS kan styre seg selv, sammen med de nye eierne, mener Elnæs at fremtiden ser lys ut for SAS.

– Hvis vi legger til grunn de siste tallene som SAS kom med i dag, at juni var den beste måneden noensinne målt i overskudd, over en milliard svenske kroner i overskudd, så er det ganske fantastisk. Dette lover ganske bra for SAS fremover.

Read Entire Article