VGS-elever fra Dokka protesterte mot skolenedleggelser foran fylkeshuset

1 month ago 22



Onsdag behandler hovedutvalg for utdanning i Innlandet fylkeskommune skolestruktursaken i fylket. Men før politikerne fikk startet møtet ordentlig, så de seg nødt til å ta adressere de mange demonstrantene som stod utenfor møtelokalet.

Hovedutvalgsleder Joakim Ekseth måtte ta en pause få minutter etter at møtet startet for å gå ut og møte ungdommene som hadde samlet seg utenfor fylkeshuset.

Demo fylkeshuset Innlandet

Fylkesutvalget så seg nødt til å utsette det planlagte møtet for hilse på demonstrantene. Her hilser hovedutvalgsleder Joakim Ekseth på en av de fremmøtte.

Foto: Knut Erik Røsrud / NRK

To videregående skoler, Dokka og Skarnes, og fire skolesteder, Lom, Dombås, Nordstumoen og Flisa, er foreslått lagt ned av administrasjonen i fylkeskommunen.

Flertallet i fylkestinget, bestående av Arbeiderpartiet, Høyre og MDG har gjort justeringer i forslaget. De går inn for å legge ned Dokka og Skarnes VGS, samt skolestedene Dombås, Lom, Flisa og Sønsterud. Det har skapt mange reaksjoner.

Møtet startet klokken 09.00, og en rekke demonstranter møtte opp foran fylkeshuset. Ifølge OA har fire busser med elever fra Dokka reist til Hamar for å protestere mot planene om å legge ned Dokka VGS. De har også med seg en underskriftskampanje som de skal levere til utvalget, ifølge avisa.

Politikerne takket for engasjementet

Både SVs Bjørnar Tollan og Frps Marit Ophus takket ungdommene for engasjementet.

– Jeg fikk tårer i øynene. Engasjementet er enormt og det setter vi stor pris på, sier Marit Ophus (Frp).

Bjørnar Tollan takker alle ungdommene som har møtt opp utenfor og sier de gir politikerne en god ramme for å diskutere saken og å se at dette handler om enkeltmennesker, lokalsamfunn og utvikling i hele samfunnet.

Demo fylkeshuset Innlandet

Fylkesutvalget i Innlandet har møte onsdag. En av sakene på sakslista er fremtidig skolestruktur i fylket.

Foto: Knut Erik Røsrud / NRK

Ingrid Tønseth Myhr fra Ap mener skolepolitikk handler om mer enn tall og strukturer. Hun sier altfor mange faller utenfor i dag og at den utfordringen må de løse sammen med partene i arbeidslivet. Hun sier hun er optimistisk.

– Vi tar ansvar. Vi tar grep. Det er langt på overtid. Vi vil gi elevene mulighetene til å få sitt førstevalg innfridd.

Bente Fossum fra Sp stilte spørsmål fra talerstolen om hva slags liv det blir for ungdommene som får lenger reisevei. – Dette er noe jeg mener fører til tvangsflytting for ungdommer på hybel. Elevene på Skarens har signalisert at de kanskje ikke orker dette og kanskje ender med å droppe ut, sier hun.

Joakim Ekseth (H) sier de ikke kan fortsette med ostehøvelen slik de gjør nå. Da vil flere skolesteder stå igjen med få linjer. Da har de ikke noen reelle valg.

– Klarer vi å samle oss på noen færre steder, så gjør det mulig å bo i distriktene rundt og reise inn til regionsentrene og beholde boligstrukturen i Innlandet, slik vi alle ønsker, sier han.

Du kan følge møtet i hovedutvalget her:

Skolesaken vekker sterke følelser

Det er synkende elevtall i videregående opplæring i fylket som er bakgrunnen for at det nå foreslås å legge ned skoler og skolesteder. I Debatten tirsdag kveld forklarte fylkesordfører Thomas Breen seerne at fylket nå har nådd et skjæringspunkt.

– Årsaken til at vi står her nå er en befolkningsutvikling der Innlandet eldes først i landet. De siste ti årene har vi 3500 færre elever i skolene våres, fortalte Breen.

Mandag kveld møtte over 1000 personer opp under et fakkeltog på Dokka for å markere sin motstand mot nedleggingsforslaget.

For ti år siden hadde Innlandet 15.000 elever ifølge Breen. Nå er det 11.700. Alle skolestedene har bestått.

Breen viste til at Innlandet fylkeskommune gjennom flere år har kuttet linjetilbud, men at å fortsette å legge ned enkeltlinjer vil ta fra elevene valgmuligheter og smuldre opp kompetansemiljøer fra lærere.

I Debatten presiserte Breen at han ikke liker å legge ned skoler.

Skolesaken skal behandles på et ekstraordinært fylkesutvalg fredag. 23. oktober skal saken sluttbehandles i fylkestinget.

Les mer om skolestriden i Innlandet:

Publisert 16.10.2024, kl. 09.52 Oppdatert 16.10.2024, kl. 10.36

Read Entire Article