Vestre vil hindre at pasienter blir kasteballer i systemet

6 days ago 14



«Helsereformminister» Jan Christian Vestre (Ap) lanserer en ny reform for det norske helsevesenet. Samtidig er Ventetidsløftet fremdeles langt fra innfridd.

 Goran Jorganovich / TV 2
MINISTERBESØK: Helseminister Jan Christian Vestre (Ap) noterte flittig på besøk hos Lovisenberg diakonale sykehus i Oslo. Til høyre står næringsminister Cecilie Myrseth (Ap). Foto: Goran Jorganovich / TV 2

Publisert 30.09.2024 22:21 Sist oppdatert 7 minutter siden

Helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre besøkte mandag Loviseberg diakonale sykehus.

Der fikk han blant annet møte kirurgen Aleksander Grande Hansen som trolig er den som har operert flest neser i Norge.

 Goran Jorganovich / TV 2
KORTERE VENTETID: Vestre og Myrseth hilser på kirurgen Aleksander Grande Hansen på Lovisenberg diakonale sykehus. Foto: Goran Jorganovich / TV 2

– For det er imponerende resultater dere har fått til her da, sier Vestre på sedvanlig optimistisk vis. 

Ikke innfridd løftet

På øre-nese-hals-avdelingen på Lovisenberg sykehus har de klart å kutte ventetidene.

Mye takket være at de nå kan planlegge operasjonene ved hjelp av kunstig intelligens (KI).

 Goran Jorganovich / TV 2
KI: Vestre får en innføring i systemet som har fått ned ventetidene på Lovisenberg av sykepleier Benedikte Drage. Foto: Goran Jorganovich / TV 2

 – Det vi fikk høre her er at på enkelte fagområder er kapasiteten økt med godt over 25 prosent, ventetiden er redusert med 18 prosent, og det skyldes blant annet at man nå planlegger sykehusdriften på en mer effektiv måte, sier Vestre.

I gjennomsnitt går ventetidene i Helse-Norge fortsatt opp, men Vestre avviser at han prøver å pynte på sannheten.

– Når sykehusene nå prioriterer å ta unna de pasientene som har ventet lengst, så vil det også påvirke de gjennomsnittlige tallene som nå går litt opp, også er jeg helt sikker på at vi gjennom de neste månedene vil snu trenden, og at ventetidene vil gå markant ned.

Vil hindre «svingdørspasienter»

På Lovisenberg fikk helseministeren også møte en pasient som får operasjon etter lang ventetid. Men hva venter etterpå? Mange pasienter opplever at kommunen svikter.

 Goran Jorganovich / TV 2
SYSTEMET: Vestre møtte en pasient som endelig har fått operasjon etter å ha stått på venteliste. Nå vil helseministeren hindre at pasienter blir kasteballer i systemet. Foto: Goran Jorganovich / TV 2

– En del pasienter blir litt kasteballer mellom de ulike delene av helsetjenesten. En del eldre opplever å bli «svingdørspasienter» fordi i det ene øyeblikket er det kommunen som har ansvaret, så er det sykehusene, så blir man sendt tilbake, og så ender man kanskje opp på det samme stedet likevel, sier Vestre.

Nå varsler han en ny reform som skal gjøre at helsevesenet henger bedre sammen.

– Det handler om å finne metoder som gjør at det skillet vi i dag ser en del steder mellom kommunehelsetjenesten på den ene siden og spesialisthelsetjenesten på den andre siden viskes ut.

– Da må vi både se på organisering, finansiering, lovverket, hvordan vi prioriterer ressursene, og det er det som da vil bli den nye reformen som vi ser for oss å kunne gjennomføre i neste stortingsperiode, sier Vestre.

 Goran Jorganovich / TV 2
Ap-topper: Næringsminister Cecilie Myrseth var med på sykehusbesøket. Mandag la Arbeiderpartiet frem forslaget til nytt partiprogram. Foto: Goran Jorganovich / TV 2

– Hvor mange milliarder skal inn i dette?

– Det er ikke så mange viktigere ting å prioritere enn å sørge for at folk får god helsehjelp, og jeg er stolt over at vi både har økt sykehusbudsjettene, vi kommer til å fortsette å øke sykehusbudsjettene, sier Vestre.

Read Entire Article