Verden er på vei mot en temperaturstigning på opp mot 3,1 grader i løpet av århundret

4 hours ago 6



FN-rapport:

Verden må raskt gjøre drastiske grep for å være i nærheten av å nå 1,5 gradersmålet, slår en fersk FN-rapport fast.

 Hans O. Torgersen/NTB
EKSTREMVÆR: Den globale temperaturøkningen fører til mer alvorlig ekstremvær. Verden er allerede rundt 1,3 grader varmere enn førindustriell tid, og hvis man ikke tar drastiske grep, vil det om få år være umulig å nå 1,5 gradersmålet. Foto: Hans O. Torgersen/NTB

Publisert 24.10.2024 16:31 Sist oppdatert 3 minutter siden

Oppdateres.

Dagens klimapolitikk vil resultere i en global oppvarming på mer enn 3 grader innen slutten av århundret, konkluderer en FN-rapport.

Det er mer enn dobbelt så mye som målet på 1,5 grader som ble avtalt i Parisavtalen for nesten et tiår siden.

Det går fram av den årlige Emissions Gap-rapporten, som sammenligner landenes løfter om å kutte klimautslipp med de reelle behovene for kutt.

– Enten lukker verdens ledere utslippsgapet, eller så stuper vi inn i klimakatastrofe med hodet først, sier FNs generalsekretær António Guterres i en tale torsdag.

Lite fremdrift

Hvis man oppfyller samtlige av dagens mål for å kutte utslipp, står vi fremdeles overfor en temperaturøkning på 2,6 og 2,8 grader, ifølge rapporten. 

En temperaturstigning i denne størrelsesorden være katastrofal og ha ødeleggende virkning på mennesker, planeten og økonomien.

I dag er verden allerede rundt 1,3 grader varmere enn førindustriell tid.

– Det triste i dette årets rapport, er at det faktisk ikke er noen globale tegn til vesentlige framskritt, sier Anne Olhoff, som er sjefrådgiver ved Unep Copenhagen Climate Centre og vitenskapelig redaktør for rapporten.

Hun trekker frem at det særlig er hos de mektige G20-landene – som står for 77 prosent av verdens utslipp – at det knapt kan spores fremdrift når det gjelder målene som skal nås innen 2030. 

Fra 11. november samles tusenvis av delegater fra hele verden i Aserbajdsjan på årets klimatoppmøte. Bare en uke senere skal G20-landene møtes i Brasil, hvor klimakrisen er blant hovedtemaene.

Read Entire Article