Venter utrenskninger i Iran: «Kolossal etterretningssvikt» da Hamas-lederen ble drept

1 month ago 44



Gjestehuset skulle være veldig trygt. Så ble Hamas-lederen sprengt i luften.

Ismail Haniyeh ble drept mens han var i gjestehuset til Revolusjonsgarden. Foto: Fraser Gray/Shutterstock

Publisert: 07.08.2024 23:13

Kortversjonen

Iran truer med å «svare hardt» etter forrige ukes drap på Hamas-lederen Ismail Haniyeh i Teheran. Resultatet kan bli en regional storkrig, advarer eksperter.

Attentatet kan dessuten utløse utrenskninger i Iran, spår Kasra Aarabi og Jason M. Brodsky i Foreign Policy. De to jobber i den amerikanske pressgruppen United Against Nuclear Iran.

«Drapet på Hamas-lederen i et gjestehus tilhørende den iranske revolusjonsgarden var en kolossal etterretningssvikt», skriver de to.

Bare seks dager før drapet skrøt Irans avgående etterretningsminister, Esmail Khatib, av å ha «plukket fra hverandre MossadsMossadsIsraels etterretningstjeneste nettverk av infiltratører i Iran».

Israel har ikke tatt på seg ansvar for drapet av Haniyeh, men flere tolker likevel attentatet som at Khatib ikke hadde lykkes så godt som han trodde.

Ismail Haniyeh var i Iran for å feire at Iran hadde fått ny president. Han møtte også landets øverste leder, Ali Khamenei. Foto: Office of the Iranian Supreme Leader/Reuters/NTB

– Svært pinlig for Iran

– At Haniyeh ble drept mens han gjestet Iran, er en sikkerhets- og etterretningssvikt som er svært pinlig for Iran, skriver Ian Bremmer i tenketanken Eurasia Group.

Det er ekstra alvorlig for Iran at Haniyeh ble drept i den iranske revolusjonsgardens gjestehus.

Revolusjonsgarden har enorm makt, nærmest ubegrenset med ressurser og den øverste lederens tillit.

Regimet har vært overbevist om at revolusjonsgardens etterretningstjeneste var landets mest kapable, ifølge artikkelen i Foreign Policy.

Det har allerede vært flere runder med utrenskninger. Nå kommer landets øverste leder, ayatollah Ali Khamenei, trolig til å gi ordre til nye utrenskninger, spår Aarabi og Brodsky.

– En meget ettertraktet bieffekt

Utrenskninger i etterretningstjenestene kan være noe angriperen ønsker seg.

– Det er en meget ettertraktet bieffekt av et slikt angrep. At sikkerhets- og etterretningsapparatet til den angrepne staten, Iran i dette tilfellet, får oppmerksomheten sin røvet over på å «spille i forsvar», sier Anders Romarheim, førsteamanuensis ved Institutt for forsvarsstudier.

Et slikt angrep sprer uro, usikkerhet og mistro medlemmer imellom i det apparatet som lurer på hvorfor det har feilet.

– Alle organisasjoner som utsettes for ting som dette, vil drive en form for intern krisehåndtering. Og det er en ettertraktet situasjon for organisasjonens fiender, sier Romarheim.

Hva skjedde egentlig?

I etterkant av drapet finnes det nå to konkurrerende historier om hvordan Hamas-lederen ble drept. Amerikanske medier, deriblant The New York Times, har kilder som sier at bomben som drepte Haniyeh, ble plassert på rommet hans i gjestehuset for to måneder siden.

Da det klokken to om natten ble bekreftet at han var på rommet sitt, ble bomben utløst med fjernkontroll.

Denne versjonen ble raskt motsagt av Revolusjonsgarden. De hevder Haniyeh ble drept med et prosjektil som ble avfyrt fra et sted i nærheten av gjestehuset.

Et forsøk fra Revolusjonsgarden på å kvitte seg med noe av skylden, tror forfatterne Aarabi og Brodsky.

Et anneks til Irans ambassade i Damaskus ble bombet 1. april i år. Annekset tilhørte Revolusjonsgarden. Foto: Firas Makdesi/Reuters /NTB

Det er ikke første gang iransk etterretning svikter. I 2020 ble den viktigste forskeren i det iranske atomprogrammet, Mohsen Fakhrizadeh, drept i et av tidenes mest utspekulerte attentater.

Vitenskapsmannen ble drept med et fjernstyrt maskingevær. Det var Revolusjonsgarden som hadde ansvaret for sikkerheten hans.

Iranerne ble rasende da annekset til den iranske ambassaden i Damaskus i Syria ble bombet. Annekset tilhørte Revolusjonsgarden.

For å straffe Israel valgte Iran for første gang å angripe direkte, med hundrevis av droner og missiler. Nesten alt ble skutt ned av Israel og landets allierte, muligens fordi Iran varslet om angrepet på forhånd.

Israel svarte med et meget begrenset angrep på et av Irans luftforsvarsanlegg. De oppnådde flere ting samtidig.

  • De israelske lederne fikk vist besluttsomhet.
  • Spenningsnivået sank.
  • Israelerne fikk dessuten gitt et signal om at de kunne ta seg ubemerket forbi iranske forsvarssystemer og paralysere dem, sa kilder til The New York Times.

Iran håpet at de hadde etablert tilstrekkelig avskrekking gjennom angrepet i april. Men Haniyeh-drapet viste iranerne at det ikke virket, skriver Ian Bremmer.

Nå må Iran svare med et hardere angrep. Det er nettopp det de nå har varslet.

Read Entire Article