Problemer med irritabel tarm? Karbohydrater kan spille enn større rolle, viser forskning.

2 hours ago 2



Plages du med irritabel tarm? Å redusere mengden karbohydrater kan gi mindre problemer.

Tidligere så forskerne mest på de karbohydratene som inngår i den såkalte Fodmap-dietten. Nå ser de også på sammenhengen mellom karbohydrater generelt og irritabel tarm. Foto: Signe Dons

Publisert: 06.10.2024 08:48

Kortversjonen

Hvordan synes personer med irritabel tarm (IBS(IBSIBS er forkortelse for Irritable Bowel Syndrome, altså irritabel tarm.) det er å gå på strenge dietter? Det spørsmålet stiller svenske forskere i en ny intervju-studie som ble publisert i Journal of Human Nutrition and Dietetics i august.

Studien viser: Personer med IBS vil gjerne ha et strukturert opplegg og en tydelig diett. De synes hverdagen blir enklere når de får oppskrifter og konkrete råd om hvilke matvarer de skal spise.

Og det var nettopp de de gjorde i studien.

Den er en oppfølger til en nøye kontrollert studie på personer med IBS som ble publisert i The Lancet tidligere i år.

Resultatene overrasket forskerne. Studien i The Lancet viste nemlig at:

  • Dietter med et kosthold med lav Fodmap,Fodmap,FODMAP er karbohydrater som er tungt å fordøye og kan skape symptomer på irritabel tarm. FODMAP er forkortelse for fermenterbare oligosakkarider, disakkarider, monosakkarider og polyoler. eller lite karbohydrater, har høyere helseeffekt mot irritabel tarm enn legemidler.

Å redusere på brød og pasta kan hjelpe

Men de svenske forskerne ville ha svar på flere viktige spørsmåI:

  • Hva synes pasienter med IBS om å gå på en detaljert diett?
  • Hvilke matvarer reduserte mage -og tarm plagene på den dietten?

– Fant dere ut hva slags matvarer som fungerer ved IBS?

– Ja. Å redusere inntaket av karbohydraterkarbohydraterKarbohydrater er en stor næringsgruppe med alt fra sukker til fiber. Det finnes mange forskjellige karbohydrater. generelt ser ut til å gi mindre tarmplager i forhold til et mer vanlig og allment kosthold, sier forsker og ernæringsfysiolog Sanna Nybacka.

Hun tilhører forskningsmiljøet i Göteborg. De er anerkjent for sin forskning på irritabel tarm og kosthold.

Nå har forskerne begynt å tenke i nye baner. Tidligere så de mest på de spesielle karbohydratene i den anerkjente Fodmap-dietten.

– Nå forsker vi videre på karbohydrater generelt og irritabel tarm. Vi så at et kosthold med færre karbohydrater hadde god effekt på magesmerter og oppblåst mage, sier Nybacka.

– Vi kommer til å ha mer fokus på karbohydrater enn vi har hatt før, sier forsker og klinisk ernæringsfysiolog Sanna Nybacka. Foto: Margareta Gustavsson Kubista

Etter seks måneder var det slik:

Deltagerne i gruppen som gikk på en diett med lite karbohydrater, spiste mye mindre karbohydrater enn før. Nå fikk de bare 34 prosent av energien via karbohydrater.

– Vi så tydelig at det å spise noe mindre karbohydrater reduserer symptomer på IBS, sier Nybacka.

Ser på matvarer som reduserer symptomer

Nå studerer hun blodprøver og urinprøver fra deltagerne. Hun vil finne ut hva slags matinntak som har virket positivt på dem.

– Noen plages av forstoppelse, andre av diaré, smerter eller oppblåsthet. Vi undersøkte hvilke matvarer som passer best for å redusere IBS-symptomer. Det vil variere fra person til person, sier hun.

Strenge dietter er blitt en populær behandling. Ernæringsfysiologen sier at de må prøves ut individuelt.

– Vi må kjenne til utfordringene pasientene opplever. Da blir det enklere å innføre dietter i helsevesenet. En behandling med fast opplegg for kostholdet er lett å implementere, mener Nybacka.

Løk kan gi plager, men grønnsaker med løselige fibre som rotfrukter, gulrøtter, kålrabi og rødbeter er bra ved irritabel tarm. Foto: Tom Kolstad, Aftenposten

Dette vet man

– Hva vet man om IBS som man ikke visste for ti år siden?

– Man blir aldri helt frisk. Men vi har ulike strategier for å lindre symptomer, sier forskeren.

Det er individuelt hvilke matvarer som gir folk oppblåsthet, diaré, forstoppelse og smerter.

– Vi er forsiktige før vi anbefaler en restriktiv diett som lav Fodmap. Folk bør ha et så variert kosthold som mulig. Det er ikke sikkert at en person må utelukke alle typer Fodmap. Men man kan prøve å utelukke laktose, sier Nybacka.

En av tre pasienter med irritabel tarm reagerer på laktose. Laktoseintoleranse gir lignende symptomer som irritabel tarm. Ifølge ernæringsfysiologen tåler de aller fleste noe laktose og kan spise litt yoghurt, melk, vanlig smør eller harde oster.

Read Entire Article