Venstresiden i Rødt vil vrake Bjørnar Moxnes til fordel for henne

1 month ago 19



Foto: Øyvind Tveter

Det går mot en ellevill thriller om stortingsplassen til Bjørnar Moxnes. Foreløpig har flyvertinnen, aktivisten og motstanderen av våpen til Ukraina, Sofia Rana, et klart overtak.

Publisert: 01.09.2024 17:29

Kortversjonen

Et klart flertall av lokallagene i Rødt i Oslo vil heller ha Sofia Rana (42) på Stortinget, fremfor tidligere Rødt-leder Bjørnar Moxnes (42).

Et flertall vil også ha nykommeren Sofia Rana over Seher Aydar, stortingsrepresentant i dag – som mange har antatt hadde en sikker plass.

Det viser en oversikt Aftenposten har laget.

I dette intervjuet bekrefter Sofia Rana at hun tar utfordringen.

Bjørnar Moxnes (42) gikk av som Rødt-leder i fjor etter brilletyveriet på Gardermoen i juni i fjor, men vil gjerne fortsette som stortingsrepresentant for Oslo.

Moxnes ønsker å stå på annenplassen, bak Aydar. Rødt har i dag to representanter fra Oslo, og ligger – ifølge målingene – an til å greie det igjen.

Nå mobiliserer venstresiden i Oslo for at Sofia Rana (42) skal få «Moxnes-plassen» på stortingslisten.

6 lokallag foretrekker Rana fremfor Moxnes: Grorud, Østensjø, Bjerke, Stovner, Gamle Oslo og Solidaritetslaget.

Bare 3 har Moxnes foran Rana; Oslo Vest, Grünerløkka og Sagene. Se faktaboks for full oversikt.

Men det er alle Rødts medlemmer i Oslo – og ikke de tillitsvalgte – som avgjør dette 21. november. Hvem de foretrekker er helt åpent.

Sofia Rana er vokst opp på Furuset i Groruddalen. Her er hun fotografert like ved blokken den hun bodde i barndommen. Foto: Øyvind Tveter

Mot våpen til Ukraina

Rana har en helt annen profil enn Moxnes.

Hun har lang erfaring fra «gølvet». Størstedelen av voksenlivet har hun jobbet som kabinansatt i SAS der hun også har vært tillitsvalgt.

Rana tilhører en radikal fløy i Rødt som er i opposisjon til ledelsens linje i flere saker.

Tydeligst har det kommet til uttrykk i våpenstøtten til Ukraina, der Rana har tatt et klart standpunkt imot.

Rødt-tillitsvalgte som vil ha henne, trekker frem hennes «proletære» bakgrunn og lange «karriere» i «Gatas Parlament», som aktivist.

Gamle Oslo, det største lokallaget, har innstilt Rana på 1. plass.

– Hun har god kontakt med grasrota og en tydelig antirasistisk og antiimperialistisk profil. Jeg tror hun kan få mange Rødt-sympatisører i indre bydeler som sitter «på gjerdet», til å stemme, sier Ola Haugstad, leder i Gamle Oslo.

Også Grorud har Rana øverst på stortingslisten.

– Sofia har kjent på kroppen hvordan det er å jobbe i et lavlønnsyrke. Hun har vokst opp i Groruddalen og forstår våre utfordringer. Vi mener at ved å vise til Sofias arbeid og bakgrunn, vil vi kunne mobilisere massivt på østkanten, sier Grorud-leder, José A. Gálvez Suárez.

Går med voldsalarm

Rana har i mange vært en profilert antirasistisk aktivist. Det har kostet.

Som Rødt-politiker med minoritetsbakgrunn og med en klar antirasistisk stemme i offentligheten, har hun bokstavelig talt vært en rød klut for høyreekstremister.

Det har i perioder haglet med så alvorlig hets at politiet har utstyrt henne med voldsalarm.

– Det er et konstant fokus på meg, min person og mitt virke. Det er mye ubehageligheter, mye sjikane, mye rasisme. Men det har på en måte eskalert, sa Rana i et intervju med Aftenposten tidligere i år.

Det har roet seg litt nå, men hun vil ikke si så mye mer om det.

– Hvorfor er du en bedre kandidat enn Moxnes?

– Mitt kandidatur er ikke nødvendigvis mot Bjørnar, men heller for noe helt annet, sier Sofia Rana.

Utsatt for rasisme

Hun sier hun vil slåss for østkanten. Det irriterer vettet av henne av Groruddalen omtales i «negative termer».

– Ja, det er problemer, men det skyldes i hvert fall ikke kultur og innvandring, som enkelte skylder på.

Hun sier det er strukturer som gjør at folk lever i fattigdom på Oslo øst, som igjen fører til mange andre problemer.

Hun har selv kjent rasismen på kroppen.

– Jeg vet hva det gjør mot folk, mot brune og svarte mennesker. Derfor er det min hjertesak å være en sterk motstemme mot ideen om at innvandrere og flyktninger er en trussel mot velferd og folks trygghet. Rødt skal alltid sparke oppover.

Sofia Rana har lang erfaring fra «gølvet». Størstedelen av voksenlivet har hun jobbet som flyvertinne i SAS der hun også har vært tillitsvalgt i kabinklubben. Foto: Øyvind Tveter

Motstand mot Moxnes

Bjørnar Moxnes nyter fortsatt stor respekt i Rødt. Han får mye av æren for at partiet under hans ledelsehans ledelseLeder i Rødt 2012-2023 gikk fra en oppslutning på 1–2 prosent til brakvalget i 2021, da partiet brøt sperregrensen og kom inn med åtte representanter på Stortinget.

Han har likevel sine motstandere i partiet. Én ting er at han tilhører høyrefløyen i partiet, og at han la mye prestisje i å vinne frem med våpen til Ukraina. Et betydelig mindretall i Rødt er fortsatt imot våpen til Ukraina.

Bjørnar Moxnes

Stortingsrepresentant

Flere trekker også frem brilletyveriet, og måten han håndterte det på i forhold til partiet. I fjor høst ble det kjent at han også hadde begått andre tyverier – etter hendelsen på Gardermoen.

Moxnes sa til Klassekampen at han er «helt trygg på at det fra i fjor sommer og høst ikke kommer til å skje igjen».

Read Entire Article