Venner snakker ikke med dem etter det vanskelige valget

2 weeks ago 11



Megan og Sam er typiske republikanske velgere. Men det personlige møtet med tapet av et barn, har fått dem til å endre sitt politiske standpunkt.

 Reuters.
SØSTRE: Det var sto stas da Greta og Elma fikk vite at de ventet en lillebror. Foto: Reuters.

Publisert 24.09.2024 23:20

Megan Kling tråkker bort gresset og ser på den lille minneplaten i hagen. 

– Det er ikke sånn at jeg går ut hit for å minnes ham. Jeg er mamma. Han er med meg hele tiden. Men når jeg ser platen her, så blir jeg alltid litt glad, sier hun til Reuters. 

 Reuters
MINNEPLATE: En liten plate som viser at familien har et barn til. Foto: Reuters

Et etterlengtet barn

Megan bor i landlige Tyler i delstaten Wisconsin, sammen med mannen sin, Sam, og deres to små døtre.

I fjor sommer gjorde Megan seg klar til å bli mor til et tredje barn. Det var etterlengtet.

– Vi har alltid ønsket oss tre barn, sier hun til Reuters. 

Hun og mannen lever et moderne, travelt familieliv. Begge jobber, men som i mange familier er det Megan som tar det meste av ansvaret med barna. 

– Mannen min var entusiastisk med tanke på et nytt barn, mens jeg ble litt redd. Men at han var så positiv gjorde godt, for da visste jeg at alt kom til å gå bra, sier Kling.

 Reuters
MALER: Begge døtrene liker å henge rundt med pappa på gården. Foto: Reuters

Den sjokkerende beskjeden

Første trimester var problemfritt, og da hun skulle på den rutinemessige ultralyden i uke 20, var hun ikke bekymret i det hele tatt. Derfor gikk hun dit alene.

Hun kom hjem og viste fram ultralydbildene. Alle gledet seg. 

Men så ringte telefonen. Det var Megans lege som kalte henne inn til samtale. 

På legekontoret fikk hun den brutale beskjeden. 

 Reuters.
TØFF BESKJED: Etter et problemfritt første trimester, så fikk Megan Klint beskjed om at noe var alvorlig galt med barnet i magen. Foto: Reuters.

Hun fikk vite at ultralydundersøkelsen tydet på at noe var veldig galt med barnet. Det var nesten ikke noe fostervann i magen hennes, og legen var tydelig på hvor alvorlig dette var. 

Tre uker senere kom diagnosen. Hun fikk vite at fosteret verken hadde nyrer eller blære. 

100 prosent dødelighet

– Det medisinske uttrykket for dette er bilateral renal agenesis, som i bunn og grunn er en fin måte å si at noe skjedde som gjorde at ikke nyrene formet seg når de skulle, sier Megans lege, Kaitlyn Cunningham, til Reuters.

 Reuters
LEGE: Kaitlyn Cunningham minner om at aborter ofte dreier seg om alvorlig medisinske tilfeller, og ikke bare uønskede graviditeter. Foto: Reuters

– Dessverre medfører denne diagnosen 100 prosent dødelighet for babyer som blir født. Omtrent 50 prosent av barn med denne tilstanden er dødfødte, sier legen. 

Megan Kling og mannen hennes ble forklart hvilke skader barnet ble utsatt for i livmoren.

– Presset fra kroppen min, og mangel på fostervann som skal beskytte barnet, betyr at knoklene til barnet bøyer seg. Det er ikke er rom til å bevege seg og strekke på seg, sier Kling.

– Viktig å få møte ham

Den alvorlige diagnosen og tanken på barnet som ikke hadde bra i magen, gjorde at Kling ønsket å avslutte svangerskapet ved å bli satt i gang med fødselen. 

 Reuters
VENTET LILLEBROR: De to søstrene skulle fått sin lillebror i mars 2024. Det gikk ikke slik alle håpet. Foto: Reuters

– Jeg følte et sterkt behov for å føde ham. Det var vi som laget denne babyen, og jeg ville møte ham. Men det kunne vi ikke gjøre i Wisconsin, for her er det ulovlig. Vi måtte reise til en annen stat, sier Kling. 

Hun og mannen bestemte seg for å dra til nabostaten Minnesota.

Der fikk Kling satt i gang fødselen og fødte den lille gutten hun hadde båret på.

– Han kom ut med et hjerte som slo, og de gjorde ham ren og tok på ham en liten bleie og ga ham til meg. Og jeg kunne holde ham hud mot hud, forteller Megan.

– Han overlevde omtrent en time før hjertet hans til slutt stoppet å slå.

Skulle ønske folk forsto

– Det var veldig tøft å se Megan holde den lille gutten. Han døde i armene våre, sier Sam Kling gråtende.

– Det var tøft nok å miste ham, men at vi i tillegg måtte håndtere alle omstendighetene …

Ektemannen gråter så mye at han har vanskelig for å snakke. Han sier at folk ikke forstår hvor få valgmuligheter man har når man kommer i en slik situasjon. 

 Reuters
GRÅTER: Sam Klint gråter når han snakker om sønnen de mistet. Foto: Reuters

– Vi har noen venner som ikke har snakket med oss siden dette skjedde fordi de er så imot valget vi gjorde. Men hvilket valg hadde vi egentlig? Vi mistet barnet vårt … Det er bare …

Stemmen brister. 

Snevert syn

14 delstater i USA håndhever et totalforbud mot abort, med noen få unntak. Fire andre delstater forbyr abort etter sjette uke.

Abortspørsmålet er svært viktig for amerikanere når de skal til stemmeurnene, og mange mener presidentkandidat Kamala Harris har betydelig mer troverdighet på temaet enn det Joe Biden hadde.

Det kan også gi henne en fordel i valget, og har blitt et betent politisk tema.

 Reuters
GÅRDSLIV: Familien Klint håper fremdeles på å få ett barn til. Foto: Reuters

Endret politisk syn

Megan Klings opplevelse forandret henne og hennes egne politiske standpunkter.

– Som en som nesten alltid har stemt konservativt, har jeg virkelig vanskelig for å ville stemme på noen i Det republikanske partiet i fremtiden, sier hun. 

Hun mener det er så mange ting som kan gå galt i et svangerskap. Når det gjelder abort, så handler det ofte om medisinske problemer, men mange tenker bare på uønskede svangerskap. 

– Inntil jeg ser noe forståelse eller medfølelse eller vilje til å anerkjenne hvordan abortforbud skader kvinner og familier, har jeg vanskelig for å ville støtte dem, sier Kling.

Klings lege mener at lover som begrenser abort som et medisinsk alternativ, gir en dårligere helsetjeneste.

– Jeg mener folk må se realiteten i øynene, sier Cunningham. 

– Det har vært et enormt rop fra kvinner, selv konservative kvinner, som tradisjonelt har vært abortmotstandere, som forteller om svangerskap som ender galt på måter de aldri hadde sett for seg. Samfunnet vårt har så snevert syn på abort. 

Read Entire Article