Varsler tiltak etter avsløringer

2 days ago 7



– Det som er avdekket er svært alvorlig, slår helseministeren fast. Nå varsler han grep etter tusenvis av fatale sykehusfeil.

 Pål S. Schaathun / TV 2
STERKE INNTRYKK: Helseministeren er tydelig på at situasjonen er uholdbar. Nå varsler han flere tiltak. Foto: Pål S. Schaathun / TV 2

Publisert 04.10.2024 06:21

Helseminister Jan Christian Vestre (Ap) har allerede lagt seg flat, og innrømmet at han ikke trodde TV 2s tall kunne stemme. 

Nå varsler han umiddelbare tiltak i etterkant av historiene og tallene TV 2 har avdekket de siste ukene. 

– Slik skal vi ikke ha det 

De siste fem årene har 957 personer mistet livet, og 2939 har fått betydelige skader i uønskede hendelser på norske sykehus. 

Alle sakene har én ting til felles: 

Svikt i kommunikasjon har vært en medvirkende årsak. 

– Først vil jeg si at det TV 2 har avdekket denne høsten er svært alvorlig. Slik skal vi ikke ha det i helsevesenet. Folk skal være helt trygg på at de får den helsehjelpen de trenger, og at vi tar pasientsikkerhet på alvor, sier Vestre til TV 2. 

 Sveinung Kyte / TV 2
LEGGER SEG FLAT: Helseministeren tar tydelig selvkritikk etter TV 2s avsløringer. Foto: Sveinung Kyte / TV 2

Derfor varsler han nå fire grep: 

* 11 millioner kroner i neste års budsjett til en ny og bedre dataplattform for tilsynsmyndighetene. 

* Helsedirektoratet får i oppdrag å utrede hvordan vi raskt kan få tilbake en nasjonal oversikt over alvorlige feil på norske sykehus. 

* Helsetilsynet bes om å umiddelbart gå gjennom både tall og analyser på de feilene som er funnet, slik at man kan lære av dem. 

* Forslag om en ny meldeordning sendes ut på høring i løpet av november. 

– Selv om de aller fleste som får helsehjelp er godt fornøyd, og pasientsikkerheten blir godt ivaretatt, kan vi ikke leve med de eksemplene TV 2 har fortalt om, sier Vestre.

 Sveinung Kyte / TV 2
20240905 Helse og omsorgsminister Jan Christian Vestre svarar på TV 2 sine funn i helsekommunikasjons prosjektet. Foto: Sveinung Kyte / TV 2

– Bør gå en alarmklokke 

Han mener derfor det haster med å få disse tiltakene iverksatt. 

– Jeg mener vi har en plikt til å gjøre noe med dette. 

Statsråden er tydelig på at sykehusene er nødt til å lære av hverandres feil på en helt annen måte enn de gjør i dag. 

– Når den samme feilen gjentar seg mange ganger flere steder i Norge, da bør det gå en alarmklokke. Det nytter ikke å bare ha tall og tilsynsrapporter, hvis vi ikke tar tak i de grunnleggende problemene, sier Vestre. 

Daværende helseminister Bent Høie (H) avviklet meldeordningen i 2019. Den gjorde det mulig å ha en oversikt over alvorlige hendelser i helsevesenet nasjonalt.

    Avviklingen ble gjort til tross for at Helsedirektoratet advarte mot konsekvensene. Nå er altså ett av Vestres grep å få denne tilbake igjen. 

    – Hvor avgjørende tror du den avgjørelsen var for de konsekvensene man ser i dag? 

    – Det er vanskelig å spekulere i nå, men vi var sterkt imot beslutningen fordi vi fryktet at det kunne gå utover pasientsikkerheten. Nå kan det hende at det har skjedd, og da må vi i hvert fall lære av de feilene, og sørge for at det ikke skjer igjen, sier Vestre. 

    – På stort alvor

    Helsedirektoratet vil nå være sterkt involvert i å få på plass en ny og forbedret versjon av meldeordningen. 

    – Det er en katastrofe hver gang vi får så alvorlige feil som fører til dødsfall. Jeg håper at dette kan bidra til at vi får en større kraft i å lage lærende organisasjoner i helsetjenesten. Det ville vært veldig bra for både helsepersonellet og ikke minst for pasientene, sier helsedirektør Bjørn Guldvog til TV 2.

 Ingvild Gjerdsjø / TV 2
KATASTROFE: Helsedirektøren håper meldeordningen vil føre til at sykehusene kan lære av hverandres feil. Foto: Ingvild Gjerdsjø / TV 2

Også Helsetilsynet er fornøyd med å få bevilget 11 millioner kroner til en ny og bedre dataplattform. Den skal gjøre det enklere å få oversikt over feil som begås på sykehusene. 

Formålet er at informasjon skal deles mer effektivt mellom Helsetilsynet og Statsforvalteren, slik at de kan følge opp feil og mangler i helsevesenet mer effektivt.

– Dette er en svært god nyhet. Dette vil gjøre det mulig å sammenstille opplysninger og finne risiko for svikt på en mye bedre måte enn det vi kan i dag, sier direktør Sjur Lehmann i Helsetilsynet. 

Lehmann har også ansvaret for at tilsynet umiddelbart går gjennom både tall og analyser på de feilene som er funnet. 

– Vi venter å finne viktige læringspunkter for tjenestene, og går til oppgaven med stort alvor, sier han. 

Read Entire Article