Regjeringens kvinnehelsestrategi er klar.
I dag legger helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre fram den såkalte Kvinnehelsestrategien.
– Dette er en historisk dag, og jeg er stolt over å legge fram den første, norske, unike kvinnehelsestrategien. Her slår vi fast at kjønn har betydning for helsa vår. Det er forskjeller mellom kjønn. Kjønnsperspektivet og betydningen av kjønn skal vektlegges i alt vi gjør innen helse – fra politikkutforming, utarbeidelser av faglige anbefalinger og pakkeforløp til utredning og behandling i tjenesten, sier helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre.
De tre målene er
- God kvinnehelse hele livet. For å lykkes med det, er det helt avgjørende at vi øker kunnskapen og kompetansen om de sykdommer og tilstander som særlig rammer jenter og kvinner.
- Likeverdige helse- og omsorgstjenester og utjevning av sosiale helseforskjeller. Kjønnsperspektivet innen helse og omsorg må bli bedre integrert i alle ledd, og i alle deler av vår felles helse- og omsorgstjeneste. I tillegg er utjevning av sosiale helseforskjeller et gjennomgående tema i strategien.
- Bedre kvalitet gjennom økt kunnskap om kvinners helse. Kunnskap om kvinners helse må nå fram til tjenestene og bli tatt i bruk. Vi skal innarbeide kjønnsperspektivet i nye nasjonale anbefalinger, pasientforløp og i forebygging, utredning og behandling.
Kvinnehelseutvalget ble oppnevnt i 2021 for å lage en ny utredning om kvinners helse og helse i et kjønnsperspektiv. Utvalget ble bedt om å gi en oppdatert kunnskapsoversikt over kvinners helse kvinners helse og kjønnsforskjeller i helse.
– Denne strategien følger opp både Kvinnehelseutvalget og Hurdalsplattformen, og blir førende for utviklingen av vår felles helsetjeneste i årene som kommer, sier Vestre, som understreker.
– Kjønn har betydning for helse.
Publisert: 03.10.24 kl. 10:17Oppdatert: 03.10.24 kl. 10:27