Varsler knallvær i Oslo: – Nyt solen

4 hours ago 4



Det har vært en snill værhøst i hovedstaden, og sjekk den værmeldingen for helgen.

Det finnes folk som bader i november også. De er heldigvis få. Foto: Stein J. Bjørge

Publisert: 15.11.2024 07:29

Kortversjonen

Våkner du opp fra koma og kikker på værvarselet for hovedstaden for helgen, ville du nok heller tippet at vi var sent april eller tidlig mai fremfor sent i november.

For til lørdag er det meldt ni grader og sol.

– Folk må nyte solen og gå uten stillongs én helg til. Det kan godt være den siste varme dagen i år, sier Emili Carin Rønning, statsmeteorolog.

Hun er klar på at gleden blir kortvarig.

– Spesielt i Oslo er man heldig. Når det blir åtte-ni grader så sent i november, er det unormalt. Det skyldes lavtrykket som slår inn på Vestlandet. Der får de mye regn, her får vi varmt vær, sier Rønning.

Og ja, det har vært en mild høst, men den kan være et godt bilde av hva vi kan forvente oss fremover. Vi har sett på alle november siden 1937, som er blitt betydelig varmere de siste 85 årene.

Også oktober er blitt betydelig varmere, men ...

Og før du dropper dekkskift og selger vinterjakken, november er ganske så lunefull.

Der det i fjor tidvis var iskaldt, er det i år varmere enn normalt.

I fjor startet vi faktisk november med snøkaos.

Slik så det ut i Asker for et drøyt år siden. Foto: Ole Berg-Rusten, NTB

Svindyr oppvarming

Årets varme november på Østlandet føyer seg inn i rekken av datapunkter som samlet utgjør et stadig varmere verden. Nyheten om at verden for første gang passerer grensen på halvannen grads oppvarming i år, kom sist uke. Det betyr at vi passerer grensen man helst ønsket å stoppe global oppvarming på da verden signerte Paris-avtalen.

2024 blir med andre ord historisk varmt, og oppvarmingen er ikke i nærheten av å avta.

Samtidig som nyheten kom, møtes verdens ledere nå på klimatoppmøtet i Baku, hovedstaden i Aserbajdsjan.

Les også

2023 setter ny tvilsom klimarekord. Men noe går også riktig vei.

Der skal de ikke bare diskutere utslippsreduksjoner, men konsekvensene av klimaendringene.

Temaer som klimatilpasninger samt tap og skade, er krevende. For hvem skal betale når fattige land blir ubeboelige: Må folk ta ansvar selv, eller må rike land langt unna som har tjent penger på olje ta regningen?

– Landene må huske at klokken tikker. De må bruke denne dyrebare tiden for å snakke sammen direkte for å bygge broer og finne løsninger, sier sjefforhandler Yalchin Rafiyev på en pressekonferanse under klimatoppmøtet.

Forhandlingene er ekstra krevende etter Donald Trumps valgseier i USA. Sist gang trakk han USA fra Paris-avtalen, og han har sagt han skal gjøre det samme igjen. Ifølge en rapport som ble presentert på toppmøtet torsdag, vil utviklingsland trenge litt mer enn et halvt oljefond for å håndtere effekten av klimakrisen – hvert eneste år.

Og hvert år man ikke handler i nå, vil gjøre denne kostnaden betydelig dyrere om ti år, ifølge rapporten.

Les også

Grått, vått og flere varmerekorder: – Det er november!

Det har vært en mild november til nå. Nå får vi et siste blaff av høstvarme før minusgradene kommer for alvor. Foto: Stein J. Bjørge

I en lengre artikkel om hvordan vinterne for dagens barn vil se ut, var svaret fra klimaforskerne at «Vinteren for Oslo-folk i 2052, blir som Paris-folk har det nå. Ski blir eksotisk. Bare de ivrigste og rikeste drar på skiferie».

Les også

Les saken om fremtidens vinter: Hva skjer med Syvers vintre?

Nyt solen

Men til lørdag er det som sagt meldt ti grader og sol, og det er alltid lov å nyte finværet. Du kan jo feire høstsolen med å teste ut disse 24 grunnene til å elske Oslo-høsten.

Øl-slush, for eksempel: Den perfekte høstdrikken fremover?

Og selv om det blir en knallhelg nå, er det straks klart for vinteren også. Litt inn i neste uke kommer minusgradene til Oslo.

– Det går mot kaldere tider, og man kan forvente både vintervær og minusgrader, sier statsmeteorolog Rønning.

– Hvis det kommer nedbør neste uke, vil det falle som snø i Oslo, sier hun.

Read Entire Article