Var lettet over at moren var død

1 month ago 26



Da moren til Stine (40) døde etter en overdose, følte hun på en stor lettelse. I dag fortalte hun i retten om det å vokse opp med morens rusmisbruk uten at barnevernet fikk henne ut av kaoset.

 Olav T. Hustad Wold
FØLELSESLADD: Tårene satt løst da Stine B. Knutsen forklarte seg om oppveksten med den alkoholiserte moren. Foto: Olav T. Hustad Wold

Publisert 21.08.2024 21:03

Saken oppsummert

  • Stine B. Knutsen krever 3,3 millioner kroner i erstatning fra Ringsaker kommune for manglende inngripen fra barnevernet til tross for flere bekymringsmeldinger fra hun var fire år.
  • Knutsen fortalte i retten om en vanskelig barndom med en alkoholisert mor, og hvordan dette har påvirket henne med posttraumatisk stress, konsentrasjonsvansker og smerter.
  • Barnevernsjef i Ringsaker, Lisbeth Gjønnes, forklarte at de ikke grep inn fordi de anså faren som en trygg omsorgsperson, og at fosterhjem ville vært et for drastisk tiltak.
  • Knutsens advokat, Ann-Iren Skjelbred, argumenterer for at barnevernet brøt loven ved ikke å ta henne ut av hjemmet, uavhengig av foreldreansvaret på papiret.

Oppsummeringen er laget med kunstig intelligens (KI) fra OpenAI. Innholdet er kvalitetssikret av TV 2s journalister.

– Nei, nå føler jeg meg ganske tom, sier Stine B. Knutsen (40) etter å ha sittet flere timer i vitneboksen i rettssalen i Østre Innlandet Tingrett i Hamar.

Hun krever 3,3 millioner kroner i erstatning fra Ringsaker kommune fordi barnevernet ikke grep inn selv om de fra hun var fire år fikk en rekke bekymringsmeldinger. Meldingene var fra naboer, politi og barnehage, og handlet om rus, omsorgssvikt, vanskjøtsel og om en jente som vandret rundt i nabolaget og henvendte seg til naboer fordi hun ikke ville hjem. 

Tårene satt løst mens hun fortalte inngående om det hun husket fra oppveksten med den alkoholiserte moren.

 Olav T. Hustad wold
PARTSFORKLARING: Stine B. Knutsen inntok vitneboksen i erstatningssaken mot barnevernet i Ringsaker. Foto: Olav T. Hustad wold

– Det var tøft, fryktelig vondt. Det åpnet en del kanaler som ikke har vært åpne på mange, mange år, sier hun etter forklaringen sin.

– Samtidig er det å veldig godt å være ferdig med den biten der, men det her tror jeg faktisk er noe av det tøffeste jeg har vært med på.

Slått med belte

Stine fortalte hvordan moren ofte, da hun var full, slo henne med et belte mens hun måtte henge over kanten på badekaret.

– Var det noen foranledning, spurte rettens leder, Emil Algaard.

– Ikke som jeg forsto. Jeg har tenkt mye på det i voksen alder også. Det finnes jo ingen grunn til å slå et barn, svarte Knutsen.

– Hun lærte vel at vold mot barn var greit fra hun var barn. Men jeg forsto ikke hva jeg gjorde galt.

 Privat
TRAUMER: Stine B. Knutsen har fått kroniske lidelser og sliter med smerter på grunn av traumene i barndommen. Foto: Privat

Hun forklarte at hun i flere perioder i ungdomstiden hadde tanker om å ta sitt eget liv.

– Lettelse

Hun fortalte om tiden helt fram til hun var 22 år gammel og om hvor lettet hun ble da moren døde på Sanderud sykehus etter en overdose.

– Det var en stor lettelse da mamma døde. Da jeg fikk den telefonen at hun var død, klarte jeg ikke å reise inn fort nok til sykehuset for å se at hun virkelig var død.

– Jeg var livredd for at hun skulle våkne opp igjen. Jeg ville aldri hatt henne tilbake igjen.

– For meg så er jo det ren sannhet, sier Knutsen til TV 2 etter sin partsforklaring. 

– Det var mitt største mareritt at hun skulle komme tilbake igjen, at hun skulle våkne opp igjen, da vi sto der etter dødsfallet. For livet med henne var fryktelig tøft og uforutsigbart.

 Olav T. Hustad Wold
VITNEBOKSEN: Stine B. Knutsen forklarte seg onsdag om den kaotiske barndommen i rettssaken mot Ringsaker kommune. Foto: Olav T. Hustad Wold

Dokumenterte sammenheng

Knutsens advokat, Ann-Iren Skjelbred, mener forklaringen er viktig for å vise hva oppveksten med den alkoholiserte moren har gjort med henne. To uavhengige sakkyndigrapporter har konkludert med at traumene fra barndommen har ført til at hun nå har en stor grad av invaliditet. Hun sliter med posttraumatisk stress-syndrom, konsentrasjonsvansker og store smerter i kropp og hode.

– De visste mer enn nok

– Stine har bidratt godt med å gi et om mulig enda tydeligere bilde av hvordan hun hadde det som barn, sier Skjelbred etter forklaringen.

– Vi har fått det mye tettere på kroppen ved å høre det rett fra henne i stedet for å lese det i en sakkyndig rapport.

– Og vi har også fått et klart tydelig bilde av hvor lite til stede barneverntjenesten var, selv om de var kjent med forholdene.

For ekstremt tiltak

Barnevernsjef Lisbeth Gjønnes forklarer på sin side at årsaken til at de ikke vedtok omsorgsovertakelse for Stine, var at hun hadde en trygg omsorgsperson i faren når han var hjemme fra jobben i Nordsjøen. I tillegg forklarer hun at de trodde det var faren som hadde foreldreansvaret.

 Olav T. Hustad Wold
AVVISER KRAVET: Ringsaker kommunes advokat, Karoline Henriksen, mener barnevernet gjorde det de kunne og at Knutsens krav uansett er foreldet. Foto: Olav T. Hustad Wold

– Det er en høy terskel for å vurdere fosterhjem. Da ville omsorgen vært fratatt både mor og far, fremholder Gjønnes.

– Det ville vært vanskelig å frata far omsorgen fordi han så ut som en god nok omsorgsperson. Og fram til 1991 oppfattet vi at det ble jobbet forebyggende i familien med å holde mors alkoholmisbruk nede og at det virket.

– Fikk dokument som avslører at søknad fra barnevernet aldri ble sendt

Barnevernsjefen mener det ville vært et uforholdsmessig stort inngrep å frata Stine Knutsen foreldrene. I tillegg mente de det ville være tvilsomt at de ville fått medhold i en omsorgsovertakelse i fylkesnemnda med det de visste da.

– Stine ville blitt fratatt begge sine foreldre. I lys av det så vi på fosterhjem som et veldig ekstremt tiltak, sier Gjønnes.

Brøt loven

Stine B. Knutsens advokat, Ann-Iren Skjelbred, mener barnevernet brøt loven, som også gjaldt da Knutsen vokste opp, ved å ikke ta henne ut av hjemmet til moren. Hun mener det ikke har betydning hvem som hadde foreldreansvaret på papiret. I tillegg mener hun barnevernstjenesten kunne sørget for en omsorgsovertakelse der faren hadde betydelig samvær.

 Olav T. Hustad Wold
PARTSFORKLARING: Advokat Ann-Iren Skjelbred spør Stine B. Knutsen om barndommen med den alkoholiserte moren under rettssaken i Østre Innlandet Tingrett. Foto: Olav T. Hustad Wold

– Barneverntjenesten har en plikt til å sørge for at barn har trygge oppvekstvilkår, uavhengig av hvor de på papiret bor, sier Skjelbred.

– Så det er jo ikke slik at man bare kan gjemme seg bak en foreldreavtale og tenke at nå er saken ute av verden. Det fungerer ikke slik nå, og det burde ikke ha fungert slik i denne saken heller.

Barnevernsjefen sa i sin forklaring at Knutsen også kunne risikere å få en fosterfamilie på en helt annen kant av landet, noe som ville gjort det vanskelig for faren å ha samvær.

Ville ikke orket kampen en gang til

Nå gjenstår forklaringene fra de sakkyndige som har undersøkt Knutsen, og laget rapportene som konkluderer med at det er sannsynlighetsovervekt for at plagene hun sliter med i dag skyldes oppveksten med den alkoholiserte moren.

 Privat
VARSLER: Barnevernet fikk bekymringsmeldinger fra politiet, naboer, barnehagen og familiemedlemmer. Men de lot Stine Knutsen bli boende hos moren. Foto: Privat

Stine selv vet ikke om hun ville orket å ta kampen hun nå står i en gang til.

 – Hadde jeg visst hvor tøft det skulle bli, er det ikke sikkert jeg hadde orket det, sier hun. 

Men gjennom følgerne sine på sosiale medier vet hun at det er flere som er i hennes situasjon, som mener de har det vanskelig i dag fordi barnevernet ikke tok grep da de var små.

– Jeg står fram med dette for at andre skal slippe å stå i det samme, sier hun.

Read Entire Article