Frykter voldelig valg

3 hours ago 3



Valget i USA:

WASHINGTON D. C. (TV 2): USA går inn i en farlig tid. Med kun dager igjen til valget, holder voldsforskeren pusten.

 Rich Pedroncelli / NTB
VEDDER MÅNEDSLØNN: Doktor Garen Wintemute leder University of Californias senter for voldsforebygging. Han er sikker på at det vil bli en oppblomstring av politisk vold i dagene frem mot valget. Foto: Rich Pedroncelli / NTB

Publisert 18.10.2024 23:01 Sist oppdatert 28 minutter siden

Hatefull retorikk, vold og trusler har allerede satt et dystert preg på presidentvalget i USA. 

Siden sommeren har det vært to attentatforsøk mot ekspresident Donald Trump. 

Valgmedarbeidere over hele landet trues på livet.

Begge kandidatene advarer nå om at demokratiets fremtid står på spill, og den ideologiske avgrunnen som skiller Kamala Harris fra Donald Trump synes å bli dypere nærmest for hver dag som går.

Alt dette gjør professor Garen Wintemute bekymret.

– Om jeg tror det vil bli mer politisk vold før, under eller etter valget? Jeg er sikker på at det blir det, sier voldsforskeren til TV 2.

 Gene J. Puskar / NTB
BLODIG VALGKAMP: Donald Trump ble skutt under et folkemøte i Pennsylvania 13. juli, men unnslapp med en rift i øret. 15. september avverget politiet i Florida et annet attentat mot ekspresidenten. Foto: Gene J. Puskar / NTB

– Beklageligvis er jeg villig til å vedde neste månedslønn på at det blir det.

Avblåser fare for borgerkrig

Wintemute har forsket på skytevåpen og vold siden 1980-tallet, og regnes i dag som en av USAs fremste eksperter på området.

De siste to årene har han og teamet hans ved California-universitetets senter for forebyggende voldsforskning fokusert på politisk vold. 

Fenomenet har stått på dagsorden i USA siden avtroppende president Trump oppfordret tilhengerne sine til å storme Kongressen 6. januar 2021.

Den gode nyheten er at det akkurat nå synes å være liten fare for en gjentakelse av dette.

– Jeg tror ikke lenger at det vil bli politisk vold på stor skala, slik som for eksempel borgerkrig. Dette var en fare tidligere, sier Wintemute til TV 2.

Det som nå bekymrer professoren, er hva som vil skje ute i stemmelokalene 5. november og i dagene etterpå.

 Melissa Sue Gerrits / NTB
FORHÅNDSSTEMMER: Hundretusenvis av amerikanere har de siste dagene benyttet seg av muligheten til å forhåndsstemme i delstatene Florida og North Carolina. Foto: Melissa Sue Gerrits / NTB

Vil skremme velgere

Senterets forskning baserer seg på spørreundersøkelser og viser at mange amerikanere fortsatt er villige til å bruke vold for å få det politiske resultatet de ønsker.

– Det går på å skremme folk, for å få dem til ikke å stemme. De som støtter politisk vold, ønsker for eksempel væpnede vakter ved stemmelokalene. Jeg tror også det er mulig at det oppstår vold under opptellingen, for å påvirke utfallet, forklarer forskeren.

– Og så kommer det an på hvem som vinner. Hvis Harris blir president, kan det oppstå vold for å endre det resultatet. Og Trump har jo så godt som lovet av det blir vold også hvis han vinner. 

Presidentvalget i USA:

• Presidentvalget i USA avholdes tirsdag 5. november 2024.

• Hovedkandidatene er sittende visepresident Kamala Harris og tidligere president Donald Trump.

• Meningsmålinger viser at det er ekstremt jevnt mellom kandidatene og umulig å forutsi hvem som vinner.

• 6. januar 2021 stormet en mobb av Trump-tilhengere kongressbygningen i Washington D.C. i et forsøk på å hindre godkjenningen av Joe Bidens valgseier.

• Meningsmålinger viser at en betydelig andel amerikanere fortsatt mener vold kan rettferdiggjøres for å oppnå politiske mål.

Retorikken som flere amerikanske politikere nå tyr til, er noe av det som skremmer Wintemute mest.

Den siste uken har blant annet Trumps uttalelse om at militæret bør settes inn mot hans politiske motstandere, skapt sterke reaksjoner.

– Alle politikere bør heretter være veldig tydelige på at vold ikke er måten vi håndterer politiske motsetninger på i USA, sier Wintemute.

 Roberto Schmidt / NTB
ÅPENT SÅR: Seks mennesker omkom som følge av stormingen av kongressbygningen i Washington 6. januar 2021. Donald Trump har avvist alt ansvar for volden. Foto: Roberto Schmidt / NTB

Legger bånd på seg

I den fredelige bydelen Georgetown i Washington D. C. husker folk fortsatt med gru dagen da Kongressen ble stormet, for snart fire år siden.

Carolyn Moore er en av dem som er bekymret for at også dette valget vil bli preget av vold.

 Øystein Bogen / TV 2
BEKYMRET: Carolyn Moore frykter at årets valg kan bli enda mer voldelig enn forrige. Foto: Øystein Bogen / TV 2

– Ja, fordi det er så overraskende jevnt mellom kandidatene. Og når vi så hva som hendte sist på 6. januar, ville jeg ikke bli forundret om noe liknende skjedde igjen. Faktisk tror jeg det kan bli verre denne gangen, sier hun til TV 2.

Hun deler bekymringen med Lisa, en annen Washington-innbygger som vi treffer på gata denne solrike høstdagen. 

Hun innrømmer at volden og den krasse retorikken som har preget valgkampen så langt, har fått henne til å legge bånd på seg.

– Jeg pleide å være tydeligere i mine meninger tidligere. Nå holder jeg litt igjen og snakker ikke så høyt om hva jeg mener, fordi jeg ofte opplever så mye fiendtlighet, selv i vennekretsen min, forteller hun.

 Øystein Bogen / TV 2.
SNAKKER IKKE POLITIKK: Den betente situasjonen i USA gjør at Washington-innbygger Lisa helst holder meningene sine for seg selv. Hun ønsker heller ikke å oppgi etternavn i intervjuet med TV 2. Foto: Øystein Bogen / TV 2.

– Vi har opplevd så mye galskap her i USA tidligere, at bare stjernene kan fortelle oss hva som vil skje nå.

Håper fornuften vil seire

Selv om utsiktene er dystre, mener professoren ved California-universitetet at det fortsatt fins håp for at valget vil gå fredelig for seg.

Forskningen hans viser nemlig at de som er tilbøyelig til å ty til politisk vold, kan overtales til å endre holdninger. 

– 45 prosent sa at de ville endre atferd dersom familiemedlemmer oppfordret dem om å la være. 30 prosent sa de ville endre mening hvis religiøse ledere fortalte dem at de ikke burde. Og 20 til 30 prosent svarte at politikere, venner eller mediene kunne få dem til å la være. Så vi har alle en jobb å gjøre her, sier Wintemute til TV 2.

 Rich Pedroncelli / NTB
LEGE OG FORSKER: Garen Wintemute er lege og ekspert på akuttmedisin. De siste årene har han forsket på politisk vold i det amerikanske samfunnet. Foto: Rich Pedroncelli / NTB

Oppløftende for ham er også at politiet og andre myndigheter følger situasjonen nøye og har planverk for å for å slå ned uroligheter under valget.

Forskeren mener at det aller viktigste nå er å la demokratiet få utspille seg slik at folk får si sin mening.

– Jeg er bekymret for at noen ikke vil benytte stemmeretten sin fordi de er redde. Det å frata folk stemmeretten er noe vi ikke gjør i USA. Dette er et land som er bygget på folks rett til å delta i demokratiet.

Read Entire Article