Midtøsten-ekspert Dag Henrik Tuastad peker på hva som kan skje etter at Hamas-leder Yahya Sinwar ble drept.
Publisert 18.10.2024 20:25
Den øverste lederen i Hamas, Yahya Sinwar, ble onsdag drept av israelske styrker på Gazastripen.
Torsdag gikk både utenriksminister Israel Katz og statsminister Benjamin Netanyahu i Israel ut og sa at Sinwar er død, og fredag bekrefter Hamas selv at Sinwar er drept i kamp.
– Israel vinner krigen, ingen er overrasket over det, de slåss mot en part som er som en mus i forhold til dem, sier førstelektor Dag Henrik Tuastad i Midtøsten-studier ved Universitetet i Oslo.
Men selv om Sinwar er drept, er ikke krigen over.
– Problemet for Israel er at de nå fører en krig og det er uro om folkemord og massesult. Det er ufattelig mange drepte i Gaza, og Israel har blitt en pariastat.
I løpet av ett år er titusener av palestinere drept, de fleste skal være barn og kvinner. I tillegg er store deler av Gazas boliger og infrastruktur ødelagt, og rundt 90 prosent av innbyggerne er fordrevet minst én gang.
Ingen planer for fred
Han sier problemet er at Israel ikke har noen plan for fred.
– Det vil bli økt press internasjonalt. Hva vil Israel med Gaza, hva betyr det å eliminere Hamas, hva definerer de som Hamas? Er det lokale borgermestere, alle som har jobbet for Hamas? Man har ikke fått svar på hvem Israel ser på som Hamas.
USAs forsvarsminister sier fredag at drapet på Sinwar øker sjansene for en våpenhvile. Han mener det er en «ekstraordinær mulighet for å få til en varende våpenhvile».
Tuastad sier Hamas' kapasitet på kort sikt er «enormt redusert» .
– En konsekvens av dette kan være at det kommer andre typer grupper som popper opp. Hvis Hamas blir borte, blir det et vakuum og noen vil fylle det vakuumet.
Ikke svekket evne til rekruttering
Tuastad sier Hamas overleverer i den forstand at de har nok medlemmer, men at spørsmålet er om organisasjonen vil fortsette å begå vold.
– Eller om de vil prøve å skille ut en politisk front som i større grad kan være med i politiske prosesser.
– Veldig mange medlemmer av Hamas' væpnede styrker er drept, men mangelen på utsikter som ligger til grunn for de væpnede styrkene, er ikke borte.
– Hamas har ikke svekket evnen til å rekruttere, og de har ikke tatt bort hatet som ligger til grunn for en voldsromantiserende ideologi
– I praksis en form for evig krig
Tuastad sier motivasjonen til å begå vold nå har økt.
– Halvparten av befolkningen i Gaza sier de har mistet en slektning, noen klandrer Hamas for å ha skapt denne situasjonen, men de ser på Israel som aggressoren.
Han sier spørsmålet nå er om palestinske selvstyremyndigheter vender tilbake til Gaza.
– Det er få i det internasjonale samfunnet som ikke mener at de palestinske selvstyremyndighetene på Vestbredden må vende tilbake. Disse er støttet og finansiert av det internasjonale samfunnet.
Men selvstyremyndighetene selv ønsker en slags avtale med Hamas først, så ikke en borgerkrig med Hamas oppstår.
– Problemet som gjenstår da er at Israel også ser på selvstyremyndighetene på Vestbredden som en del av fienden. Det israelske alternativet synes slik å være re-okkupasjon og i praksis en form for evig krig.