Partiet ligger an til å få 29 prosent av stemmene.
Publisert 29.09.2024 17:09 Sist oppdatert 2 minutter siden
Ytre høyre-partiet FPÖ ligger an til å få drøyt 29 prosent av stemmene i valget i Østerrike, viser en fersk prognose. Konservative ÖVP er nummer to med drøyt 25 prosent.
De første prognosene fra Arge Wahlen og Foresight kom kort tid etter at valglokalene stengte klokka 17.00 søndag.
De er basert på poststemmer og opptelte stemmer fra valglokaler som hadde kortere åpningstid. Resultatet betyr at FPÖ for første gang i historien ligger an til å danne en koalisjonsregjering.
Hvorvidt noen faktisk ønsker å samarbeide med partiet er et annet spørsmål. Partileder Kickl er kjent som en splittende figur som tidligere har slitt med å samarbeide med andre partiledere.
Konservative ÖVP, som ligger an til å bli landets nest største parti, har blant annet nektet å gå inn i en regjering som styres av FPÖ.
– Det er umulig å danne regjering med noen som forguder konspirasjonsteorier, har statsminister og leder i ÔVP, Karl Nehammer, tidligere uttalt ifølge BBC.
Det er ifølge Reuters ingenting som tyder på at 55-åringen vil gi fra seg vervet som partileder for å sikre at FPÖ finner samarbeidspartnere å danne regjering med.
Da østerrikerne gikk til urnene søndag, var det klart at ytre høyre-partiet Frihetspartiet (FPÖ) kunne ta sin første valgseier noensinne. Partiet har vært del av koalisjonsregjeringer tidligere, men kan potensielt slite med å finne samarbeidspartnere denne gangen, selv om det endelige valgresultatet skulle bekrefte seieren.
Partiet har ledet på meningsmålinger i månedsvis, men forspranget til det regjerende konservative folkepartiet (ÖVP) har krympet til nesten ingenting.
Partiets statsminister Karl Nehammer har i valgkampen fremstilt seg selv som en statsmann og rivalen, FPÖ-leder Herbert Kickl, som en giftig trussel.
Valgets vinner fikk som ventet ikke noe absolutt flertall, men må danne en koalisjonsregjering for å kunne styre landet.
– Det som står på spill, er om FPÖ vil kunne utnevne en statsminister eller ikke, sier Kathrin Stainer-Haemmerle, professor i statsvitenskap ved Carinthia-universitetet.
– Skulle det skje, så må jeg si at Østerrikes rolle i EU ville vært vesentlig annerledes. Kickl har ofte sagt at Viktor Orban er et forbilde for ham, og han vil støtte ham, sier professoren, som viser til Ungarns statsminister.