– Valget er ventet å bli det jevneste siden 1960

1 week ago 11



USA-valget:

USA-ekspert Hilmar Mjelde sier alarmlysene nå blinker for demokratene, og peker på en faktor som kan være gunstig for Trump.

REDD? Donald Trump er en dømt forbryter. Kamala Harris en tidligere statsadvokat, med rykte på seg for å være tøff mot kriminelle.
THRILLER: USA-eksperten peker på en faktor som kan vippe valget i Trumps favør. Foto: Stephen Maturen / Getty Images / NTB og Justin Sullivan / AP / NTB

Publisert 16.10.2024 16:22

Forhåndsstemmingen er i gang i flere av USAs delstater, tre uker før valgdagen.

På den første dagen med forhåndsstemming i delstaten Georgia, som er én av sju vippestater som ventes å spille en avgjørende rolle i valgkampen, leverte en kvart million velgere sin stemme. 

Det er nesten dobbelt så mange som ved forrige presidentvalg.

Presidentkandidatene mobiliserer nå sin tilstedeværelse i de viktige vippestatene.

Republikanernes kandidat Donald Trump var tirsdag kveld på et valgarrangement i Georgia, en stat han tapte med knapp margin mot Joe Biden i 2020. Demokratenes kandidat Kamala Harris var i Michigan på en kunstutstilling og deltok i et radiointervju.

Hilmar Mjelde er professor i statsvitenskap på Høgskulen i Vestlandet og ekspert på amerikansk politikk. Han tror valget blir svært jevnt.

– Valget er ventet å bli det jevneste siden 1960. Presidentkandidatene er i de viktigste vippestatene og ber velgerne stemme på den måten de er komfortable med. Noen velgere foretrekker forhåndsstemming, andre foretrekker å stemme på valgdagen, sier Mjelde til TV 2.

– Kan være et godt tegn for Republikanerne

Mjelde viser til tall som tilsier at det vil bli levert mindre forhåndsstemmer under årets valg sammenlignet med 2020-valget.

– Det tror jeg kan være et godt tegn for Trump og Republikanerne. Demokratene er gjerne de som stemmer mest på forhånd, sånn historisk. 

 Ole Enes Ebbesen / TV 2
EKSPERT: Professor i statsvitenskap og USA-ekspert Hilmar Mjelde tror lavere total forhåndsstemming kan gagne Republikanerne. Foto: Ole Enes Ebbesen / TV 2

– Hvis det er mindre forhåndsstemming, kan det tyde på lavere entusiasme hos demokratene. Hvis da republikanerne fortsetter å stemme i stor skala på valgdagen.

Mjelde understreker at man må se hvordan det utvikler seg i de neste tre ukene frem mot valgdagen.

Vippestatene

Vippestatene er de åtte jevneste statene, som i praksis avgjør valget. Donald Trump har høyest oppslutning i 7 av 8 vippestater, ifølge TV 2 snittberegning. Dette er vippestatene:

Arizona

Georgia

Michigan

Nevada

Nord-Carolina

Pennsylvania

Wisconsin

Florida

Kampen om Pennsylvania

Professoren sier han er ekstra spent på vippestaten Pennsylvania, hvor visepresidentkandidatene Tim Walz og JD Vance begge viste tilstedeværelse tirsdag.

Han sier kandidaten som vinner Pennsylvania, også pleier å bli president i USA. I kampen om presidentskapet gjelder det å vinne flere enn 270 valgmenn – da har man flertall i det amerikanske systemet. Delstatene har ulikt antall valgmenn, og Pennsylvania gir hele 19.

– Hvis du går tilbake til 70-tallet, så var det kun i 2000 og 2004 at Al Gore og John Kerry vant Pennsylvania uten å vinne Det hvite hus. Men vanligvis må en anta at den som vinner Pennsylvania, blir presidenten.

Mjelde meddeler at han har en «uggen følelse» på vegne av Demokratenes sjanse for å vinne den viktige delstaten.

– Jeg har et inntrykk av at Pennsylvania gradvis blir mer republikansk. Og at Pennsylvania, som den tidligere vippestaten Ohio, kanskje vil bli en stabil republikansk delstat i framtida. 

Han legger til:

– Vi ser en del alarmlys som blinker nå for demokratene, ikke bare på grunn av Pennsylvania, men situasjonen sett under ett i denne valgkampen.

Mener Harris må opp i ringa

Onsdag sender den konservative kanalen Fox News sitt første intervju med demokratenes presidentkandidat Kamala Harris.

Mjelde mener Harris nå har innsett at hun må ta noen grep for å holde tritt i valgkampen.

– Den voldsomme medgangen hun har hatt de siste to månedene, har stoppet opp. Nå er det tegn til at det er Donald Trump som er i siget.

Meningsmålingene i USA har igjen gått i Trumps favør. Sakte, men sikkert skrumpet Harris' forsprang inn fra 2,65 prosentpoeng den 4. oktober til bare 1,74 lørdag forrige uke.

– Et taktskifte

Mjelde sier det er typisk Trump å avslutte valgkampen sterkt.

– Trump pleier å komme sterkere på slutten i valgkampen. Harris-valgkampen har innsett at et eller annet må gjøres. For hun har ikke lenger den medvinden hun hadde.

Mjelde sier Harris stadig får stadig mer kritikk innad i partiet for at hun ikke gir jernet og driver en litt halvhjertet valgkamp.

– Vi ser nå et taktskifte i Harris-leiren. De frykter at de er i ferd med å komme bakpå og tape valget, sier Mjelde.

Read Entire Article