Valgdagsmåling: Putin skal ha fått 87,97 prosent av stemmene

1 month ago 19



Meldingene kommer samtidig som valglokalene stenger. Med påståtte 87,97 prosent av stemmene får Putin som ventet sin femte presidentperiode. Det er den nasjonale valgkommisjonen som er kilde til tallet.

Resultatet er basert på opptelling av stemmer fra 24,4 prosent av valglokalene.

Ved presidentvalget i 2018 fikk Putin ifølge det offisielle resultatet 77,5 prosent av stemmene.

Putin var statsminister fra 1999 til 2000. Fra 2000 til 2008 var han president. Deretter statsminister igjen til 2012. Siden da – i 12 år – har han vært Russlands eneveldige president. Nå har 71 år gamle Vladimir Putin styrt Russland i 25 år.

Valget i Russland er ikke fritt og følger ikke demokratiske spilleregler. Men Putin bruker store ressurser på å gjennomføre valget. Han trenger å gi å gi inntrykk av at landet er står samlet om ham etter at landet gikk til krig mot Ukraina.

Både i Russland og andre steder i verden har russere protestert mot valget, som de mener er rigget.

Valg i Russland

DEMONSTRERER: Flere russere samler seg utenfor et valglokale i Sankt Petersburg i «klokken 12 mot Putin»-demonstrasjonen.

Foto: AP

Flere land kaller valget ufritt

I USA går Det hvite hus hardt ut mot valget i Russland, som de mener er hverken fritt eller rettferdig.

De begrunner utsagnet med at Russlands president Putin skal ha fengslet og hindret andre fra å stille mot han. Uttalelsen kommer fra en talsperson for Det hvite hus.

Flere land reagerer også mot valget.

– Pseudovalget i Russland er ikke fritt eller rettferdig, resultatet vil ikke overraske noen. Putins regime er autoritært, han styrer med sensur, undertrykkelse og vold, skriver Tysklands utenriksdepartement på X/Twitter.

Det britiske utenriksdepartementet sier Russland har avholdt ulovlige valg på ukrainsk territorium.

– Ved å avholde ulovlige valg på ukrainsk territorium demonstrerer Russland at de ikke er interessert i å finne en vei til fred, skriver de på X/Twitter.

Polske myndigheter har også kalt valget ulovlig.

Demonstrasjoner

Lange køer samlet seg utenfor stemmelokalene i flere russiske byer. Slik demonstrerte mange russerne mot president Vladimir Putin.

Det var Navalnyjs enke, Julia Navalnaja, som hadde orkestrert «klokken 12 mot Putin»-demonstrasjonene. Hun oppfordret russere til å møte opp utenfor valglokalene akkurat klokken 12.

Enken til Alexi Navalnyj, Yulia Navalnaja, ble hedret av publikum i Berlin søndag 17. mars 2024 under valgdagen i Russland.

Minst 74 russere er arrestert, varsler Telegram-kanalen OVD-info. Russiske myndigheter har forbudt støre forsamlinger inne i og rundt valglokalene.

Observatører har liten til ingen tro på at valget i Russland vil være fritt og rettferdig.

Lenge før valghelgen var alle reelle motkandidater er enten fengslet, død eller avvist av valgkommisjonen.

Også i Oslo og Kirkenes tok flere russere oppfordringen fra Navalnaja og protesterte ved valglokalet søndag. I Oslo møtte flere hundre opp utenfor den russiske ambassaden for å protestere mot det som skjer i hjemlandet, og for å gi sin stemme.

I Sør-Varanger i Finnmark er 4 prosent av befolkningen russere. Også her var det en gruppe som ønsket å vise sin motstand mot Putin før klokka 12 russisk tid søndag.

Flere møtte opp ved den russiske ambassaden i Oslo, for å vise sin støtte til dem som ikke stemmer på Putin.

UTENFOR RUSSLANDS AMBASSADE: Russere i Oslo markerer sin protest mot Putin.

Foto: Knut Are Tornås / NRK
Read Entire Article