Uværet Helene har krevd over 50 liv i USA

1 week ago 14



Amerikanere venter på å bli reddet fra flom utløst av massiv nedbør fra den kraftige orkanen Helene. Uværet har krevd minst 56 menneskeliv sørøst i USA.

 Gerald Herbert / AP
Chris Jordan heiser et flagg over ruinene i Horseshoe Beach i Florida lørdag. Foto: Gerald Herbert / AP

Publisert 29.09.2024 03:56 Sist oppdatert 20 minutter siden

Helene feide innover Big Bend-regionen i Florida som en orkan i kategori 4 sent torsdag kveld, med en vindstyrke på opptil 62 sekundmeter.

Uværet svekket seg på sin ferd nordover, men har forårsaket store ødeleggelser på sin raske ferd gjennom Georgia, Carolina-delstatene og Tennessee.

Massive ødeleggelser i Horseshoe Beach fotografert fra lufta etter orkanens herjinger i Florida
Massive ødeleggelser i Horseshoe Beach fotografert fra lufta etter orkanens herjinger i Florida Foto: Stephen Smith / AP

Lørdag var det vestlige North Carolina i praksis avskåret fra omverdenen på grunn av jordskred og oversvømmelser som har stengt Interstate 40 og andre veier.

Evakuering fra sykehustak

Hundrevis av mennesker er blitt reddet fra flomvannet i båter. Men mest dramatisk var det i Unicoi County på landsbygda øst i Tennessee fredag. 

Der ble titalls pasienter og ansatte hentet med helikopter fra taket av et oversvømt sykehus.

 George Walker IV
Bildet viser hvordan uværet har rammet sykehuset og området rundt i Unicoi. Foto: George Walker IV

Lørdag fortsatte redningsoperasjonene i Buncombe Country i North Carolina, der deler av Asheville er under vann.

– Å si at dette kom brått på, vil være en underdrivelse, sier fylkets sheriff Quentin Miller.

Får ikke tak i søsteren

En rekke mobilmaster er ødelagt i området, og myndighetene sliter med å få oversikt over situasjonen. De sier de vet at det er omkomne her, men vil ikke gi detaljer før de har klart å få kontakt med pårørende.

Blant de desperate familiemedlemmene som venter på nyheter om sine kjære, er Francine Cavanaugh. Hun snakket sist med søsteren på telefon da uværet traff Asheville. 

 Erik Verduzco
Vannet slukte gatene i Asheville. Foto: Erik Verduzco

Søsteren var da på vei ut for å se til gjestene i en feriehytte. Siden har ikke Cavanaugh, som bor i Atlanta, klart å få tak i søsteren, og området er nå oversvømt.

– Jeg tror folk bare står helt fast, hvor enn de er, uten mobildekning, uten strøm, sier hun.

Husløse

– Jeg har aldri sett så mange hjemløse mennesker som jeg gjør akkurat nå, sier Janalea England i Steinhatchee i Florida til AP.

Steinhatchee er et lite elvesamfunn i Big Bend-regionen, som er hardt rammet av uværet.

England har omgjort fiskeutsalget sitt til et samlings- og donasjonssted for venner og naboer. Mange av dem har ikke kunnet få forsikring på tapte boliger, skriver nyhetsbyrået.

 Mike Carlson
Foto: Mike Carlson

Timmy Futch i Horseshoe Beach ble værende da orkanen kom, men ble tvunget til å kjøre opp i høyden da vannmassene nådde huset hans. Han forteller at mange boliger i landsbyen har blitt til hauger med tømmer.

– Vi så landsbyen vår bli revet i fillebiter, sier han til AP.

Millioner strømløse

Millioner av mennesker sørøst i USA mistet strømmen som følge av Helene. 

Uværet er nå en post-tropisk syklon som ventes å ligge over Tennessee Valley i alle fall til søndag, ifølge National Hurricane Center.

I North Carolina forårsaket Helene den verste flommen på 100 år. Og i Atlanta, der bare biltakene var synlig i flomvannet i enkelte nabolag, falt det 28,24 centimeter regn på 48 timer. 

Det er den største nedbørsmengden som er målt over to døgn siden målingene startet i 1878.

Biden lover hjelp

President Joe Biden beskrev lørdag ødeleggelsene som «overveldende» og sa at regjeringen er fast bestemt på å bistå de store områdene som er rammet sørøst i USA.

 Chansan Khanna
En mann ser på skadene i Horseshoe Beach Foto: Chansan Khanna

I South Carolina har myndighetene rapportert om 23 omkomne som følge av uværet. Det gjør Helene til den dødeligste tropiske stormen i delstaten siden orkanen Hugo krevde 35 menneskeliv i 1989.

Georgia-guvernør Brian Kamp melder om 15 stormrelaterte dødsfall i delstaten. I Florida mistet elleve mennesker livet, ifølge myndighetene. Til sammen var det fram til lørdag rapportert om minst 56 dødsfall som følge av uværet. Men dødstallet ventes å stige ettersom redningsarbeidet fortsetter.

Read Entire Article