– Utrolig hva folk kaster i do

1 month ago 23



TRONDHEIM (TV 2): Dypt inne i fjellet renner det en elv av bæsj. Det er bare fantasien som begrenser hva folk skyller ned i do-skåla.

 Leslie Tangen / TV 2
STOPPER DRITTEN: Det er ikke grenser for hva de finner i renseanlegget i Trondheim. Foto: Leslie Tangen / TV 2

Publisert 18.08.2024 13:45

Saken oppsummert

Flere hundre meter inne i fjellet på Lade renner en mørk elv av avløpsvann fra Trondheim sentrum. Første rensepost har fire store rister som fanger opp uønskede gjenstander.

Arbeidsleder Stian Grønnesby forteller at man kan finne rotter i ristene, og at det er vanlig å se ekle ting, men at man venner seg til det.

Grønnesby uttrykker bekymring for konsekvensene av å kaste feil ting i toalettet, som kan føre til kostbare stopp i avløpsprosessen og potensiell miljøskade.

På Ladehammeren renseanlegg blir avløpsvannet omdannet til biogass og gjødsel, og overskuddsvarmen brukes til å dekke varmebehovet til 450 leiligheter i Trondheim.

Oppsummeringen er laget med kunstig intelligens (KI) fra OpenAI. Innholdet er kvalitetssikret av TV 2s journalister.

Flere hundre meter inne i fjellet på Lade i Trondheim renner en mørk elv av det som kommer fra toalettene til store deler av Trondheim sentrum. Første rensepost er fire store rister som fanger opp det verste, som absolutt ikke bør stappes i do.

 Leslie Tangen / TV 2
KLOAKKSTRØMMEN: Inne i fjellet renner det en brun strøm av det som kommer fra beboerne i Trondheim sentrum. Foto: Leslie Tangen / TV 2

Arbeidsleder Stian Grønnesby løfter på lokket til en av ristene.

– Vi kan oppleve å se rotter inne i ristene her, da skvetter man litt. Det er også litt ekkelt det vi ser, men du blir vant til det.

Propp til bekymring

Før vi går videre til neste rist deler Grønnesby sin store bekymring. Det kan få store konsekvenser om du putter feil ting i do.

 Leslie Tangen / TV 2
BEKYMRET: Arbeidsleder Stian Grønnesby er bekymret for konsekvensene av det folk putter i do. Foto: Leslie Tangen / TV 2

– Problemet er hvis det kommer gjenstander som stopper prosessen. Da er det utfordrende og kostnadskrevende. Både for avløpsnettet og renseanlegget. Det kan bli en fortetning som igjen fører til et overløp av kloakk som kan renne ut i naturen, i nærmeste bekk, i vann eller sjøen.

Dritten blir foredlet

Mye av kloakken som renses på Ladehammeren omdannes og brukes om igjen. Det produseres både gass og biogjødsel fra det som finnes i avløpsvannet. 

 Frank Lervik / TV 2
ANLEGGET: Ladehammeren renseanlegg i Trondheim renser kloakken til en tredel av byens befolkning. Foto: Frank Lervik / TV 2

Gassen fra slam i avløpet brukes til å varme opp renseanlegget. Overskuddet sendes ut til fjernvarmenettet, forteller leder for produktutvikling og kommunikasjon, Statkraft Varme, Jørgen Nordahl.

 Leslie Tangen / TV 2
FOREDLES: 450 leiligheter får varme fra kloakken sier Jørgen Nordahl i Statkraft Varme. Foto: Leslie Tangen / TV 2

– Overskuddsenergien som kommer ut fra anlegget er nok til å dekke varmebehovet til 450 leiligheter her i byen, sier Nordahl.

– Bare fantasien som setter en stopper

Tilbake ved de fire rensefiltrene åpner Grønnesby løfter nok et lokk. Godt utstyrt med gummihansker og en lang stang med gripeklo plukker han opp et bind og en plastpose. Han ikke lenger er overrasket over hva folk presterer å kaste i toalettet.

 Leslie Tangen / TV 2
FINNER DET UTROLIGSTE: Det er bare fantasien som setter en stopper for hva man kan finne. Foto: Leslie Tangen / TV 2

– De mest vanlige tingene er kondomer, bind, vaskefiller og tamponger. Men vi har også eksempler på bankkort, telefoner, gebiss, penger og leketøy for både barn og voksne. Det er nesten bare fantasien som setter en stopper. Husk – det bare er tiss, bæsj og toalettpapir som skal i skåla, presiserer Stian Grønnesby.

Read Entire Article