Raser mot regjeringens budsjettforslag: – Tannløs klimapolitikk

4 hours ago 4



I fjor mente Naturvernforbundet at statsbudsjettet var tidenes verste. I år mener de at det er enda verre.

20241007_Front
KLIMAKRITIKK: Flere organisasjoner går hardt ut mot regjeringens budsjettforslag. Heller ikke SV, som regjeringen må forhandle med for å få vedtatt statsbudsjettet, er særlig imponert. Foto: Ingvild Gjerdsjø / TV 2

Publisert 07.10.2024 11:39 Sist oppdatert 14 minutter siden

Oppdateres. 

– Drastisk kutt i skogvern, mindre penger til enøk og tannløs klimapolitikk. Regjeringen Støre legger fram nok et statsbudsjett hvor natur- og klima er nedprioritert. Det til tross for at det nå bare er fem år til 2030-målene skal nås.

 Jonas Been Henriksen / TV 2
Truls Gulowsen, Leder i Naturvernforbunet. Foto: Jonas Been Henriksen / TV 2

Det skriver Naturvernforbundet i en pressemelding. 

– Dette er et fullstendig uansvarlig budsjett med bare småpenger til miljø. Det er tydelig at Ap og Sp ikke har tatt alvoret i natur- og klimakrisen inn over seg, sier Truls Gulowsen, leder i Naturvernforbundet.

– Dypt urovekkende

Også Fremtiden i våre hender skriver i en pressemelding at regjeringen har feilet når det kommer til å prioritere klima.

Organisasjonen sier at regjeringen dobler utslippsgapet siden i fjor i årets statsbudsjett, og at løsningen er å tette gapet med kjøp av kvoter. 

– Det regjeringen gjør her er å droppe å omstille Norge til fordel for å kjøpe kvoter. Det er en ekstremt usikker strategi som vil gjøre omstillingen mer smertefull på sikt, sier leder Anja Bakken Riise.

 Ingvild Gjerdsjø / TV 2
Leder i Fremtiden i våre hender, Anja Bakken Riise. Foto: Ingvild Gjerdsjø / TV 2

Milliarder til regnskogvern

Regnskogfondet applauderer på sin side regjeringens videreføring av fire milliarder til regnskogen i 2025, og videreføring av klima- og skogsatsingen til 2035.

– I praksis har regjeringen lovet opp mot 20 milliarder mer i regnskogstøtte det neste tiåret. Dette vil bidra til å bremse den globale avskogingen, sier generalsekretær Tørris Jæger i en pressemelding. 

 Her fra Mato Grosso i Brasil, fotografert i 2015.
NEDSKOGING: Her fra Mato Grosso i Brasil, fotografert i 2015. Foto: Paulo Whitaker / Reuters / NTB

– Samtidig som det bevilges mye til regnskogstøtte, er det synd at regjeringen velger å ikke oppfylle bistandsprosenten. Kampen for en levelig natur og klima, og kampen mot fattigdom henger tett sammen. 

– Skuffende

‒ Dette er det svakeste klimabudsjettet på flere år. Uten noen tydelige satsinger blir dette den endelige spikeren i kista for regjeringens eget klimamål, sier Zero-leder Stig Schjølset.

De mener at regjeringen med dette budsjettet dytter klimaproblemet videre til neste generasjon. 

‒ Denne regjeringen gikk ut med skyhøye klimaambisjoner i Hurdalsplattformen. Dessverre har politikken for store, raske utslippskutt uteblitt. Nå er det nok en gang opp til SV å sette et grønnere stempel på budsjettet i forhandlingene. Dette ansvaret burde regjeringen tatt selv, sier Schjølset.

SV: – Nesten ikke til å tro

Og siden regjeringen ikke har flertall på Stortinget, kan nettopp SV bli avgjørende for å få gjennom budsjettet. Men heller ikke de er fornøyde med klimaprioriteringene. 

– I sitt siste budsjett før neste valg evner ikke regjeringa å ta de grepene som trengs for miljø og økonomiske forskjeller. Det er nedslående at regjeringa ikke har tatt alvoret inn over seg, sier SV-leder Kirsti Bergstø til NTB.

– Det er nesten ikke til å tro, med varmerekorder og ekstremvær.

Read Entire Article