Ut mot regjeringens nye rusreform: – Dette er ikke en rusreform, dette er et nytt strafferegime

4 weeks ago 16



Fredag la regjeringen frem planene for en rusreform. – Dette er ikke en rusreform, dette er et nytt strafferegime, sier Venstre-leder Guri Melby.

Helseminister Jan Christian Vestre og justisminister Emilie Mehl. Foto: Thomas Fure / NTB

Publisert: 25.10.2024 11:57 | Oppdatert: 25.10.2024 12:28

Arbeidet med en rusreform har skapt hodebry for de to partiene i regjering. Den er blitt utsatt i flere omganger.

Fredag formiddag sto helseminister Jan Christian Vestre (Ap) og justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) sammen og la frem hva de er kommet frem til.

– Vi kommer i dag til å legge frem en helt ny politikk for forebygging og behandling, innledet Vestre.

– Regjeringen vil gjøre det lettere å komme seg ut av rusmiddelavhengighet, og samtidig gjøre det vanskeligere å begynne med ulovlige rusmidler, legger han til.

Over helgen vil Vestre snakke med aktuelle organisasjoner.

Vil gi politiet virkemidler

I stortingsmeldingen skriver regjeringen at de vil «fremme lovforslag som sikrer politiet hjemler til mer effektiv håndheving av forbudet mot bruk og befatning med narkotika til egen bruk».

De skriver også at de vil «foreslå lovendringer for å klargjøre politiets handlingsrom for å anvende tvangsmidler som for eksempel ransaking ved mindre narkotikaovertredelser».

Det skal fortsatt være forbudt å bruke narkotika, også små mengder.

Rusavhengige skal imidlertid først og fremst møtes med hjelp, ikke straff.

Regjeringen vil vurdere nærmere hvilke person- og aldersgrupper som skal være omfattet av regelen, heter det i stortingsmeldingen.

I dag reagerer politiet med bot eller påtaleunnlatelse, altså at man slipper straff, dersom man har små doser narkotika til eget bruk på seg.

Men nå vil partiene klargjøre at dette også skal være forbudt.

Regjeringen vil foreslå en ny, samlet straffebestemmelse om bruk, erverv og innehav av mindre mengder narkotika til egen bruk neste år.

– Vi vil også klargjøre politiets handlingsrom og på den måten redusere usikkerheten for førstelinjen hos politiet, sier Mehl.

Dette får Venstre-leder Guri Melby til å reagere.

– Regjeringen strammer i dag kraftig inn på ruspolitikken for første gang på mange år. Dette er ikke en rusreform, dette er et nytt strafferegime, sier Melby til Aftenposten.

– Dette er ikke den rusreformen som Norge trenger, legger hun til.

Heller ikke SV er fornøyde.

– Vi er dypt skuffet. Dette er ikke en reform. Det er et ruspolitisk mageplask i en kritisk tid. Folk som sliter med rus trenger hjelp, ikke straff. Det Vestre la frem idag er at regjeringen vurderer hjelp og omfavner straff, sier SV-nestleder Marian Hussein.

KrF-leder Dag Inge Ulstein er på sin side skuffet over at de nye lovforslagene ikke kommer før et stykke ut i neste år.

– Politiet blir fortsatt stående i limbo, uten nok virkemidler til å avdekke og forebygge narkotikabruk. Regjeringen vil vente til påske med noe de kunne gjort noe med i dag. De er allerede på overtid! sier han.

Vestre tok selvkritikk

Regjeringen vil ha flere brukerrom kommuner, mer og bedre legemiddelassistert rehabilitering (LAR) og en helt ny handlingsplan mot overdoser som inneholder både rusmiddelmonitorering, rusmiddelanalyse og tilgang til nødvendig motgift.

Reformen vil bli lagt frem i to deler. Stortingsmeldingen som ble lagt frem fredag, utgjør del 1 og omfatter blant annet innsats rettet mot alkoholbruk, bruk av avhengighetsskapende legemidler og bruk av ulovlige rusmidler og dopingmidler.

Del 2 kommer i form av en lovproposisjon som vil bli lagt frem før påske.

Vestre tok også selvkritikk for at det ikke er gjort godt nok for rusavhengige de siste tiårene. Han tok også opp det at mange personer med rusmiddelbruk opplever stigmatisering og diskriminering. Det skal det bli slutt på.

– Personer med rusmiddelproblemer skal være trygge på å få behandling og verdig oppfølging for psykiske utfordringer og somatiske sykdommer på samme måte som alle andre, sier Vestre.

Venstre-leder Melby mener at dette ikke er godt nok.

– Alle behandlingstiltakene de i dag foreslår, har de hatt flertall for i Stortinget i tre år, og de kunne fått gjennomført den politikken hvis de hadde ønsket, sier hun.

Reformen som strandet

Erna Solbergs regjering la frem et forslag til rusreform i 2021. Det var kontroversielt. Der gikk de blant annet inn for å avkriminalisere små doser av narkotika til eget bruk.

Reformen fikk imidlertid aldri flertall på Stortinget. Den ble derfor ikke vedtatt.

Arbeiderpartiet lovte da at de skulle komme med en egen rusreform. Den har imidlertid latt vente på seg.

Omstridte virkemidler

Rundt debatten om rusreform i 2021, kom riksadvokaten med et såkalt rundskriv. Det presiserte hvilke virkemidler politiet hadde lov til å bruke for å avdekke bruk og besittelse av mindre mengder narkotika.

Det å ta urinprøver og ransaking av mobiltelefon vil normalt ikke være lov for å avklare rene brukersaker, slo riksadvokaten fast.

Dette var i strid med hvordan store deler av politiet hadde tolket reglene.

I etterkant ble det fra politihold hevdet at det var stor usikkerhet om hvilke virkemidler de hadde lov til å bruke.

  • Legalisere eller straffe? Hør podkasten Dypdykk lete etter svar i cannabisdebatten:
Read Entire Article