USA varsler angrep fra Iran: – Dette vi har fryktet

5 days ago 10



Israel er i høy beredskap etter meldinger om at et Iransk angrep kan komme om kort tid. Rakettsirene er utløst flere steder i landet, ifølge en israelsk avis.

 Itamar Grinberg / AP / NTB
SKUTT NED: Iran gjennomførte et massivt angrep mot Israel også i april. Mesteparten av rakettene ble skutt ned før de nådde den Israelske grensen. Foto: Itamar Grinberg / AP / NTB

Publisert 01.10.2024 18:13 Sist oppdatert nå

Flere medier, deriblant Reuters, siterer amerikanske kilder på at Iran forbereder et rakettangrep på Israel. 

The New York Times siterer amerikanske og israelske kilder på at angrepet trolig vil skje innen de neste tolv timene, og at det vil bli rettet mot tre militære flybaser, samt den israelske etterretningstjenestens hovedkvarter ved Tel Aviv. 

NBC News siterer også en amerikansk etterretningskilde på at angrepet kan komme allerede i ettermiddag.

Klokken 17.40 melder avisen the Times of Israel at det har gått rakettsirener i rundt et dusin landsbyer i Sentral-Israel. Det er foreløpig ikke bekreftet hvorfor sirenene har gått av.

En talsperson i det israelske militæret (IDF) sier til Reuters at de forventer at angrepet vil bli «omfattende». 

– Betydelige missilstyrker

Sigbjørn Halsne, hovedlærer i landmakt ved Forsvarets høgskole, understreker alvoret i situasjonen. 

– Det er dette som har vært den største frykten. At vi går tilbake til det som skjedde mellom Iran og Israel og april, sier han under et intervju i Nyhetskompaniet på TV 2. 

I april gjennomførte Iran et omfattende angrep med rundt 300 droner og missiler som svar på et dødelig israelsk angrep mot Irans konsulat i Damaskus. 

Mesteparten av dette ble skutt ned før det nådde grensen til Israel. 

Natt til tirsdag gikk Israel inn med bakkestyrker i Libanon, i det de kaller «begrensede bakkeoperasjoner» mot Hizbollah. 

Iran, som er en av de militære stormaktene i Midtøsten og Hizbollahs viktigste støttespiller, har foreløpig ikke svart på angrepet.

– Iran har betydelige missilstyrker, sier Halsne.

Høy beredskap

En talsperson fra IDF sier at de foreløpig ikke har identifisert noen luftbåren trussel fra Iran, og at de er i høy beredskap, ifølge Reuters.

Israels statsminister kommer samtidig med en oppfordring til israelere om å følge sikkerhetsinstruksjoner fra den israelske hjemmefrontkommandoen, skriver nyhetsbyrået. 

Den amerikanske ambassaden i Israel har også bedt alle ansatte og familiene deres om å ta dekning.

God etterretning

Halsne tror at USA har god etterretning om hva Iran foretar seg. 

– De følger nok tett med på områdene der Iran kan skyte raketter, og de rapporterer nå at det transporteres missiler til utskytningssteder. 

På den andre siden er det vanskelig å vite hva Iran egentlig har å tjene på å angripe Israel på nytt, ifølge militæreksperten. 

– Hvis Israel involverer seg så har de kapasitet til å ramme vitale deler av det som Iran trenger for å beholde regimekontrollen, sier han. 

Read Entire Article